25 november 2017

Johan van Breugel van Davco Sierbestratingen en Davco 2e Kans vereerd met nominatie Ondernemer van het Jaar

SINT-MICHIELSGESTEL – Davco Sierbestratingen, kringloopwinkel Davco 2e Kans aan de Venkant 7 en de horeca van sporthal Theereheide in Sint-Michielsgestel. Het zit allemaal in het pakket van Johan van Breugel uit die plaats. Of dat nog niet genoeg is, is van Breugel actief in de Gestelse politiek, voorzitter van carnavalsvereniging De Klaprozen, levert een bijdrage aan de plaatselijke carnavalskrant en is nooit te beroerd om iemand vooruit te helpen. Zijn uitpuilende agenda weerhoudt hem er niet van om ook deel te nemen aan de verkiezing van Ondernemer van het Jaar. “Ik voel me vereerd met de nominatie”, laat hij weten.

Door Wendy van Lijssel

Het is eigenlijk een understatement om te stellen dat Johan van Breugel het druk heeft. In 1994 begon hij samen met zijn vrouw Davco Sierbestratingen. Een bedrijf dat, zoals de titel al aangeeft, zich richt op de verkoop van sierbestrating, bestratingsmaterialen, muurelementen, siergrind, bloembakken en waterornamenten, diverse (tegel)schoonmaakbenodigdheden en andere tuinmaterialen. De naam refereert aan zijn zoon Davy en zijn vrouw Corina. “Dat heb ik aan elkaar geplakt. Mijn dochter Romy was toen nog niet geboren, daarom wordt zij niet vernoemd”, verklaart de ondernemer die toen hij de handelsonderneming begon, ook nog een baan elders had. “Ik werkte bij een wegenbouwbedrijf. We begonnen in een klein tuinhuisje en de verkoop gebeurde vooral via brochures”, blikt van Breugel terug.
Davco Sierbestratingen groeide snel en samengevat stopte Johan uiteindelijk met zijn baan om samen met zijn vrouw full time het bedrijf te leiden. Uiteindelijk werd neergestreken op het bedrijventerrein aan de Venkant 7 waar ook ruimte is voor een showtuin waarin alles tentoongesteld wordt.

In 2013 besloot van Breugel de horeca van sporthal Theereheide op zich te nemen. “De bar sloot omdat deze niet rendabel was, waardoor de 3e helft bij het zaalvoetballen stagneerde”, aldus Van Breugel met een lach. Na overleg met diverse partijen nam hij het beheer van de bar op zich en dat heeft hij nog steeds.
Omstreeks die tijd begon hij ook kringloopwinkel Davco 2e Kans. “Omdat ik een bus had, werd me gevraagd om een huisje leeg te halen. Dat heb ik gedaan, waarop een volgende zich meldde. De opgehaalde spullen verkocht ik. Zo ontstond Davco 2e Kans”, legt van Breugel uit.
Hij vindt het zo leuk dat zijn vrouw Corina zich intussen vooral bezig houdt met de sierbestratingen en hij de horeca en kringloop onder zijn hoede heeft. “Ik vind het nog steeds leuk om een huis leeg te halen. Het is altijd een verrassing wat je tegenkomt.”
Ook zijn kinderen staan hun ouders bij. “Davy werkt hier full time en Romy springt bij indien nodig”, vertelt hij trots. Dat is hij ook op het feit dat collega-ondernemers hem voorgedragen hebben voor de titel ‘Ondernemer van het Jaar’. “Ik voel me vereerd met de nominatie”, bekent hij en voegt toe; “Ik vind het verder mooi dat er dit jaar een publieksprijs is en inwoners van Sint-Michielsgestel kunnen stemmen.”
Hij bedenkt hardop: “Afspraak is afspraak. Dat is een gouden regel voor me. Daar houd ik me altijd aan. Dat is misschien de reden dat ik voorgedragen ben.” Naast de titel, eer en eeuwige roem krijgt de winnaar uiteindelijk een enorme beker uitgereikt. Een meerdere verdiepingen tellend ontilbaar gevaarte waar de meningen over zijn verdeeld. Van Breugel opgewekt: “ik wil die beker winnen”, en met een lach: “Ik vind hem wél mooi.”

Foto's:


0