19 augustus 2020

De mooiste fietsroutes door Sint-Michielsgestel en Heeswijk-Dinther volgens Weekblad de Brug: Langs groen en water

Rijk aan water, dat kun je Sint-Michielsgestel en Heeswijk-Dinther wel noemen. Groot Gestel wordt doorsneden door een kanaal en aan allebei de kanten ligt een belangrijke waterloop, waar een waterschap zijn naam aan ontleent. Aan de ene kant is dat de Dommel, aan de andere kant de Aa. Het dal daarvan heeft de afgelopen jaren een ander aanzien gekregen. Deze tocht voert langs het water en natuurlijk door het groen.

Als startpunt nemen we de parkeerplaats tussen de Dungense Brug en Majorcabar. Bij het terras, waar we aan het eind van de tocht harder aan toe zijn, slaan we rechtsaf, de Poeldonksedijk op. Gutst het zweet nu al van je voorhoofd, dan is het misschien verstandig rechtsaf naar het Dungens Gat, officieel de Meerse Plas te gaan. Wij rijden de dijk helemaal af, gaan naar links en snel daarna rechtsaf de Keerdijk op. Niet de weg, maar het pad op de dijk.

We rijden onder de uitkijktoren/poort Onverflout door. We volgen de dijk, richting knooppunt 20 en via Horzikstraat en Brandsestraat naar 77. Einde weg rechtsaf, de Hoogstraat. We volgen het fietspad aan de overkant van de weg en gaan onder de grote rotonde , waar een kleinere fietsrotonde ligt. Hier nemen we de eerste afslag, min of meer rechtdoor. Zo vervolgen we de Hoogstraat, een van de wat drukkere toegangswegen tot Sint-Michielsgestel. Aan het eind komen we aan een T-splitsing. We gaan een klein stukje rechts de Ruwenbergstraat in, om snel linksaf de voor auto’s doodlopende weg het landgoed op te nemen. We volgen die tot aan de Dommel en nemen het zandpad naar links. Het gaat over in semi-verharding, passeert een aanlegsteiger. Voor de bebouwing gaat het wittig gekleurde pad naar links en we komen uit op de Nieuwstraat, waar we rechtsaf gaan.

Voorbij de HEMA rechts de Ceintuurweg op, tot aan de Dommel. De rivier volgend komen we op een fietspad, passeren het bruggetje dat het nieuwe centrum en Meander verbindt en komen aan de Torenstraat. We volgen het fietspad naar links, richting Adrianusplein en Schijndelseweg. Bij  huisnummer 38 gaan we rechts de Genenberg op, richting knooppunt 41. We passeren de molen. De weg gaat over in de Wielse Hoeve en wat verderop in een zandpad, het Brede Pad. Aan het einde daarvan gaan we linksaf (Loopstraat), die aan de komgrens van Gemonde overgaat over in de Kruisstraat. Op de kruising met de Dorpsstraat vinden we café zaal de Schuif. Hier kunt u genieten van een heerlijk bakje koffie met wat lekkers. Het café staat al sinds 1877 en heet officieel café de Zwaan. In 1939 werd er een zaaltje gebouwd, dat in 1977 werd gesloopt en herbouwd. De zaal is voor het laatst verbouwd in 1996.

We gaan links over de Dorpsstraat, die bij de komgrens overgaat in de Gemondseweg. Vanaf daar nemen we de tweede weg rechts, De Kuilen. Aan het eind daarvan e rechts, Oetelaarsweg, om bij knooppunt 90 de eerste weg links (Olieëindsestraat) in te slaan. Die komt uit bij de drukke Boschweg. We volgen de parallelweg tot voor de rotonde in Schijndel, steken bij de bushalte de weg over en gaan de Nieuwe Slender in. Op de T-splitsing gaan we naar links en snel weer naar rechts, de Nieuwe Molenheide in. We komen achter een vakantiepark langs en gaan bij de fietscrossbaan naar links, de semiverharde Leemputtenweg in. Na de visvijver links (De Heikampen) en vervolgens rechts (Vijverweg). Aan het eind een klein stukje links de Dungensesteeg en rechtsaf het Nonnenbos op. Die vervolgen we na een paar honderd meter naar links, om op de T-splitsing rechts de Molendijk Noord te volgen. Bij het kanaal gaan we naar links en nemen de brug (dus rechtdoor, niet afbuigen).

