22 februari 2017

Henk Habraken, zanger van Dinther, overleden

Henk Habraken, geboren in 1945 te Dinther, was bekend als liedjesschrijver, zanger en entertainer in het Brabants. Als vierde kind uit het gezin van zes van winkelier André Habraken wilde Henk aanvankelijk, net als zijn oudste broer, priester worden, maar na vijf jaar seminarie was het gedaan met de roeping. Henk nam in 1966 de zaak van zijn ouders over en werd de winkelier van Dinther. Van zijn vader erfde hij naar eigen zeggen de humor, van zijn moeder de muzikaliteit.
In 1982 schreef Henk in het Brabants een paar liedjes voor zijn eigen koperen bruiloft op melodieën van Ad de Laat, die hij zeer bewonderde, en daarmee begon het allemaal. In 1988 liet hij met medewerking van ‘De Bolknakkers’, ‘De Heikneuters’, ‘De Kornuiten’ en Wout van Venrooij de lp ‘Hezik Dinther 20 jaor’ verschijnen.

In 1992 volgde Henks eerste cd ‘Duuzend liedjes wijer’. Dat klinkt als ‘’n hil dil’, maar wie Henk Habraken tijdens zijn optreden meegemaakt heeft, weet dat hij overal een liedje over kon schrijven. Zijn creaties zijn ongecompliceerd, meestal geestig en liggen altijd lekkere in het gehoor. Het zangtalent en virtuoze dichterschap in dialect spatten ervan af. Zo kwamen het legendarische ‘Lintje’, ‘Moederdag’ en het hilarische ‘Rijmen’ bij hem vlot tot stand. Dat lintje kreeg hij later; hij werd gedecoreerd in de Orde van Oranje Nassau. De onderscheiding werd niet, zoals in zijn fantasie, door Beatrix aan huis bezorgd.

Henk zingt zelf over zijn drijfveer en doelstelling:‘Duuzend liedjes wijer, ven ik ’t nog even skón. Mensen wè vermaken, wor ’t allemol um begon. Mensen bleij zien laachen is ’t innigste wè telt. Vur men is alted ieder applaus, veul meer werd as geld.’ Zijn oeuvre staat aan de eindstreep op een totaal van ruim 7000, waarvan er zo’n zestig op geluidsdragers terecht zijn gekomen! Daarbij gebruikte Henk een aantal vaste melodieën als basis voor zijn liederen.
In 1994 verscheen de cd ‘Zommar Sles Vur Ullie’ en daarna bleef de productie tweejaarlijks uitbreiden met een nieuwe schijf: ‘Anders as Anders’ en ‘Goei Weer Weer Goei’ (met het komische lied ‘Gilde promotie’). Veel van de liedjes vertolkte Henk in samenwerking met zanger René Habraken en gitarist Rico van Hooren. Henk heeft tevens meegewerkt aan een aantal verzamel-cd’s in de reeks ‘Brabants op z’n Best’ en ‘Brabants Bontste’. Hij staat ook op de dvd ‘In Brabant geborre’.
Als gildebroeder is Henk sinds 1971 actief; onder zijn leiding kwam er een cd van de Latijnse gildemis met het Dintherse ‘Gildekoor Sint Barbara’ evenals een gilde-cd ‘Eenheid’ (met het prachtige lied Europa) die verscheen bij gelegenheid van de Europese gildedagen van 2006 in Heeswijk-Dinther. In oktober 2016 presenteerden Henk en ‘zijn’ gildekoor de cd van de ‘Brabantse dialectmis’ in de Sint Servatiuskerk in Dinther.

In 1996 overleed zijn vrouw Maria op zesenveertigjarige leeftijd. Ondanks dat enorme verlies is de Dintherse zanger doorgegaan; Henk sublimeerde de tragiek in het lied ‘Verlorre liefde’.
De eerste exemplaren van zijn lp en zijn tweede cd overhandigde Henk officieel aan de Nisseroise zanger Ad de Laat. Daarover schreef hij in het gedenkboek van de overleden ‘Zanger van ’t Zuiden’. In 2008 ontving Henk de Ad-de-Laatprijs voor zijn virtuoze muzikale vertolkingen van zelfgemaakte teksten in dialect. Het was hem een eer een prijs te krijgen die vernoemd was naar zijn idool!

Henk Habraken was ook begaan met carnaval. Hij heeft veel plezier bezorgd met zijn verrassende teksten en zijn muzikale virtuositeit, waarover hij zelf altijd bescheiden deed. Hij heeft een indrukwekkend oeuvre op liedgebied nagelaten en dat bijna allemaal in het Dintherse dialect.

(foto Henk Jansen)

Cor Swanenberg

Foto's:


0