10 mei 2018

Moeder en dochter steken de handen uit de mouwen op Kara Tepe

SINT-MICHIELSGESTEL – In augustus vertrekken moeder Thelma en haar dochter Romy Wennink uit Sint-Michielsgestel voor ruim een week naar Lesbos in Griekenland. Niet om lekker in het zonnetje vakantie te vieren, maar om als vrijwilligers hun handen uit de mouwen te steken in vluchtelingenkamp Kara Tepe waar 1250 mensen in een uitzichtloze situatie verkeren.

Door Wendy van Lijssel

Het beeld van het verdronken 3-jarige Syrische jongetje in het rode shirtje en korte broekje, aangespoeld op een Turks strand in 2015 staat, zoals bij velen, nóg op haar netvlies, maar zoals ook bij eigenlijk iedereen, vond ze het vreselijk om vervolgens over te gaan naar de orde van de dag. Thelma Wennink uit Sint-Michielsgestel. “Dat beeld van dat kind kwam toen heel heftig binnen. Ik wilde graag iets doen en was het liefst direct vertrokken. Dat kan je echter niet. Je hebt een gezin, de kinderen moeten naar school, je hebt een baan. Je kan om te beginnen niets”, blikt ze terug.
Het leven ging verder. De feestdagen op het einde van 2017 deden haar uiteindelijk spijkers met koppen slaan. “Ter gelegenheid van Sinterklaas wilden we een leuke avond houden, maar we liepen er al snel tegenaan dat we écht alles hebben. Je weet van gekkigheid niet wat je moet vragen. Het zette ons aan het denken. Kerst kwam er nog aan en een aantal verjaardagen. We bedachten hardop dat wat we uitgaven we eigenlijk zouden willen schenken aan een goed doel. Dat is echter ook weer lastig want er zijn zoveel ‘goede doelen’ waar iets mis mee is. Om ervan verzekerd te zijn dat het op de juiste plek terecht komt zit er eigenlijk niets anders op dan het zelf te gaan brengen. Dat is daarom precies wat wij gaan doen”, vertelt Thelma enthousiast, bijgestaan door haar 19-jarige dochter Romy die niet veel aanmoediging nodig had om zich bij haar moeder aan te sluiten.

Vrijwilliger

Thelma en Romy hebben zich aangemeld als vrijwilliger voor Stichting ‘Because we Carry. Een organisatie die in 2015 werd opgericht door drie Amsterdamse vrouwen die er genoeg van hadden om met de armen over elkaar te zitten en alleen toe te kijken naar alle ellende. “Zij zamelden 1000 babydragers in en vlogen naar Lesbos om ze daar zelf uit te delen. Ter plekke bleek de situatie nog schrijnender dan verwacht. Onder het motto ‘Niet lullen, maar poetsen’, bedachten zij daarop een formule waarbij er wekelijks een nieuw team van 7 vrijwilligers aan de slag gaat in Kara Tepa. Die vrijwilligers zamelen voor aankomst € 1250, – in. Geld dat onder andere besteed wordt aan een ontbijt. Dat kost daar € 1, – per persoon. Met zeven vrijwilligers is er dus elke dag voor iedereen een ontbijt.
Na een week vertrekt het team om plaats te maken voor een nieuw team. Zo zijn er altijd gemotiveerde mensen die er zin in hebben om aan de slag te gaan. Ook Thelma en Romy: “Wij gaan daar een week lang het ontbijt organiseren en uitdelen een in de middag gaan we activiteiten organiseren voor de kinderen”, melden de dames. Begin januari meldden de dames zich aan en intussen is Thelma al gebombardeerd tot captain van team 148 en zijn de dames doende met het bedenken en in kaart brengen van sponsoracties.

Actie

Romy die een bijbaantje heeft bij bakker Van Vreede in Sint-Michielsgestel deed met Pasen al een actie in de winkel. Verder willen de dames deelnemen aan de Marikenloop in Nijmegen. “Dat is een hardloopwedstrijd voor vrouwen over vijf of tien kilometer. We willen ons per kilometer laten sponsoren. We zijn beiden niet erg getraind dus dat wordt afzien”, lachen Thelma en Romy. Het is niet het enige, want ook over het opzetten va een wijnproeverij en de verkoop van broodjes knakworst bij evenementen wordt nagedacht.
Net zo goed als over de situatie van de vluchtelingen. Romy en Thelma: “het is echt een ramp daar. Mensen kunnen niet voor of achteruit en hebben nul perspectief. Het enige dat ze vaak nog hebben is een mobieltje met foto’s van hun oude leven.” Verontwaardigd: “We kunnen onze ogen hier toch niet voor sluiten. Wij vinden dit anno 2018 echt niet kunnen.” Het hoeft geen lang verhaal dat de dames hopen dat mensen hen willen sponsoren. Zoals vermeld kost een ontbijtje ter plekke € 1,00 en elke euro is er één. Voor meer informatie: https://www.whydonate.nl, zoek op 148, het nummer van het team. Of doneer rechtstreeks: NL13SNSB0957084277 op naam van Wennink onder vermelding van Kara Tepe. Romy en Thelma eensgezind: “We beloven elke euro te besteden aan de vluchtelingen van Kara Tepe.”

Foto's:


0