30 juni 2020

Dungens sprookje Veerle en de Vlinders

DEN DUNGEN – Sprookjes en fabels, dat zijn toch van die oubollige verhalen? Niet als het aan Dungenaar Eric van Gennip ligt. Zaterdag 4 juli verschijnt Veerle en de Vlinders, het eerste kinderboek van de schrijver, bij de Bredase uitgeverij Droomvallei. Een sprookje, maar wel één doorspekt met moderne elementen uit de 21e eeuw, zoals drones.

“Fabels, sprookjes en mythes blijven inspireren. Ze delen nog steeds aloude waarheden over mensen. Ook al zit de wereld van nu vol technologie, tóch komen dezelfde thema’s in nieuwe vormen altijd terug. Hoog tijd voor nieuwe sprookjes en fabels met een moderne twist,” meent Van Gennip.
De 21e-eeuwse vaardigheden vormen de leidraad in zijn boek. Zo wakkert het verhaal de interesse voor het ontdekken van moderne technologieën aan bij de jonge lezertjes.Niet heel toevallig is Van Gennip docent bij de opleiding Business Innovation aan Avans Hogeschool in Den Bosch. In deze studie vormt het omgaan met nieuwe ontwikkelingen de rode draad. Zo moet het verhaal jonge kinderen helpen een growth mindset te ontwikkelen: een houding om te willen groeien. Een thema waar in het onderwijs volop aandacht voor is.
“Het boek zet kinderen aan te dúrven. Je leert namelijk van het aangaan van nieuwe ervaringen door dingen te proberen.” Dat alles in een klassieke setting met fantasierijke dieren, een bos dat geheimen herbergt en de Gaudi-achtige tekenstijl van de Arnhemse illustratrice Ingrid van der Knaap. “Het is een prachtig contrast: de sierlijke wonderen van de natuur, tegenover de strakke en moderne technologie van drones. Het nodigt de lezer uit om beide te omarmen,” stelt Van Gennip.

Het verhaal gaat over de 8-jarige Veerle die moet verhuizen, maar dat wil ze niet. Haar nieuwe huis ligt vlakbij een donker bos, dat haar angstig maakt. Van haar ouders krijgt ze na de verhuizing een drone cadeau, waarmee ze het bos gaat verkennen. Ze vliegt met haar speelgoed over het bos en ziet Steekhoorns en Sperels. De Grijze Vlinder betovert de dieren in het bos in stekelige beesten! Samen met de andere vlindermeisjes gaat Veerle de strijd aan met de Grijze Vlinder. Zo komt Veerle achter het geheim hoe je een boos of angstig gevoel kunt stoppen.
“Durven is ook praten met anderen over wat je voelt. Het openstaan en de verbinding met anderen zoeken is wel de belangrijkste les van het boek. Het boek helpt hopelijk om dit open te breken.” De vlinders zijn het, die Veerle door het avontuur loodsen. Om de lezers direct de kans te geven meer vlinders te zien en de leefomgeving voor de vlinders te verbeteren, wordt samengewerkt met de Vlinderstichting. Door te zorgen dat er meer plekken komen voor vlinders om te overleven, helpen zij de Nederlandse vlinders. Op www.vlinderstichting.nl/help-mee staan tips voor wat je zelf kunt doen, zoals planten in je tuin zetten waar vlinders op af komen.
De boekpresentatie van Veerle en de Vlinders is op zaterdag 4 juli: de Nationale Vlinderteldag. Op die dag kan iedereen de vlinders in zijn tuin tellen en doorgeven aan de Vlinderstichting.
www.veerlesvlinders.wordpress.com

Eric van Gennip

Foto's:


0