We steken de weg naar Middelrode over en rijden naast de N279. We volgen knooppunt 39 en 72, langs uitkijktoren de Heeskijk en over een smal fietspad langs de weer Meanderende Aa. Als we uitkomen op een verharde weg gaan we naar rechts. Voor de rotonde steken we de weg over en slaan de Steeg in, richting Schijndel. Voordat de weg naar de brug begint te stijgen, slaan we rechtsaf. We volgen een stukje de parallelweg langs N279 en Zuid-Willemsvaart. Voor een autobedrijf linksaf, de Laverdonk op. Bij de Y-splitsing een stukje verderop naar links, de Aa-Brugstraat. Inderdaad, met een brug over de Aa. We rijden Dinther in, einde weg links (Schoolstraat) en rijden door tot bij de kerk. Daar gaan we rechtsaf (Torenstraat). Rechts ligt ‘De Toren’. Voel je welkom bij ‘De Belangrijkste blijzaak van Nederland’. Neem gezellig plaats op het terras, in de binnentuin of gewoon lekker binnen in het sfeervolle Eet & Borrelcafé. Geniet ondertussen van een van de overheerlijke koffie specials, dorstlessers, het huisgemaakte gebak en/of een gerechtje van de lunch- of dinerkaart.

Weer helemaal fris vervolgen we onze weg. Eerste links (Julianastraat), einde weg links en meteen rechts (Donkere Dijk). Die gaat over in de Zijlstraat. Bij de kruising voorbij Laverhof naar rechts (Abdijstraat), die overgaat in de Meerstraat. Bij de Y-splitsing volgen we links de Meerstraat en nemen de eerste weg links (Muggenhoek). In de bocht rechtsaf, Het Schoor op. Die weg loopt het bos in. Daar nemen we het eerste pad links en volgen de weg richting knooppunt 60. Na een flink stuk rijden we rechtsaf een wat breder pad op (Kersouwelaan). Dan nemen we het eerste pad links (nog voor het knooppunt), bij de driespring opnieuw het meest linkse pad, een stukje richting knooppunt 39. Als de weg verhard wordt gaan we echter niet naar het knooppunt links, maar rechtdoor. Aan het einde van de weg rechtsaf, de Zandstraat op, die overgaat in Milrooijsedijk en vervolgens Kaathoven. Op de kruising waar we rechtdoor een doodlopende weg in zouden gaan, slaan we linksaf (Kaathoven) en bij restaurant Hooghei doen we dat opnieuw (Werststeeg). We nemen de eerste verharde weg rechts (nog steeds Werststeeg). Die blijven we volgen, ook als de asfaltering ophoudt. Als we het vakantiepark voorbij zijn zien we, verscholen in de bossen, Pannekoekenhuijs De Pimpernel, een charmant restaurant waar u kunt genieten van heerlijke, verse koffie of een ijskoud drankje. De vriendelijke eigenaar Pim Bijleveld en zijn enthousiaste team staan al voor u klaar! …

Met een volle maag rijden we de parkeerplaats in de verplichte rijrichting af. We komen uit op de Werstkant en gaan daar rechts, de weg met een bocht volgend tot de kruising. Hier gaan we linksaf (Loofaert). Die gaat over in de Wamberg. Einde weg links (nog steeds Wamberg). Bij De Fuik gaan we rechtsaf, de Beusingsedijk op. We rijden richting Den Dungen, het Maximakanaal over. Voor de rotonde het fietspad links, onder het viaduct door en we zien de Dungens brug liggen. Aan de overkant van het kanaal zijn we weer bij de Majorcabar. een gezellige en laagdrempelige horecazaak, waar gemoedelijkheid op nummer 1 staat. Zowel binnen als buiten kunt u altijd genieten van een hapje en een drankje, gedurende het gehele jaar. Daarnaast is er voor de kinderen een mogelijkheid om te spelen in de ruime speeltuin. Neem  een kijkje op de (online) lunch-, diner- en ijskaart en u zult verrast zijn.

 

Je kunt de route ook hier bekijken en downloaden.

Foto's:


rEDBA