21 maart 2019

Hoe met beperkte talenten toch dromen uitkomen ALS je gewoon begint

SINT-MICHIELSGESTEL – Vanaf het moment dat Anton Minkels uit Sint-Michielsgestel mensen met de ongeneeslijke ziekte ALS leerde kennen en zag wat het met hen en hun omgeving deed, greep het hem dusdanig naar de strot dat hij jaarlijks deelneemt aan de Tour du ALS en allerlei activiteiten ontplooide om geld in te zamelen voor onderzoek. Naast een kinderboek erover en een theater- en muzikale show in de voorbije jaren, lanceert hij begin april zijn boek ‘Gewoon Beginnen’, waarin hij alles wat hij inzake ALS vanaf 2012 meemaakte beschrijft. Ruim een maand later staat hij met Team Hurricane# ALS weer aan de start.

 

Door Wendy van Lijssel

Tot hij in 2012 voor het eerst deelnam aan de Tour du ALS was hij er feitelijk nauwelijks bekend mee. “Maar ik ben sportief, deed aan spinning en werd uitgenodigd om mee te doen. Ik was en ben eigenlijk geen fietser, maar wilde het wel proberen”, blikt Anton terug.
Proberen is een understatement. Tijdens de Tour du ALS kan de berg Mont Ventoux vanuit drie plaatsen, steil omhoog, beklommen worden. Wie dat doet vergaart de mallotentitel. Een die Minkels veroverde. Belangrijker is echter dat hij er kennis maakte met patiënten, familieleden, vrienden en bekenden die met de ziekte te maken hebben en wat de impact is. Vooral het contact met Jan van Hemert maakte indruk. “Wij waren ongeveer van dezelfde leeftijd en zaten in dezelfde levensfase. Jong gezin, druk leven. Hij had echter ALS. Er is niets aan te doen. Je staat machteloos. Dat greep me erg aan. Tijdens die 1e editie werd ik vergezeld van mijn vrouw Danielle en dat was heel fijn. Het is namelijk onmogelijk om uit te leggen hoe het écht is. Dat moet je ervaren.”

Wat ALS

Zijn ervaring leidde ertoe dat hij een jaar later weer aan de start stond. Dit keer met collega’s van zijn werk. “Dat hebben we vier keer in wisselende samenstellingen gedaan”, meldt hij. Omdat er van deelnemers verwacht wordt dat zij door deelname geld inzamelen, was Anton gedurende die jaren doende om naast trainen van alles te organiseren.
Minkels is niet alleen sportief. Hij is ook creatief en muzikaal. “Ik heb het kinderboek Wat ALS geschreven. Het vertelt aan de hand van het schaapje Pinkie wat ALS is en hoe het verloopt. Mijn zus illustreerde het. De opbrengst ging naar ALS. Ook maakte ik een theater- en later een muziekvoorstelling”, somt hij op. Meedoen omvat meer dan trainen, geld inzamelen en de berg beklimmen. Deelname bracht ook met zich mee dat hij (veel) zieken en hun naasten leerde kennen. Mensen waarvan je bij het kennismaken al weet dat zij eraan overlijden. Personen waar je jezelf mee identificeert, een klik mee hebt en soms een paar jaar in meer of mindere mate contact mee hebt en aansluitend afscheid van moet nemen. Heftig, indrukwekkend en emotioneel. “Na vijf edities zat het potje even vol”, blikt Anton terug.

Belevenissen

Het was echter maar voor even. Nadat hij de Tour du ALS een jaar oversloeg, was hij er een jaar later weer bij. Zo ook komende mei. Dit keer als deelnemer van Team Hurricane#ALS van de Dungense Heleen van Alebeek die ALS heeft. Voor hij echter met dit team afreist lanceert hij tijdens de Tour du ALS deelnemersbijeenkomst op 6 april zijn boek ‘Gewoon Beginnen.’ “Ik heb vanaf 2012 mijn belevenissen bijgehouden en ben een paar jaar geleden begonnen om deze te verwerken tot een boek. In hoofdzaak gaat het erover hoe je met beperkte talenten en middelen toch dromen uit kunt laten komen. Het is namelijk een kwestie van ‘Gewoon Beginnen”, stelt Anton.
Hij refereert daarbij aan zichzelf. “Ik ben iemand die best iets kan, maar van alles een beetje en niet iets heel erg goed. Het weerhoudt me echter niet om met mijn beperkte talenten aan de slag te gaan en er dus ‘gewoon aan te beginnen.’ Mijn oproep is dan ook om ‘gewoon te gaan doen wat je leuk vindt”, meldt Anton. De ondertitel ‘De belevenissen van een Jan Boeren Fluitjes fietser’, voeren terug naar zijn racefiets die inmiddels onmiskenbaar ook een onderdeel van zijn leven is, maar waar hij, zo stelt hij lachend, nog steeds onbeholpen mee door de omgeving hannest.

Gewoon Beginnen

Het kinderboek Wat ALS dat Anton in 2014 uitbracht, werd zelfs in het Engels vertaald en er gingen er duizenden over de toonbank. Omdat de uitgever ervan er door omstandigheden niet mee verder kan is het boekje momenteel niet meer verkrijgbaar en is Anton op zoek naar een nieuwe uitgever. Het hoeft geen betoog dat een deel van de opbrengst bestemd is voor ALS. Zo ook die van ‘Gewoon Beginnen’. Het boek is opgedragen aan de intussen overleden Jan van Hemert. “Hij was voor mij het startpunt van het avontuur waar ik destijds aan begonnen ben en dat nog steeds gaande is”, motiveert Anton. Dan: “Als er één blij wordt van mijn boek, dan heb ik het goed gedaan.” Het boek wordt in eigen beheer uitgegeven en met de aanschaf ervan via www.jbf-fietser.nl wordt ALS gesteund. Hoewel druk met alles liggen de volgende plannen al klaar. “Ik heb bedacht om in de toekomst muzikale lezingen te gaan geven waarin ik alles wat ik tot op heden gedaan heb, ga combineren. Om te beginnen concentreer ik echter op de lancering van het boek, trainen en de Tour du ALS.”

Foto's:


0