05 februari 2021

Corona of niet, Huub en Toine zijn Niet Te Houwe: Nooit meer naar de kapper (zonder haar)

 

DEN DUNGEN – Als het over carnaval gaat, zijn Huub Emmers en Toine van Vught uit Den Dungen Nie Te Houwe. Dat is dan ook meteen de titel waaronder zij als muzikaal duo jaarlijks uitpakken met carnaval. Corona of niet. Om tóch in deze sombere tijden een glimlach op ieders gezicht te toveren, lanceerden zij onlangs het nummer ‘Nooit meer naar de kapper (zonder haar). Hoewel ze het niet live kunnen vertolken, zijn zij wel te horen en zien, want voor het eerst is er een bijpassende videoclip gemaakt.

 

Door Wendy van Lijssel

Prins(es)onthullingen, tonproaters- en zittingsavonden, muzikale bijeenkomsten en kolderieke activiteiten georganiseerd door clubjes, de optocht en het jeugdcarnaval. Het is slechts een summiere greep uit al waar carnaval vanaf de aftrap van het seizoen op 11 november tot aan het echte feest zelf, in verpakt wordt. Het coronavirus zette al een kruis door de aftrap, de aanloop en uiteindelijk zelfs door de jaarlijks enkele feestelijke dagen durende finish in februari. Het is en blijft dit jaar stil.
Nou ja. Niet helemaal. Ondanks het feit dat grote feestelijke carnavaleske bijeenkomsten niet doorgaan, zijn er ook liefhebbers die Nie Te Houwe zijn. Zoals Huub Emmers en Toine van Vught uit Den Dungen. Het carnavaleske duo maakt al vanaf 2015 onder die naam goede sier in het Dungense feestgedruis. “Wij zijn carnavalsliefhebbers. Huub en ik zijn heel lang samen actief geweest met het begeleiden van de plaatselijke jeugdraad. Vervolgens ben ik voorzitter van de Krabberdonkse Koepel geworden. Die stimuleren, coördineren en faciliteren het openbare carnaval in Krabberdonk (Den Dungen). Omdat Huub een enorme muziekliefhebber is en hij er graag met mij aan wilde deelnemen, hebben we in 2015 voor het eerst als het duo Nie Te Houwe meegedaan aan het Openbloesfestival. Een liedjesfestival dat de laatste jaren werd gehouden in het speciaal door horecauitbaters gezamenlijk opgerichte Krabberdorp”, vertelt Toine.

Hun eerste nummer ‘Mijn Ideaal’ in 2015 was een ‘kaskraker’ die naar meer smaakte. Vanaf dat moment waren de heren zoals zij zich noemen; Nie Te Houwe. Doorgaans eindigt het stel of op een eerste plek of in de top drie. Wat wellicht niet veel mensen weten, is dat de mannen op geheel eigen wijze jaarlijks een nieuw nummer scoren. “Huub is een enorme muziekliefhebber. Hij heeft een collectie met vele duizenden nummers in allerlei genres. Ook feestmuziek. Hij maakt er een sport van om net zolang in die ‘stapel’ te graven tot hij een nummer vindt dat nooit is doorgebroken en dus onbekend is. Het krijgt bij ons een tweede leven en indien we hoog eindigen wordt het in ieder geval plaatselijk wel bekend”, aldus Toine. Omdat het bestaande nummers zijn wordt, indien mogelijk en om problemen te voorkomen, altijd even contact gelegd met de schrijvers/producenten van het nummer.

Zo ook dit jaar. Ondanks het feit dat vanwege corona een streep door alle openbare carnavalsactiviteiten zijn gezet en dus ook het Openbloesfestival niet doorgaat, heeft Nie Te Houwe tóch een nieuw nummer gelanceerd. “Het liedje ‘Nooit meer naar de kapper (zonder haar)’, lag allang klaar. We hadden ook al contact gehad met de maker die er geen problemen mee heeft dat wij zijn nummer (nog een keer) uitbrengen”, aldus Toine. Omdat een live performance er niet inzit, werd nagedacht over een andere manier om iedereen te bereiken. Uiteindelijk is met medewerking van dorpsgenoot Marcel Voets een ludieke, bij het nummer passende videoclip opgenomen met bekende figuranten zoals burgemeester Han Looijen. Het nummer is te zien en horen via het YouTube kanaal van Huub Emmers en op de Facebookpagina van het duo.
De zangers willen met het lied een glimlach op ieders gezicht toveren, dromen stiekem van een doorbraak en zijn trots op hun videoclip. “Maar echt optreden is het allerleukste. We hopen dat volgend jaar met carnaval weer gewoon te kunnen”, om lachend te besluiten: “Het nieuwe nummer voor het Openbloesfestival in 2022 ligt al klaar. Dat komt omdat we Nie Te Houwe zijn.”

Niet te Houwe

Foto's:


0