09 november 2018

Stembus TOP777 gaat open

BERLICUM – Wat is de populairste popplaat aller tijden? Waar Nederland de top 2000 kent, heeft Sint-Michielsgestel sinds vorig jaar een eigen TOP777. Met vorig jaar de Golden Earrings, Radar Love als glorieuze lijstaanvoerder. Vanaf 10 november kunnen alle inwoners van de gemeente weer stemmen. Dit keer via een speciaal voor de lijst gemaakte site: top777.nl. Uw lijstje indienen kan tot en met 18 november, als met een groots en gratis toegankelijk live programma in Den Durpsherd in Berlicum, de stemweek wordt afgesloten.

Door Wim Poels

De Top 2000 is in Nederland razend populair. Tot enkele jaren geleden liftte de lokale omroep Lokaal 7 op dit succes mee. In programma’s besteedde de omroep aandacht aan deze lijst en op de ‘stemfinaledag’, de laatste dag dat er gestemd kon worden, had Lokaal 7 een speciaal programma. Maar Radio 2 stopte de samenwerking met lokale zenders en dat bracht Patrick Schmitz van de Gestelse omroep ertoe het initiatief te nemen voor een eigen lijst. Met een knipoog naar de naam van de omroep kwam er de TOP777.
De lijst wordt uitgezonden van donderdag 13 tot en met zondag 16 december vanuit een speciaal ingerichte studio in Herberg De Gouden Leeuw in Berlicum. In die periode treden daar ook bandjes op, die een aantal nummers uit de lijst spelen en verschillende hits, die de TOP777 net niet haalden.

Stemmen

Maar eerst moet er een lijst zijn samengesteld. Iedereen kan vanaf zaterdag 10 november 10.00 uur zijn voorkeur doorgeven. In het radioprogramma ‘Goede Morgen, Lokaal 7’, dat van 07.00 tot 12.00 uur duurt, verzorgt Schmitz, onder de naam Rick Smits, zelf de aftrap. Hij doet dat samen met wethouder Lianne van der Aa en kinderburgemeester Michelle Kroon. In het programma zijn er verder interviews met betrokkenen, zoals dj’s en de omroepen die de TOP777 uitzenden. Want al gaat het initiatief uit van Lokaal 7, ook HTR in Heusden en het Boxtelse Dommelland pikken in december het radiosignaal uit De Gouden Leeuw op. Ook wordt er een taart aangesneden met de logo’s van de verschillende betrokkenen en rond 10.00 uur gaat de stembus open.
Stemmen gaat via de speciale site top777.nl. U kunt eventueel hiernaar doorlinken vanaf de site van de omroep, lokaal7.nl. Hier kunt u uw, uiteraard 7, favoriete platen aanmelden en bij elke plaat is er de mogelijkheid een opmerking in te vullen. Zo kunt u aangeven waarom een plaat favoriet is, bijvoorbeeld als u er een speciale herinnering aan heeft. Geef de platen wel door in de juiste volgorde, want nummer 1 krijgt meer punten dan nummer 2, die weer meer punten krijgt dan nummer 3 enzovoorts.

Stemfinaledag

Van de laatste uren dat er gestemd kan worden gaat Lokaal 7 een spektakel maken. Dat gebeurt in samenwerking met Den Durpsherd in Berlicum. Was er twee jaar geleden een bescheiden programma in de foyer, dit jaar wordt er uitgezonden vanuit de als café ingerichte grote zaal. Wim Kersten en zijn zoon Maikel stelden een Nederlandstalig programma samen met een keur aan live artiesten. Daaromheen houdt Patrick korte gesprekjes met bezoekers van het café en wordt er muziek gedraaid uit de TOP777 van vorig jaar.
Kersten verzorgt al lang een programma over Nederlandstalige muziek bij Lokaal 7 en hij heeft een flink netwerk opgebouwd. Aan het programma wordt nog volop gewerkt, tot nu toe zijn er zeven artiesten vastgelegd. Dat zijn Hans Soomers (Rosmalen), René Ulehaken (Schijndel), Rinie vd Kerkhof (Rosmalen), Sherena Tilborghs (Valkenswaard), Will de Brouwer (Albrandswaard), Arnold van Osch (Vlijmen) en de Eindhovense Monique Schellekens. Met enkele andere artiesten worden nog gesprekken gevoerd en mogelijk verschijnt er in het laatste uur een bekende Mystery Guest. Kersten wil er nog niet veel over kwijt. “Maar ik ben trots als het lukt”, laat hij zich ontvallen.
De artiesten zingen elk een eigen nummer en een nummer uit de TOP777. Zo is bijvoorbeeld al duidelijk dat een van de artiesten zich gaat wagen aan Proud Mary van Ike en Tina Turner en ook ‘Kom van dat dak af’ gaat aan de beurt komen.

Cafésfeer

De artiesten staan op een klein podium, dat voor het grote toneel is geplaatst en in de zaal is ingericht met zitjes, statafels en krukken. Op die manier tracht Den Durpsherd zoveel mogelijk een sfeer van een café te benaderen. Schmitz houdt tussen de optredens en de gedraaide platen door korte interviews, vergelijkbaar met de gesprekjes die Matthijs van Nieuwkerk in de quiz Top 2000 a gogo voert. “Dan moet je denken aan ‘Wie is de beste zanger aller tijden’, ‘Welke plaat moet absoluut een plek in de TOP777 krijgen’ en ‘Welke plaat zou er op 1 moeten staan’, licht Schmitz toe.
Uiteraard is iedereen welkom om dit gratis toegankelijke spektakel bij te wonen. De uitzending begint om 12.00 uur en duurt tot 22.00 uur. Stemmen kan tot 21.00 uur. Kort daarna zal Schmitz de top 3 bekendmaken. Vorig jaar waren dat Elvis’ versie van Jailhouse Rock (3), Clocks van Coldplay (2) en op 1 stond dus Radar Love.

Wim Kersten (l) en Patrick Schmitz presenteren de stemfinaledag

Foto's:


0