18 februari 2021

Leon en Yvette Vissers beletterden half Gestel

De gemeente Sint-Michielsgestel bestaat in 2021 25 jaar. Weekblad de Brug maakt in samenwerking met de gemeente Sint-Michielsgestel daarom een serie van 25 portretten van gewone inwoners, die een bijzondere band met het getal 25 hebben.
Deze week aflevering 2. Leon en Yvette Vissers begonnen 25 jaar geleden met hun onderneming.
Heb jij een speciale relatie met het getal 25? Stuur een mailtje naar smg25@janenjanmedia.nl en misschien word jij in deze rubriek geportretteerd. Deelnemers krijgen een vergroting van hun door Jan Zandee gemaakte portretfoto cadeau.

 

DEN DUNGEN – We schrijven 1 maart 1996. Leon Vissers (dan 25) had werk, maar voor zijn bij Sint Lucas in Boxtel opgeleide vrouw Yvette lagen de banen niet voor het oprapen. En dus startten de twee 25 jaar geleden hun eigen bedrijfje: Fish belettering. Ze kochten computers en printers en begonnen in een zolderkamertje in het huis van Yvette’s ouders aan de Hemelrijkstraat in Sint-Michielsgestel. Het zilveren jubileum laten de twee vooralsnog ongemerkt voorbijgaan. Net als de gemeente hopen ze het later in het jaar nog te vieren.

Door Wim Poels

Yvette en Leon hadden geluk, al hebben ze dat ongetwijfeld zelf afgedwongen. Al vrij snel kregen ze grote klanten als een in Den Bosch gevestigde bierbrouwer. Leon kon al na een paar jaar fulltime voor zijn onderneming gaan werken. “Dat was best moeilijk”, vond hij. “Je raakt alle vastigheid kwijt. Gelukkig hadden we hele lage vaste lasten.” De twee woonden op dat moment nog in bij de ouders van Yvette.

Maar, dat zul je altijd zien, meteen nadat Leon zijn vaste werk had opgezegd, bleven grote orders uit. Toen het na een paar maanden weer aantrok, keerde de rust niet meer terug. Ze maakten lange dagen, zes in de week. “We kregen soms ’s morgens te horen dat er een dag later borden geplaatst moesten worden, zodat we bijna de hele nacht door moesten werken. Niet erg, zeker niet toen we nog geen kinderen hadden. Op die leeftijd kun je dat aan”, zegt Leon. Dergelijke klussen zijn tegenwoordig een uitzondering, al kwam het vorig jaar nog een keer voor dat Leon en zijn werknemers een nacht moesten doorpezen omdat de gemeente op stel en sprong in verband met het coronavirus borden nodig had.
Weken van zestig, zeventig uur maken, is geen leven lang vol te houden. Het tweemansbedrijfje nam in de loop van de jaren vier personeelsleden in dienst. Het bedrijf verhuisde in 2009 naar een bedrijfspand aan het Schild in Den Dungen, het gezin verhuisde via Maaskantje terug naar Sint-Michielsgestel. Leon doet het tegenwoordig vooral op zaterdag rustig aan. Yvette liep in 2010 zelfs tegen een burn out aan. De combinatie van gezin en bedrijf bleek toch te veel. Ze stapte uit de onderneming. Tegenwoordig gaat het goed met haar. “Ik weet dat ik het gezin aan haar kan overlaten en ze is nog steeds een hele goede adviseur”, aldus Leon.

Voor ondernemers is er in die 25 jaar veel veranderd. Technisch natuurlijk, de digitale wereld heeft zich als een razende ontwikkeld. Ook de snelheid van werken is niet meer te vergelijken. “Vroeger kreeg je een vraag. Binnen een week maakte je een offerte. Die ging op de post. Eventueel belde je een week later en dan was het wachten op de envelop van je opdrachtgever met een akkoord. Tegenwoordig sturen mensen ’s morgens voor elf uur een mailtje en bellen ze aan het eind van de middag al op als je nog niet gereageerd hebt”, aldus Leon.
Daarnaast zijn mensen mondiger geworden. “In de beginjaren kregen we regelmatig een bloemetje als we een beletterde auto opleverden. Nu lopen ze er drie keer omheen, kijken kritisch of het naar wens is. Dat mag ook, klanten mogen verwachten dat we goed werk leveren. Als je niks meer hoort, is het oké.”

De twee zijn gehecht aan hun geboortegrond. “Het is of Gestel, of Den Dungen”, zegt Yvette stellig. “Op een andere plek zou ik niet willen wonen of werken.” “Ik ben zelf opgegroeid in Den Dungen”, vertelt Leon. “Je blijft voor de mensen iemand van hun, ook al ben je een tijd weggeweest. De mensen van je eigen leeftijd ken je ook allemaal.”
Ook commercieel is het voor de twee de beste plek om actief te zijn. Yvette “In Den Bosch zou je een van de vele beletteraars zijn, hier heb je weinig collega’s in de branche en je kent je klanten.”
Den Dungen en de andere kernen van Groot-Gestel varen er wel bij. Want de twee beseffen dat je een leefbaar dorp samen maakt. Al hebben ze er zelf geen tijd voor, ze hebben wel veel waardering voor mensen die verenigingen draaiende houden. Hen steunen doen ze op hun eigen manier. Leon: “Natuurlijk zijn er momenten dat een sponsorverzoek even niet uitkomt, maar als het enigszins kan helpen we in natura. Zo zijn er sponsorborden bij heel wat voetbalclubs en andere verenigingen door ons gemaakt, gratis of tegen kostprijs. Op die manier hebben we er allebei wat aan.”

 

Tekstje in foto:

25 jaar ondernemer

Foto's:


f