16 december 2019

Nieuwe Rondom De Plaets

BERLICUM – In de nieuwe ‘Rondom de Plaets’ van december 2019 staan weer veel lezenswaardige artikelen over de geschiedenis van Berlicum en Middelrode, voorzien van vele duidelijke foto’s.

Er is plek voor het laatste deel van het artikel als aanvulling op ‘Gebroeders Van Schaijk vinden een Romeinse muntschat in Berlicum’ in ons vorige periodiek. De aanvulling betreft de vraag: ‘Wat levert het op wanneer de échte archeologen verder veldonderzoek gaan doen?’

Bange dagen

Marietje van der Heijden-Steenbergen woonde in de oorlog aan de Nieuwe Weg in Berlicum. In hun huis was tijdens de oorlog een commandopost van de Duitsers gevestigd. Vlak bij hun huis waren ook Duitse linies. Dat was de reden om Marietje te benaderen om haar verhaal op te schrijven. We hebben aan het eind van het artikel een situatieschets opgenomen. De lezer kan dan beter haar verhaal plaatsen en begrijpen.

Beeldverhaal

Deze keer een verhaal in oude ansichtkaarten, met name over afbeeldingen van ons buitengebied. Om te bekijken en te genieten.

Hooibergenparaplu’s

Er was een tijd dat in Berlicum en Middelrode honderden paraplu’s stonden voor opslag en hooi en koren. De meeste waren verdwenen, maar langzaamaan is er weer een groot aantal hersteld en opnieuw gebouwd. Zo behouden we een ons cultureel erfgoed.

Jaan van der Biezen-Van Gaal

In het kader van de bevrijding is ook het verhaal van Jaan van der Biezen opgenomen, verteld door Elly van der Biezen-van Gaal over de spannende oorlogsjaren.

Brand op het Plein

In december 1999 brak er brand uit in de boerderij op Plein 29. Het brandde geheel uit en zo verdween er weer een historische boerderij uit het Berlicums landschap. Lees het hele verhaal in dit periodiek.

Foto’s

Weer vele passende foto’s bij alle artikelen. Op de voorpagina een rietgedekte paraplu-hooiberg. Deze heeft nu een andere bestemming gekregen, namelijk als dierenverblijf.

Geschenk-idee

Vele boeken van de kring zijn nog verkrijgbaar. Deze boeken staan op de website. U kunt ook iemand lid of abonnee maken van heemkundekring De Plaets! Ieder nieuw lid of abonnee krijgt 4 nummers van het vorige jaar cadeau. Abonnement doorgeven aan een bestuurslid, of ook via de website www.deplaets.nl , met de knop ‘contact’. Een verzamelmap voor vier jaargangen is eveneens beschikbaar.
Ook de nieuwste aanwinst, ‘Oorlogsdagboek’ van Rita Bijnen is een prachtig cadeau. Het beschrijft prachtig de laatste maanden van de oorlog van dag tot dag met alle persoonlijke belevenissen.

Een parapluhooiberg

Foto's:


a