04 augustus 2016

De Kersouwe is ons tweede thuis

BERLICUM – Janine Nieuwenhuijsen en Lotte Pernet uit Berlicum zijn moeder en dochter. Beide dames delen niet alleen dezelfde genen, maar ook hun liefde voor natuurtheater De Kersouwe in Heeswijk-Dinther. Hier zetten zij zich vol overgave in als vrijwilliger achter de schermen van de theatergroep van de grote productie die er vanaf 28 augustus Max Havelaar speelt. Beide dames zijn het helemaal eens: “De Kersouwe is een virus waar je, als je er mee besmet bent, niet meer vanaf komt. Dat willen we ook niet, want De Kersouwe is ons tweede thuis.”

In 1970 maakte Janine Nieuwenhuijsen als toneelspeler voor het eerst kennis met natuurtheater De Kersouwe. “De Kersouwe had destijds geen eigen spelersgroep. Ik was aangesloten bij een theatergezelschap in Den Bosch dat gedurende een aantal jaren de grote productie verzorgde in De Kersouwe. Dat heb ik een aantal jaren gedaan. Uiteindelijk ben ik gestopt met toneelspelen en gaan grimeren”, blikt Janine terug. Ze vervolgt: “Het waren hele andere tijden. Er waren in De Kersouwe slechts vier voorstellingen die op zondagmiddag gespeeld werden. De basisspelersgroep bestond uit mensen uit Den Bosch aangevuld met spelers uit Heeswijk. Uiteindelijk ontstond hieruit van lieverlee een eigen theatergroep.” Janine is, terwijl ze zich bekwaamt in grimeren, even uit beeld, maar uiteindelijk komt ze toch weer ‘thuis’. “Na verloop van jaren werden het programma en de eigen producties groter. De grimegroep kwam handen te kort en vice-voorzitter Maino Remmers vroeg me uiteindelijk om daar aan te sluiten. Dat heb ik gedaan”, vertelt Janine.

Virus

Ze constateert lachend dat ze al ruim 40 jaar verbonden is aan De Kersouwe en lepelt moeiteloos een aantal mensen op die ook al decennia lang actief betrokken zijn. “Hier heerst een virus. Als je eenmaal toetreedt raak je besmet, waardoor je niet na een jaar al afhaakt”, waarschuwt ze met een knipoog. Een virus neem je mee naar huis en dus raakte ook dochter Lotte al op jonge leeftijd besmet. Zij liep er als peuter al rond en hielp haar moeder met het uitspoelen van de penseeltjes en sponsjes. Lotte’s eerste herinnering gaat terug naar Anatevka in 1987. “Ik zie me nog zitten op de tribune. Ik wist donders goed dat het ‘gespeeld’ was en dat ik na afloop weer de spelers achter de schermen zou zien. Toch was ik elke keer in tranen. Zo mooi vond ik het”, aldus Lotte. Het is bijna logisch dat toen er op enig moment kinderen nodig waren in de grote productie zij mee ging spelen, als ‘kind van het volk’, zoals ze dat dan zelf altijd trots vertelde. “Ik heb vanaf mijn 8e/9e jaar gespeeld, maar ben vanaf mijn 15e/16e hand- en spandiensten gaan verrichten achter de schermen. Niet alleen bij de grote productie, maar ook bij andere voorstellingen”, meldt ze.

Grote Productie

Beide dames zijn om te beginnen betrokken bij de grote productie. Janine geeft leiding aan het grime- en kapteam en verzorgt de ledenadministratie en Lotte is productieleider. Zij maken zich echter ook verdienstelijk op andere vlakken. Iets wat iedereen doet. “We doen hier alles samen. Spelers helpen vaak ook bij andere voorstellingen. Bij de muntverkoop, in de horeca en er wordt gesjouwd om alles klaar te zetten”. De Kersouwe is, zo stellen zij resoluut; ‘Ons tweede thuis’ en inmiddels zo geïntegreerd in hun leven dat de vriendengroep van Lotte voornamelijk bestaat uit mensen die verbonden zijn aan het theater. Ook Janine bouwde er in de loop van de jaren mooie, hechte contacten op. Hoewel het theater in de wintermaanden dicht is wordt er ook dan al gewerkt aan een nieuw seizoen. “Ook buiten het seizoen zijn er vergaderingen en komen we bij elkaar. De leescommissie is nu al doende met de productie van 2017”, klinkt het opgewekt.

Max Havelaar

Uiteraard is het nu, midden in het seizoen, een drukte van belang. De dames en velen met hen zijn druk met de repetities van Max Havelaar die op zondag 28 augustus in première gaat. Lotte licht toe. “Het is een bewerking van het boek Max Havelaar, geschreven door onze productieleider Adri van den Brand. Hij heeft de mooie kanten van het verhaal eruit gepikt. Het is op het lijf van De Kersouwe geschreven. We zetten vaak historische stukken neer die zich afspelen in Europa. Dit speelt zich af in Indonesië en Amsterdam, compleet met bijpassende decors, kleding, dans en muziek. Het is geen gemakkelijk stuk, maar wel heel mooi en niet te missen”, verzekeren Janine en Lotte. Stoppen bij De Kersouwe is vooralsnog bij beide dames absoluut geen optie. Janine en Lotte: “We blijven verbonden tot we niet meer kunnen want de bijzondere sfeer van De Kersouwe en alle mensen die erbij betrokken zijn, kunnen en willen we niet missen. Het enige nadeel zijn de muggen”, melden ze lachend, terwijl ze zich nog maar eens insmeren met de speciale anti muggen spray die standaard in hun tas zit.

Foto's:


0