03 mei 2019

Feestelijke Open Dag bij Stichting Huifbed De Meierij

BERLICUM/ROSMALEN – In 1999 werd in Rosmalen Stichting Huifbed De Meierij opgericht. Een stichting die zich inspant om mensen die wegens ernstige beperkingen niet zittend kunnen paardrijden toch te laten genieten van de ruitersport. Het 20-jarige jubileum wordt op zaterdag 11 mei van 10.00 uur tot 16.00 uur gevierd met tal van feestelijke activiteiten in de eigen van alle benodigde en gemakken voorziene accommodatie aan het Spechtenpad 6 bij Cello locatie De Binckhorst. Een prestatie van formaat, want er werd begonnen met helemaal niets. Iedereen is welkom het feestje mee te vieren!

Door Wendy van Lijssel

Marleen Boone werkte bij Cello locatie De Binckhorst en haar hobby was paardrijden. Ze combineerde beide en begon met het verzorgen van paardrijlessen bij Sport voor Gehandicapten, dat overigens ook andere sporten aanbood. Dat er mensen waren die vanwege hun beperking niet zittend konden paardrijden, ging haar aan het hart en nadat ze hoorde van huifbedrijden, sprong ze, bijgestaan door Jan van Breugel uit Rosmalen, in dat gat.
“Een huifbed is een speciaal geconstrueerde kar waar twee pony’s of paarden van gelijke hoogte voor staan. Een cliënt ligt op een dekzeil boven de paarden. Je kan het vergelijken met een bed op wielen. Doordat cliënten bij de paarden liggen, volgen ze automatisch ook de beweging van de dieren en voelen de warmte ervan. De ervaring leert dat mensen helemaal ontspannen en loskomen. En dat niet alleen. Huifbedrijden zorgt er ook voor dat bloedsomloop, stofwisseling en spijsvertering worden gestimuleerd. Samengevat werkt het helend”, vertelt Marleen, die in het bestuur zit en bijgestaan wordt door menners Hans Wassenberg en Reijn van Berkel uit Berlicum. Die laatste twee zetten zich net als de overige menners, bestuursleden en gastheren en vrouwen op vrijwillige basis in voor Huifbed de Meierij.

Locatie

Marleen en Jan togen onvervaard aan de slag op meerdere fronten. Terwijl ze elders in de leer gingen om met een span te kunnen rijden, werden gelijktijdig links en rechts balletjes opgegooid om geld te vergaren voor de aanschaf van een huifbed. Er werd een locatie gezocht en natuurlijk moesten er ook paarden komen. “Ik ben met een foto van een huifbed naar de paardenmarkt in Den Bosch gegaan en heb daar overal uitgelegd wat we wilden gaan doen. Voor het einde van de ochtend had ik twee gratis pony’s. Nadat we aansluitend een schenking kregen, hebben we in maart 1999 Stichting Huifbed De Meierij opgericht”, blikt Marleen terug.
In overleg en goede samenwerking met De Binckhorst werd op dat terrein een plekje voor het huifbedrijden gevonden en nadat er genoeg geld was ingezameld kwam er een eerste huifbed. De pony’s werden intussen elders getraind in het rijden met een dergelijk span want: “Zij moeten wennen aan het lopen in een gesloten constructie. Niet elk paard is overigens geschikt. Ze moeten een rustig karakter hebben en van gelijke hoogte zijn. Een volbloed Arabier is ongeschikt. We hebben intussen twee tinkers en vier shetlandpony’s. Die zijn allemaal getraind. We beginnen met een pak hooi op het dekzeil, later zetten we er een vrijwilliger op en pas als we zeker weten dat het goed gaat, wordt er met cliënten op stap gegaan”, leggen Marleen, Reijn en Hans uit.
Ook de menners worden begeleid. “Ik heb een cursus gehad hoe te werken met een tillift en om te gaan met mensen met epilepsie. Mijn koetsiersbewijs had ik al. Het is onze taak om de pony’s en Tinkers op en af te zadelen en cliënten met, indien nodig een tillift, in- en uit het huifbed te begeleiden. We verzorgen verder de rit, maar we zijn niet verantwoordelijk voor het welzijn van de cliënt. Deze heeft altijd een begeleider bij zich”, legt Reijn uit. “Ik had geen ervaring, maar het is me ter plekke geleerd”, vult Hans aan.

Open Dag

Intussen bestaat Huifbed De Meierij 20 jaar. De tijd dat de pony’s bij haar thuis stonden en zij wekelijks met een trailer op stap moest, om alleen op donderdag met Adrie te gaan huifbedrijden, ligt ver achter haar. Het duo kreeg uiteindelijk hulp van anderen. Zo kwam er een dinsdag en zaterdag bij, zijn er intussen vier pony’s, twee Tinkers en een veulentje en is er sinds twee jaar de prachtige eigen accommodatie aan het Spechtenpad bij De Binckhorst. Een met stalruimte voor de paarden, ruimte voor de intussen drie huifbedden, maar ook tilliften. Er is een ontvangst- en kleurig en mooi aangeklede snoezelruimte. Die mag gratis gebruikt worden door vaste ‘ritrijders’ maar kan ook apart gereserveerd worden.
Het huifbedrijden is overigens echt niet alleen voor mensen van De Binckhorst. Stichting Huifbed De Meierij opereert zelfstandig en iedereen kan een rit boeken. “Op jaarbasis gaan we circa 2800 keer op pad en we maken 50 á 60 ritten per week”, melden Marleen, Reijn en Hans trots. Het mag daarbij best eens zwart op wit, dat alles door ruim twintig vrijwilligers draaiende wordt gehouden, waarbij natuurlijk de financiële steun van sponsoren en donateurs onontbeerlijk blijft.
Zaterdag 11 mei wordt van 10.00 uur tot 16.00 uur tijdens een Open Dag met alle vrijwilligers, cliënten en iedereen die wil het 20-jarige jubileum gevierd. Een feest dat bijna letterlijk geopend wordt. “We hebben een nieuwe elektrische deur en met het in werking stellen hiervan, openen we de dag”, klinkt het vrolijk.Tijdens de Open Dag kan alles met eigen ogen bekeken worden en zijn er tal van feestelijke activiteiten voor jong en oud. Uiteraard ontbreekt ook een hapje en drankje niet. Voor informatie: www.huifbed-meierij.nl

‘We maken 50 à 60 ritten in de week’

Marleen, Reijn en Hans bij een huifbed

Foto's:


0