01 augustus 2018

Amnesty steunt blogger

BERLICUM – Je stem laten horen op internet brengt sommige bloggers ver. De Udense Nikkie de Jager is bijvoorbeeld een bekende visagiste en ze is door haar online make-up tutorials in Hollywood geweest. De blogger Anna Nooshin schrijft over mode, verschijnt regelmatig op tv en heeft meegedaan aan Expeditie Robinson.

Mehman Huseynov blogt over mensenrechten. Hij is journalist, activist en blogger in Azerbeidzjan. Zijn kritische stem over corruptiepraktijken en schendingen van mensenrechten bracht hem op het politiebureau, waar hij werd gemarteld. Nadat hij dit publiekelijk vertelde en een klacht indiende, werd hij veroordeeld tot twee jaar cel. De Berlicumse groep van Amnesty International schrijft nu voor Mehman, met een oproep om hem onmiddellijk vrij te laten.

Brieven

Amnesty maakt zich al ruim vijftig jaar sterk voor politieke gevangen en vluchtelingen en tegen de doodstraf en schending van mensenrechten door overheden en bedrijven. Dit doen ze onder andere door brieven te schrijven en in Berlicum schrijft een aantal mensen eens per twee maanden brieven om te helpen onschuldige mensen vrij te laten. Dat dit werkt, bewijzen de mensen die jaarlijks door deze schrijfacties werden vrijgelaten, 600 mensen bijvoorbeeld in 2016.

Onterecht opgepakt

Ook schrijft de Berlicumse groep voor de advocate Sirikan Charoensiri, die een Thaise mensenrechtenverdediger is. Ze riskeert een celstraf van 15 jaar en werd opgepakt nadat ze sprak bij de Verenigde Naties over de situatie in haar land. Ze wordt vervolgd doordat ze aanwezig was bij een protest tegen de militaire macht in Thailand waar ze juridische hulp aan studenten wilde geven.

Heropvoedingskampen

In China verdween de studente Guligeina Tashimaimaiti, ze studeert in Maleisiƫ en werd waarschijnlijk opgepakt na familiebezoek in China. Ze is Oeigoers, wat een minderheidsgroep in China is. Sinds voorjaar 2017 pakt China massaal Oeigoeren op en geeft ze lange gevangenisstraffen of plaatst ze in heropvoedingskampen. Ook voor Guligeina schrijft de Berlicumse Amnesty groep deze keer.

Helpen van onschuldigen

Wil je ook onschuldige mensen helpen? Geef dan wat van je tijd om brieven te schrijven. Het hoeft maar eens per twee maanden en het kost je een kwartiertje. Doe mee met de lokale groep van Amnesty International. Neem hiervoor contact op met Annelie Smits, contactpersoon in Berlicum. Tel. 073-8500560 en mail: anneliesmits@hotmail.com.

Foto's:


0