08 november 2018

Inzamelingsactie Vincentiusvereniging Sint-Michielsgestel

DEN DUNGEN – Niet tot nauwelijks gebruikte autootjes, spelletjes, (barbie)poppen, puzzels, knuffels, blokkendozen, boerderijdiertjes, goocheldozen en al het andere denkbare. Het wordt zaterdag 17 november in alle kernen van de gemeente Sint-Michielsgestel ingezameld door de plaatselijke Vincentiusvereniging om aansluitend op zaterdag 1 december kinderen die anders, door de financiële omstandigheden van hun ouders, de sinterklaasboot zouden missen, te gaan verrassen.

Door Wendy van Lijssel

De Vincentiusvereniging in Sint-Michielsgestel is een vrijwilligersorganisatie die zich inzet om mensen die het financieel moeilijk hebben, bij te staan. De vereniging is vooral bekend vanwege de voedselbank, maar doet veel meer. “Indien nodig helpen we mensen om hun financiën op orde te brengen. We verstrekken kerstpakketten en in individuele gevallen leveren we een bijdrage als het niet opgelost kan worden met bestaande regelingen. Bijvoorbeeld als er écht een fiets nodig is om naar school te kunnen, zwemlessen op de tocht staan of schooluitstapjes die kinderen anders zouden moeten missen”, vertellen Margot van Hal, Albert Swinkels en Henk van Osch.

Belangeloos

De Vincentiusvereniging Sint-Michielsgestel bestaat uit vrijwilligers die allemaal belangeloos hun steentje bijdragen. Volgens genoemd drietal is de vereniging intussen namens de gemeente mede-uitvoerder van het armoedebeleid. Iets wat hen sterkt en steunt. “Zodoende krijgen we budget om dingen te ondernemen. Tijdens de kermis in Den Dungen hebben we een kindermiddag georganiseerd. We hebben met kinderen/jongeren film gekeken, ze konden naar de kermis, er was iets te drinken en een frietje en tot slot kregen ze dankzij sponsoren ook een goody bag mee. Die kinderen hadden de tijd van hun leven.”

Speelgoedinzamelactie

Hoewel er deze eerste kindermiddag al tientallen kinderen kwamen, vindt de Vincentiusvereniging het jammer en aan de andere kant begrijpelijk dat de doelgroep moeilijk bereikbaar is. Toch doet ze er alles aan om ruchtbaarheid aan haar projecten te geven. De vereniging is bezig met het organiseren van een speelgoedinzamelactie.
Dat mensen overtollig speelgoed in de kast hebben en dat er vervolgens echt kinderen blij mee gemaakt kunnen worden, werd door hen al eerder ervaren. “We hebben een aantal keer wat speelgoed gekregen met de vraag dit uit te delen bij de voedselbank. Daar is die natuurlijk niet voor bedoeld, maar weggooien was ook zonde en we maakten er mensen blij mee’, aldus Margot, Albert en Henk. Ze benadrukken dat dit slechts een sporadische actie was en het niet de bedoeling is dat iedereen daar speelgoed af komt geven. Dat mag echter wel op zaterdag 17 november. Dan wordt er in alle kernen speelgoed ingezameld voor kinderen van 0 tot 12 jaar oud.

Speelgoed

In Litserborg Den Dungen en bij Bint aan de achterzijde van sporthal De Run in Berlicum is iedereen deze dag welkom tussen 10.00 uur en 12.00 uur. Zaal ’t Schufke in Gemonde is geopend van 13.00 uur tot 15.00 uur en Wijkplein Gestel aan de Irenestraat 2 in Sint-Michielsgestel opent deze dag de deuren van 13.00 uur tot 16.00 uur. Al het denkbare speelgoed geschikt voor kinderen in genoemde doelgroep is welkom onder één voorbehoud: Het mag niet kapot of incompleet zijn. “Een pop zonder armen, een auto zonder wieltjes, een spelletje waarin de pionnen ontbreken of een puzzel die nét een stukje mist. Daar kunnen wij, of beter, de kinderen natuurlijk, niets mee. We hopen dat iedereen dat begrijpt en niet zomaar alles wat overtollig is in een doos kiepert”, meldt de organisatie.

Uitnodiging

Via flyers, scholen, verenigingen, posters en per post zullen ouders van kinderen in de doelgroep een uitnodiging krijgen voor de Sinterklaasmiddag die op zaterdag 1 december gehouden wordt. Dan is er al veel werk verzet. “We gaan alles uitzoeken, op leeftijd verdelen en voor elk kind wordt er een cadeautje ingepakt. Dat krijgen ze in naam van de Sint. Afhankelijk van wat we inzamelen mogen ze samen met Zwarte Piet in een andere ruimte dan nog een of misschien zelfs wel twee cadeautjes uit gaan zoeken”, aldus de organisatoren.
Ze hopen dat iedereen die nog wat heeft staan de moeite wil doen het op zaterdag 17 november af te geven in een van de kernen om “Kinderen die anders de boot missen, toch een leuke sinterklaasmiddag te bezorgen.”

Foto's:


0