01 januari 2021

Zestig jaar Eert de Ouderdom: ‘Sociaal contact vinden we heel belangrijk’

 

GEMONDE – Pastoor De Beer en Piet van Mill de toenmalige directeur van de plaatselijke melkfabriek stonden 60 jaar geleden aan de wieg van KBO Gemonde Eert de Ouderdom. Een vereniging die tot de dag van vandaag actief is met allerlei activiteiten voor en door senioren en daarbij ook de belangen behartigt van de doelgroep. In het kader van het jubileum stonden er naast het gebruikelijke, dit jaar ook een aantal extra feestelijke zaken op het menu. Hoewel die vanwege het coronavirus doorgeschoven zijn, werd 2020 toch met iedereen feestelijk besloten.

 

Door Wendy van Lijssel

Het waren wel andere tijden toen in 1960 de plaatselijke afdeling van de Katholieke Bond van Ouderen Eert de Ouderdom werd opgericht. Eentje waarbij met name het geloof zeker nog een grote rol van betekenis had. Ongewijzigd is dat de vereniging speciaal in het leven geroepen werd om activiteiten te organiseren gericht op senioren. Die konden elkaar zo op een laagdrempelige en ontspannen manier ontmoeten. “In die dagen betrof het vooral kaarten en biljarten”, aldus Bert van Houten, Herman Schellekens, Jozef van Iersel en Joke van de Sande. Zij vormen samen met Henk Maas die door omstandigheden niet bij het gesprek kon zijn, het bestuur. Genoemden geven leiding aan het geheel, maar worden bij activiteiten geholpen door leden.

Die zijn er nogal wat. Er is geen seizoen. Normaal gesproken is er onder de vlag van de KBO Gemonde wekelijks wel iets te beleven. “We spelen koersbal, sjoelen, kaarten, organiseren fietstochten en houden dansavonden. Traditioneel bezoeken we een keer per jaar de Heilige Eik in Oirschot. Een bedevaartsoort met een kapel. Verder zijn er uitstapjes en besluiten we het jaar met een kerstviering”, zo wordt verteld. Daarnaast zijn er ook dienstverlenende activiteiten. Wie wil kan door een deskundige een gratis woonscan laten verrichten. Dit om ervoor te zorgen dat mensen langer veilig zelfstandig thuis kunnen wonen. Ook zijn er ter zake kundigen die iedereen die er moeite mee heeft, helpen met het invullen van hun belastingpapieren. Na oprichting fungeerde de oude jongensschool circa 1½ jaar als clubhuis. Vervolgens werd uitgeweken naar café zaal De Schuif. “Daar zijn we dus al bijna 60 jaar kind aan huis en worden we altijd gastvrij ontvangen”, meldt het bestuur.

Eert de Ouderdom gaat met haar tijd mee. Het is gelijk ook de reden dat er nagedacht wordt om het woord Katholiek te vervangen. Niet omdat het geloof geen rol meer mag of kan spelen maar meer om aan te geven dat iedereen, van welk religie ook, van harte welkom is om aan te sluiten. Mits 50 jaar of ouder dient daaraan toegevoegd te worden. “Kom Bij Ons”, wordt lachend geopperd om eraan toe te voegen: “Dat is iets waar we nog niet op vooruit lopen, maar uiteindelijk een keer met alle leden gaan bespreken.”

Dat ‘in het echt’ spreken en zien zal in deze coronatijd even moeten wachten, net als alle activiteiten en festiviteiten ter gelegenheid van het jubileum. “We liggen al vanaf maart stil. Met inachtneming van alle regels zijn wij als bestuur nog enkele keren bij elkaar geweest voor lopende zaken. Onze nieuwbrief Efkes Kèijke heeft iedereen op de hoogte gehouden van alles. Verder hebben we in juni alle leden verrast met een plantje en met de kermis zijn er oliebollen rondgebracht”, aldus het 4-tal. Ze stellen resoluut: “Sociaal contact vinden we heel belangrijk. We doen ons best om dat met iedereen te onderhouden.”

Dat doen ze goed ook. Ondanks het virus is de vereniging het jaar met tientallen leden gegroeid. Iets wat lukt door op de tamtam te slaan, maar vooral ook door dorpsgenoten zelf aan te spreken en enthousiasmeren. Voor de contributie van € 22,- per jaar hoeft niemand het te laten. “We vragen bij activiteiten doorgaans een kleine bijdrage en we hebben gelukkig vele sponsoren die ons ondersteunen en zorgen dat we het hoofd boven water kunnen houden.”

Om het jaar toch te besluiten met een feestelijk jubileumtintje werd met een groepje mensen gewerkt aan een leuke verrassing met de feestdagen. Gehoopt wordt dat in 2021 de draad weer opgepikt kan worden want: “We hebben een bloeiende vereniging. Onze activiteiten worden altijd druk bezocht en we hebben het gezellig met elkaar’, om tevreden te besluiten: “We krijgen nooit klachten.”

Bert van Houten, Herman Schellekens, Joke van de Sande en Jozef van Iersel

Foto's:


0