13 december 2018

Songbirds delen hun ‘Joy to the world’ met iedereen

MIDDELRODE – Als het concert net zo leuk wordt als het enthousiasme groot is, dan zit het wel snor met de Sing-a-longhappening in kerstsferen die popkoor The Songbirds uit Middelrode gaan verzorgen op donderdag 20 december om 20.15 uur in Den Durpsherd in Berlicum. Meezingen mag, maar moet niet en een megaleuke avond wordt gegarandeerd. De toegang is gratis.

Door Wendy van Lijssel

Ze studeerde succesvol aan de rockacademie, mag zich songcoach en zangdocent noemen en toerde met haar band jarenlang in binnen- en buitenland. Drie jaar geleden streek de van oorsprong Rotterdamse Evelien Bloemendaal neer in Middelrode en haar jonge gezin maakte dat ze haar zangcarrière even on hold zette. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. Ze besloot een 10-weekse zangworkshop ‘Lekker Zingen’ te organiseren. Het bleek uiteindelijk de basis van wat nu door het leven gaat als popkoor The Songbirds. “De eerste week waren er vier dames, een week later al meer en binnen no time had ik een groep gezellige dames bij elkaar die het zó leuk vonden dat we verder zijn gegaan”, vertelt Evelien enthousiast.

Niet te moeilijk

Doelstelling was en is van meet van aan om, zoals de titel al aangaf, ‘lekker’ meerstemmig popliedjes te zingen, met niet te moeilijke koortjes. “Het moet vooral leuk zijn. Zingen geeft ontspanning en lol. Je kunt lachen om hoe jij of een ander klinkt en het moet vooral plezierig zijn”, stelt Evelien resoluut, om toe te voegen: “Ik hoef niet te mediteren om zen te worden. Met zingen bereik je hetzelfde.”
Hoewel ze zingen promoot en claimt dat hoe meer mensen er zingen, hoe beter het is, vindt ze het belangrijk om The Songbirds niet groter te laten groeien dan maximaal 20 mensen. Momenteel zijn dat er overigens 18. Het repertoire bestaat uit hits van toen en nu van onder andere Abba, Justin Timberlake, The Beatles, Anouk en nog veel meer.
“We zingen op originele muziek. Ik heb een kleine studio. Daar zing ik alle stempartijen in. Vervolgens krijgen de leden deze en kunnen ze thuis oefenen. Als we aansluitend bij elkaar komen, staat er al iets en is het aan mij om er de finishing touch aan te geven”, legt ze uit.

Van je afschudden

Naast de training is er af en toe een wedstrijd voor publiek. Niet te veel, want vooral de wekelijkse repetitie is een moment om er lekker uit te zijn en zingend alles van je af te schudden. Verleden jaar werd een klein kerstconcert georganiseerd bij Evelien thuis. De tent bleek echter te klein. Daarom wordt dit jaar met groter geschut gekomen. “We gaan op donderdag 20 december vanaf 20.15 uur een Sing-a-long Kerstconcert geven bij Den Durpsherd in Berlicum. Het wordt één groot kerstfeest met alle bekende kersthits. Van ‘Do they know it’s Christmas’ en ‘Happy New Year’ tot ‘Rudolph the red-nosed reindeer’ en nog veel meer. De meeste nummers komen op een groot scherm voorbij zodat iedereen ze mee kan zingen. Dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt er ook zonder mee te doen van genieten”, ratelt Evelien enthousiast.

Groot podium

Niet alleen gunt ze ‘haar’ Songbirds een groot podium, ze wil verder iedereen een topavond bezorgen. Tot slot grijpt ze de gelegenheid aan om iets nieuws in Berlicum en omgeving te lanceren én hoewel de toegang gratis is, wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd die geschonken wordt aan Werkboerderij Buiten Gewoon in Berlicum. Evelien: “Ik hoop velen te gaan begroeten”, om vol vuur toe te voegen: “En ik heb zin om er met iedereen een megawaanzinnig kerstfeest van te gaan maken.”

The Songbirds

Foto's:


0