13 september 2018

Combinatie met Engelse ruiter Ben Maher verovert de wereld

BERLICUM – Nederlandse springruiters doen het goed. Maar als er straks op de Olympische Spelen van Tokio in 2020 springwedstrijden worden gereden, is er een dikke kans dat er in Berlicum in ieder geval één supporter van de Engelsen is. Fokkers Willy en Bets Wijnen verkochten twee jaar geleden hun springpaard Explosion W. aan de Britse ruiter Ben Maher. Paard en ruiter reden in het laatste half jaar voor meer dan zeven ton aan prijzengeld bijeen. Dat maakt Wijnen natuurlijk trots. Explosion W is de kroon op zijn werk, waar toch al meer mooie paarden bij horen.

Door Wim Poels

Het gesprek met Wijnen vindt plaats op donderdag rond lunchtijd. Een paar huur later zal hij aan het internet gekluisterd zitten, want dan wordt in Rome de Grote Prijs verreden. “Vergelijk het maar met Max Verstappen”, glundert Wijnen. Maher en Explosion zullen de wedstrijd winnen, ze gaan aan de leiding in de World ranking.

Explosion W (“vergeet die letter niet, want die staat voor Wijnen”) is voorlopig de kroon op het werk van Willy en Bets. Ze hebben toch al een paar mooie paarden gehad, goede ruiters als Hans-Peter Minderhoud reden op zijn paarden. En het bijzondere is: ze stammen allemaal af van dat ene paard dat hij halverwege de jaren tachtig kocht, ‘grootmoeder’ Barina.

Liefhebber

“Van jongs af aan ben ik al paardenliefhebber”, vertelt Willy, die het fokken als een hobby ziet. “Rond 1985 wilde ik zelf een paard kopen. Ik hield al jaren de bloedlijnen in vooral ons land en Duitsland bij en reisde heel Nederland af op zoek naar een mooi dier. Om die merrie uiteindelijk te vinden bij Mart Bekkers, mijn buurman. Ik had gewoon een goed onderbuikgevoel en ik had iets met haar moeder. Barina was wel wat klein en ik was bang dat dat zou blijven, maar dat is meegevallen.”
Fokkers gaan vervolgens op zoek naar het sperma van geschikte hengsten. “Ik let er vooral op dat de vaders fris in de kop en gezond zijn. Ze moeten een goede fundatie hebben, een bovenlijf met lengte en willen werken.” Met dat in het achterhoofd fokte Wijnen en Barina zorgde voor zeventien nakomelingen. Omdat de ruimte van de Berlicummer niet eindeloos is, hield hij er een paar en gingen de meeste in de verkoop. Nu, met de kleinkinderen van Barina, schiet hij een paar keer in de roos. Zo heeft hij vier goedgekeurde hengsten gefokt. Ook dat is bijzonder, want maar met een zeer klein percentage van de hengsten mag officieel gefokt worden.

Bijzonder

Toen negen jaar geleden Explosion W werd geboren, had Willy vrij snel door dat hij een bijzonder dier in handen had. “Hij was wel lastig”, erkent de fokker. “Maar hij had een geweldige drive en een gemakkelijk lichaam. Dat zie je, hij was lenig, maakte rare sprongen maar raakte desondanks nooit geblesseerd.”
Onder de hoede van Mariëlle de Veer, die ook in Berlicum woont en paarden opleidt, groeit Explosion zienderogen. “Op een gegeven moment deed hij 25 parcoursen zonder een balk eraf te rijden”, vertelt Wijnen. “Waaronder bij Indoor Brabant en de Nederlandse Kampioenschappen. Zoiets valt natuurlijk op. Ik denk dat ik wel honderd telefoontjes heb gekregen van mensen die het paard wilden kopen.”
Wijnen liet zich daarbij niet zozeer door het geld leiden, maar vooral door de ruiterkwaliteiten van de belangstellenden. “Van Franke Sloothaak tot Jos Lansink, allemaal namen ze contact op. Er zaten ook handelaren tussen die het dier snel weer door wilden verkopen. Maar die heb ik afgewezen, ik wilde het kwijt aan een zeer goede ruiter. En daarvan zijn er misschien maar een stuk of dertig in de wereld.”

Klik

Er zijn Nederlanders die tot die categorie behoren. Maikel van der Vleuten meldde zich, maar daar bleek dat een goede ruiter en een goed paard niet per definitie een goede combinatie vormen. “Hij had de klik met Explosion niet”, vertelt Wijnen. Ben Maher wel. De ruiter kwam naar Berlicum. “Je zag het paard veranderen, dat was intrigerend om mee te maken. Daarna was de deal snel gesloten.”
Het afscheid van Explosion was moeilijk. Toch is Wijnen ervan overtuigd dat hij goed gehandeld heeft. “We konden eigenlijk niet anders. Zelf zijn we niet in staat zo’n toppaard verder te brengen”, legt hij uit.
Wat hij voor Explosion beurde, houdt Wijnen liever voor zich. Al is het maar omdat dat niet zoveel zegt. Er zijn immers ook veel kosten gemoeid met het opleiden van een paard en tegenover een topper staan veel paarden die het minder goed doen. Of waar hij zich in vergist.

Dekhengst Imposantos W

Als voorbeeld daarvan mag het dressuurpaard Imposantos W gelden, nog zo’n toppaard waar Wijnen trots op is. De vijfjarige hengst werd dit jaar op het WK voor jonge paarden zevende en was de beste Nederlandse deelnemer. In Ermelo werd hij Nederlands Kampioen. “Als hij heel blijft, gaat Imposantos zeker Grand Prixs lopen”, voorspelt Wijnen. “Het wordt een Nederlandse topper.”
En dat verrast de Berlicummer. “Stap en draf waren goed, maar de galop wat problematisch”, oordeelde hij toen Imposantos nog een veulentje was. En dus verkocht hij het dier vroeg. “Ik heb de kwaliteiten niet gezien”, erkent hij.
Niet getreurd, er zijn nog volop kansen. “Ik heb nu nog een paar twee- en driejarige paarden die we proberen op te leiden. Daar zie ik volop mogelijkheden mee. En er komen hengstenkeuringen aan, ook dat wordt weer spannend. Het streven is de lat steeds hoger te leggen.”

Explosion W in actie

Eventueel bij doorloop:
Imposantos W

Foto's:


B