16 juni 2018

Lissi van Schijndel droomt van Olympische Spelen

BERLICUM – Afgelopen week was Lissi van Schijndel uit Berlicum niet te vinden in de schoolbanken van haar middelbare school in Rosmalen maar stond ze haar mannetje, of in deze vrouwtje tijdens het Wereldkampioenschap BMX in Azerbeidzjan. Daar lukt het haar om een tweede plek te veroveren.

Door Wendy van Lijssel

Haar oudere broertje deed aan fietscrossen en ook een paar neefjes waren actief in die sport. Het is dus eigenlijk geen wonder dat de intussen op een haar na, 13-jarige Lissi van Schijndel óók wilde fietscrossen. Wel opmerkelijk was het feit dat de jongedame zich van meet af aan in the picture fietste en overduidelijk talent had en heeft. “Toen ik zonder zijwieltjes kon fietsen kreeg ik een BMX en werd ik lid van fietscross en mountainbikeclub The Whoopers in Berlicum. Ik vond het cool om hard over de baan te gaan en met mijn fiets over die bulten te springen. Het was echt wat ik wilde”, blikt ze terug.

Na enkele maanden trainen werd bij ‘haar’ club het Brabants Kampioenschap gereden. Onder de noemer ‘laat haar maar een rondje meedoen’, kreeg de 4-jarige een ‘wild cart’ en groen licht om mee te doen. Hoewel niemand daar één moment serieus rekening mee had gehouden fietste ze leeftijdsgenoten en ouder ‘snot voor hun ogen’ en had ze de titel te pakken. De eerste in een hele lange reeks want het succes smaakte naar meer. Onder leiding van de club en met de steun van ouders en overige familieleden die haar motiveerden om het onderste uit de kan te halen, sloeg het BMX virus genadeloos toe. “Vanaf dat moment reisden we overal naartoe om aan wedstrijden deel te nemen”, vertelt Lissi.

De planken van het ‘BMX-prijzenhok’ thuis zijn tot de rand gevuld met eremetaal. Met bekers van ‘gewone’ wedstrijden ergens in den lande, maar ook met speciale bokalen gekoppeld aan titels die ze won. In 2012 werd Lissi voor het eerst Nederlands Kampioen BMX. Een titel die ze inmiddels vier keer veroverde. Ze werd er overigens ook twee keer tweede, wat natuurlijk ook niet onverdienstelijk is. Haar CV laat verder zien dat ze vanaf 2013 maar liefst vijf keer op een rij Europees Kampioen werd en met wisselende resultaten deelnam aan het Wereldkampioenschap BMX.

Hoewel je zou denken dat met het verstrijken van de jaren er wellicht andere hobby’s haar pad zouden kruisen blijft Lissi onveranderd fanatiek. Sterker nog. De BMX-er zit intussen in een speciale lootklas van de officiële Topsport Talentschool van het Rodenborch College in Rosmalen. “Dat wil zeggen dat ik in een klas zit met allemaal jongeren die uitblinken in een bepaalde sport. In overleg worden lesuren en roosters aangepast aan trainingsprogramma’s en als er belangrijke wedstrijden zijn, krijg ik extra vrij”, legt Lissi uit. Zij is alle dagen van de week doende met haar sport en heeft zich, volgens eigen zeggen, onder leiding van haar trainer Martin van de Velde de afgelopen tijd sterk ontwikkeld. “Ik ben technischer een stuk sterker geworden, weet betere lijnen te rijden en heb kracht opgebouwd”, vat ze het samen.

Die kwaliteiten werden afgelopen week ingezet bij het WK in Azerbeidzjan. Daar veroverde Lisse een 2e plaats op het erepodium. Een prestatie van formaat. Het is wat haar betreft niet het laatste wat van haar gehoord wordt. Lissi: “Ik droom ervan om deel te nemen aan de Olympische Spelen”, meldt ze om schouderophalend vast te stellen: “Maar dan heb ik nog een lange weg te gaan. Ik ben nog te jong en moet eerst nog bij de junioren en dan bij de elite rijden”, om tot slot toe te voegen: “En uiteraard blijven presteren.” Het hoeft geen betoog dat ze aan laatstgenoemde alles doet.

Kader
Naast Lissi waren er nog andere Whoopers verdienstelijk. Zo werd ook Rody van den Heuvel uit Den Bosch tweede en fietste Tim Goossens uit Den Dungen zich naar een mooie derde plek.

Foto's:


0