21 juni 2017

“In een mooie jurk voor het orkest”

DEN DUNGEN – Op zaterdag 8 juli staat Rosa Beck voor de grootste uitdaging uit haar muzikale loopbaan. De 16-jarige muzikante uit Den Dungen gaat dan op voor haar D-examen, het hoogst haalbare examen dat nog op amateurniveau kan worden afgelegd. “Ik heb er altijd van gedroomd om met mooie jurk voor het orkest te staan”.

Ritueel

De voorbereiding voor het examen begon al direct na de zomervakantie. “Ik lig goed op schema, al is het de laatste weken wel flink doorpakken. Elke dag speel ik minimaal een uur. Het is een soort dagelijks ritueel geworden om het stuk ‘Concertino’ van de componist Cécile Chaminada door te spelen. Dat stuk speel ik tijdens het examen onder begeleiding van de harmonie”, zegt de leerlinge van muziekschool Médèz.

Muzikaal hart

Rosa Beck begon 9 jaar geleden als dwarsfluitleerling. De keuze voor dwarsfluit was destijds snel gemaakt. “Van alle instrumenten waar ik uit kon kiezen vond ik de fluit het mooiste instrument. Het heeft een vrolijke, mooie en luchtige toon, alhoewel je er ook droevige muziek op kunt spelen”. Al die jaren was Wouter van Breugel haar docent. “Toen Rosa nog vrij jong was, vond ze het al erg leuk om op te treden en dat deed ze met veel flair. Later ontwikkelde een voorkeur voor uitdagende en klassieke stukken. En dat is een lijn die zich nog steeds ontwikkelt. Rosa heeft sterke motorische vaardigheden. Ze studeert snel technisch lastige stukken in. Ik hoop dat ze tijdens het examen ontspannen genoeg is dat ze zich niet bezighoudt met goede en foute noten maar dat er genoeg ruimte is om haar muzikale hart te laten spreken”.

Gaaf

Het programma op zaterdag 8 juli begint om 19.30u en bestaat naast het stuk met harmonie Wilhelmina uit een compositie met pianobegeleiding, een stuk uit het blote hoofd en enkele korte stukjes in duet met docent Wouter van Breugel. Ook zal Rosa een stuk op piccolo spelen. Een onafhankelijke jurylid zal het examen beoordelen. Voor de vorig jaar opgerichte muziekschool Médèz is Rosa de eerste leerling die opgaat voor het D-examen. “Ik vind het leuk om mensen te laten horen wat ik kan, maar hoef echt niet altijd in de belangstelling te staan”. Ondanks haar muzikale talenten is Rosa niet van plan om naar het conservatorium te gaan. “Volgend jaar doe ik mijn eindexamen op Beekvliet. Daarna wil ik rechten of politicologie gaan studeren. Muziek blijft dan een mooie hobby”. Over het examen zit ze niet echt in. “Het is wel een beetje eng om in het openbaar een examen te doen, maar aan de andere kant ook wel weer heel erg gaaf!” (foto Bart Coolen).

Foto's:


0