28 oktober 2016

Opnames speelfilm ‘De Ondergrondse vergeet niet’ starten binnenkort

BERLICUM – Onlangs werd the cast van de speelfilm De Ondergrondse vergeet niet, gepresenteerd. Een initiatief én droom van filmmaker Henny van de Burgt uit Berlicum die een groep collega-film- en theatermakers wist te enthousiasmeren. Het script ligt klaar en de opnames zullen de komende maanden plaats gaan vinden in Berlicum, Den Dungen en Heeswijk-Dinther.

Henny van de Burgt uit Berlicum is al vele jaren lid van audiovisuele vereniging Shot ’71 in Berlicum. Een foto/film groep waarvan de leden onder andere foto’s en films maken, kennis uitwisselen met elkaar en delen met anderen. “Henny droomde er al langer van om deze oorlogsfilm te maken. Het is zijn idee en zijn verhaal. Er komt echter heel veel kijken bij het maken van een kwalitatief hoogwaardige speelfilm. Vanuit Shot’71 is in samenwerking met collega-film- en theatermakers vervolgens een groep mensen ontstaan die Stichting Regio Filmproducties hebben opgericht. Zij zijn al enige tijd doende is om dit gigantische project van de grond te krijgen”, vertellen Regio Filmproductie voorzitter Ton Lunenburg uit Heeswijk en theatermaker Rick Hooijberg uit Schijndel.

2e Wereldoorlog

Naast een speelfilm gaat ook verhalenfilm De Schakel gemaakt worden. Dat laatste wordt een documentaire waarbij mensen die in Berlicum of Den Dungen woonden op het einde van de Tweede Wereldoorlog en in de jaren van de wederopbouw, vertellen wat zij meemaakten. “We willen het historisch besef bij jongeren aanvullen en ouderen de gelegenheid bieden om hun herinneringen door te geven aan een volgende generatie. Het is voor ons verder een mooie uitdaging om een goede speelfilm te maken waarbij we het uiteraard leuk vinden om hiermee bezig te zijn. Voor Henny komt hiermee tot slot ook nog een droom uit. Opgeteld redenen te over”, verklaren Ton en Rick. Ouderen die ten tijde van de oorlog in het gebied woonden en hun verhaal willen delen, mogen zich melden via de website.

Cast

De focus ligt om te beginnen echter op het realiseren van de film. Dat is geen kleinigheidje. “We gaan het neerzetten met plaatselijke/regionale acteurs en actrices. Er bleek massale belangstelling om mee te spelen. We hebben auditiedagen gehad waarbij er negen tekstrollen te vergeven waren. De overige mensen worden ingezet als figuranten. Recent hebben we de cast gepresenteerd”, aldus Rick en Ton. Voor de film zijn niet alleen goede spelers en een script nodig. Het speelt zich allemaal circa 70 jaar geleden af. De tijd heeft intussen niet stil gestaan. Er wordt nog steeds gezocht naar attributen/kleding uit die tijd, maar ook voertuigen uit de jaren ’30 tot ’60.

Authentiek

Verder werd de omgeving verkend. “Het kost veel tijd en moeite om een authentiek plaatje te gaan maken. We hebben intussen een aantal locaties gevonden waarbij we met enige aanpassingen de klok jaren terug kunnen draaien”, verkondigen Ton en Rick. Met medewerking van de gemeente Sint-Michielsgestel zullen tijdens draaidagen, bepaalde straten een stukje ontdaan worden van onder andere lantaarnpalen. Bewoners in die straat zullen tijdig geïnformeerd worden en verzocht om gedurende enige tijd hun (moderne) voertuig uit het zicht te plaatsen”, bevestigen Ton en Rick. Aan het hele gebeuren hangt een kostenplaatje van circa € 10.000. Ook iets wat Regio Filmproducties niet zomaar heeft liggen. De voorbereiding en het eerste deel van de film zijn door financiële middelen van de crew en door de plaatselijke ondernemers gerealiseerd” Voor het tweede deel en de afwerking wordt eind november een Crowdfunding actie gestart via Voordekunst.

Première

Ondanks dat Regio Filmproducties het er druk mee heeft, worden er ook nu al plannen gemaakt om door te gaan als alles rond is. “De première van de film staat gepland op 18 november 2017 in theater Den Durpsherd in Berlicum. Datzelfde weekend en de weken die volgen wordt de film er ook gedraaid. Verder willen we met de verhalenfilm scholen gaan bezoeken. Hoe is het om in een oorlog op te groeien is een actueel onderwerp omdat er kinderen van statushouders op basisscholen zitten. De verhalenfilm is een goed handvat om met elkaar van gedachte te wisselen en begrip te kweken”, menen Ton en Rick.
Tot slot laten zij weten dat er ook nu al nagedacht wordt om na deze eerste film te kijken of het mogelijk is anderen de gelegenheid te geven om, net als Henny van de Burgt, hun droom uit te laten komen. Op de site www.regiofilmproducties.nl is onder meer te lezen waar nog naar gezocht wordt waarbij het geen uitleg hoeft dat financiële steun altijd welkom is.

Foto's:


0