05 februari 2021

Ook live streaming carnaval beperkt

SINT-MICHIELSGESTEL – Carnaval zou dit jaar al zo goed als alleen online gevierd worden. De nog strenger geworden coronaregels van de laatste weken zorgen ervoor dat ook dat live streaming zo goed als onmogelijk wordt. Tot op het allerlaatst moeten de verschillende carnavalsverenigingen hun programma daarom aanpassen.

Door Wim Poels

Neem nou Krabberdonk. De carnavalskoepel daar gaf al lang geleden aan dat ze zelf niets gaat organiseren. Anderen in het dorp hebben wel initiatief genomen voor online activiteiten. Zo was er op zaterdag een talkshow gepland, waar een voor een acht gasten zouden aanschuiven. Maar in een tijd waarin de regels voortdurend strenger worden en van inwoners wordt verwacht dat ze niet meer dan één bezoeker per dag ontvangen, vindt burgemeester Han Looijen volgens een schrijven van het bestuur van Dun Blauowen Beer dat er tot zijn grote treurnis niets anders opzit dan de regels streng te handhaven.
“De bingo is voorlopig on hold gezet”, vertelt Krabberdonk-voorzitter Toine van Vught dinsdagmorgen. Hij heeft er een gemengd gevoel bij. “In de Tweede Kamer kan het wel, tussen de sprekers door wordt voortdurend het spreekgestoelte gedesinfecteerd. De initiatiefnemers doen dit bovendien juist om ervoor te zorgen dat de mensen thuisblijven en niet de straat op gaan om elkaar te ontmoeten.”
Dat wil overigens niet zeggen dat de show van de baan is. De vraag ligt nu voor of het wel is toegestaan de gasten live online via een beeldscherm te ontvangen. De zaak wordt opgenomen in Litserborg. Het is mogelijk de zaal daar in vier compartimenten op te delen. Verschillende benodigde technici zouden zo hun eigen compartiment kunnen krijgen.
Ook het voor vrijdag geplande live muziekevenement kan niet op de geplande manier doorgaan. “Al is er altijd wel een mouw aan te passen”, aldus Van Vught.
Er een mouw aan passen, dat gebeurt ook in Dun Birrekoal. “Voor de online bingo op zaterdag hebben we geen toestemming gekregen”, geeft Mechtild van der Heijden van Dun Blauowen Beer aan. “We hebben plan B van stal moeten halen. Dat wordt een online quiz.” De geplande ‘virtuele optocht’ van zondag de 14e blijft wel op het programma staan. Daarbij gaat het immers om een vooraf opgenomen film. Zoals ook de liedjes en onthullingen van The Masked Singer al zijn opgenomen.
Carnaval mag dan dit jaar rustig worden, toch hebben degenen die wel iets organiseren hun handen vol. “We hebben met de optochtcommissie nog nooit zoveel vergaderd als nu. Juist omdat alles anders is.”
Vanuit de gemeenteraad, in ieder geval het CDA, zijn vragen over de regels gesteld. Omdat het gebruikelijk is eerst naar de vragenstellers te reageren, wil burgemeester Looijen nu nog niet op de strenge handhaving ingaan.

Nog maar een jaar geleden, toch zo ver weg

Foto's:


0