25 augustus 2017

 Pastoor Frank As ‘Ik ga de mensen met wie ik lief en leed gedeeld heb missen

 

SINT-MICHIELSGESTEL – Frank Michaël As, 19 jaar lang pastoor van de parochie H. Michaël, neemt op zondag 27 augustus afscheid om per 1 september te beginnen aan een nieuwe uitdaging. De geboren Utrechtenaar werd nl. door de bisschop geroepen om pastoor te worden in Veldhoven.

 

Gaat u vol goede moed naar Veldhoven?

“De bisschop heeft me gevraagd. Dat is een roeping waarop ik ja heb gezegd. Ik kon namelijk. geen argument bedenken om ‘nee’ te zeggen”, legt Frank As uit. “Onze parochie zit in een luxe situatie met meerdere priesters. In Veldhoven is er geen. Van de zeven parochies is er nog maar een over, drie kerken zijn weg en van de vier dorpskerken wordt er nog maar in eentje de zondagsviering gehouden. Ik zie het als een nieuwe uitdaging. Het is een leuk dekenaat met een goede geest en sfeer.”

Weinig mensen weten dat u de opleiding geneeskunde hebt gevolgd. Waarom destijds toch voor het priesterschap gekozen?

“Ik heb inderdaad de artseneed afgelegd. En tijdens militaire dienst werd ik gestationeerd in een militair hospitaal in Utrecht op de afdeling psychiatrie. Maar ik heb eigenlijk altijd al priester willen worden. En toen mijn verkering uit ging, wakkerde dat gevoel nog meer aan. Het voelde als een roeping en ik heb ‘ja’ gezegd”, vertelt Frank.

Wat zult u missen uit uw huidige parochie?

“Het zal wennen zijn dat je niet meer de sleutel in je vertrouwde pastorie kunt steken. In het begin moest ik wennen aan de Michaëlkerk in Gestel. Maar het prachtige gewelf en de majestueuze uitstraling ben ik gaan waarderen. Net als de intimiteit en gezelligheid van de St. Lambertuskerk in Gemonde. Maar wat ik echt zal missen, zijn de vertrouwde mensen die je kent en met wie je lief en leed hebt mogen delen; die jou hun vertrouwen hebben gegeven”, geeft een geëmotioneerde Frank As aan. “Je verlaat je huis, maar je verlaat ook de mensen om een nieuw begin te maken waar je niemand kent. Het voelt een beetje als emigreren. Ach, als ik straks maar weer een zonnetje op mijn huis heb schijnen. Dan ben ik al weer gelukkig.”

Wat is uw meest favoriete plekje in de Michaëlkerk?

“De eerste bank voor de preekstoel op de hoek. Daar zit ik graag als gelovige. Maar als priester natuurlijk de plaats achter het altaar.”

U bent een fervent wandelaar. Heeft Veldhoven mooie wandelroutes?

“Die moet ik nog gaan ontdekken”, antwoordt de oud-Santiago-ganger. “Veldhoven is een gemeente met veel groen in De Kempen en mooie kerkdorpen die ik graag wil leren kennen. Dus dat zit wel goed. Ik zal zeker wat wandelkaarten aanschaffen als ik er woon.”

Waar wandelde u het liefst in Sint-Michielsgestel?

“Langs de Dommel naar Halder. Dan zie je het dorp van een andere kant.”

Wat is de leukste herinnering aan uw pastoorschap?

Even denkt de scheidend pastoor na. “Het 75-jarig bestaan van de Michaëlparochie met de feestweek vond ik erg mooi. Maar ook van de feesten met de gilden, zoals de Kringdag met vaandels, kon ik erg genieten. De nieuwjaarsrecepties vond ik ook erg leuk en de Michaëlfeesten in de tuin”, somt Frank op.

Wat is de meest memorabele herinnering?

“Het begin van mijn aanstelling hier, de fusie met de Christofoorparochie. De grote tegenstellingen en de weerstand tussen de twee parochies die opvlamden, nadat de fles wijn al was ontkurkt om te toosten op de fusie, was niet fijn”, verzucht Frank. “Daarentegen was de fusie in 2013 met de installatieviering in Schijndel op een positieve manier ook memorabel. Dat fusietraject is uiteindelijk heel goed verlopen.”

U bent berucht om lange preken. Waarom zijn ze zo lang?

“Haha, tijdens het feest van mijn 25-jarig priesterschap heeft mijn broer een lied gezongen, waarin dit ook aangekaart werd”, lacht de pastoor. “Ik ben echt niet de enige die lange preken houdt hoor. Ik vind de preek belangrijk en daar wil ik niet de kantjes vanaf lopen. Het voorbereiden van de preek is ook jezelf voorbereiden. Ik heb de liturgie altijd met volle inzet gevierd, die is namelijk heilig en op die manier wil ik daarmee omgaan. Ik vier de liturgie ook voor mezelf als gelovige en blijkbaar doe ik dat intens”, stelt Frank As vast. “Volgens het geloof zijn we op de eerste plaats allemaal het volk van God en in de tweede plaats pas Gestelaar, Gemondenaar, Schijndelaar of Dungenaar. Doe je dat andersom, dan doe je het geloof tekort. Daarom kun je ook overal ter wereld naar de kerk gaan. Mooi hé.”

Welke boodschap wilt u de parochianen nog meegeven bij uw vertrek?

“Blijf bidden, blijf geloven!”

Het parochiebestuur nodigt alle parochianen uit om het afscheid van pastoor As mee te vieren op zaterdag 26 augustus in Gemonde of op zondag 27 augustus in St. Michielsgestel. U bent van harte welkom in de eucharistieviering in de kerk en na de viering in de pastorietuin.

Foto's:


0