12 maart 2021

Berlicumse spreekt tijdens demonstratie Den Bosch: Alarm voor het klimaat

BERLICUM – Zondagmiddag om 15.00 uur gaat er in 44 Nederlandse steden een klimaatalarm af. Ook tijdens een bijeenkomst op de Pettelaarse Schans in Den Bosch, waar naar verwachting enkele honderden mensen demonstreren voor een stevige aanpak van het klimaatprobleem. Een van de sprekers daar is Leny Cobben uit Berlicum. “We proberen iedereen wakker te schudden met meegebrachte wekkers, trommels en dergelijke. En ook worden er kerkklokken geluid. Er is echt iets aan de hand.”

Door Wim Poels

Leny is landelijk bestuurslid van Grootouders voor het Klimaat, een van de elf organisaties achter de Klimaatcrisis Coalitie, die het Klimaatalarm organiseert. Sinds twee jaar is ze betrokken bij deze internationale beweging. “Die bestaat uit bezorgde grootouders. We zien wat er gaat gebeuren als de turbo niet op de klimaatplannen gaat. Er wordt de laatste tien jaar echt wel het nodige gedaan, maar het gaat nog veel te langzaam om de doelen van Parijs te halen.”
Een daarvan is te zorgen voor een temperatuurstijging van maximaal anderhalve graad ten opzichte van de tijd voor de industrialisering. Het KNMI kwam onlangs met de mededeling dat die grens mogelijk al in 2030 wordt bereikt. “Voor ons ouderen loopt het niet zo’n vaart. Maar zelf heb ik drie kleindochters. Ik moet er niet aan denken wat hen kan overkomen als we niets doen en de stijging nog veel meer wordt”, aldus Cobben.

Volgens deskundigen hebben we nog een jaar of tien om veel erger te voorkomen. En dus is het in de ogen van Cobben tijd om in actie te komen. Normaal gesproken zou dat gebeuren in de vorm van een grote Klimaatmars in Amsterdam of Den Haag. In verband met de pandemie zou dat nu een bijzonder slecht idee zijn. Daarom is gekozen voor een andere opzet.
In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen, op zondag 14 maart, komen om 14.00 uur in 44 Nederlandse steden mensen bij elkaar om klimaatalarm te slaan. In onze regio is dat Den Bosch, waar Cobben tijdens de bijeenkomst op de Pettelaarse schans een van de vele sprekers zal zijn. “Het zijn allemaal korte pitches”, weet de Berlicumse. Er is bijvoorbeeld een bestuurslid van de Jonge Klimaatbeweging, iemand praat over klimaat en rechtvaardigheid en er is een milieuarts die een link legt tussen milieuvervuiling, klimaatverandering en gezondheid. Een ander legt uit wat mensen zelf kunnen doen. Dit alles wordt afgewisseld met muzikale optredens. Uiterlijk kwart voor drie zijn de sprekers klaar en wordt overgeschakeld naar een landelijke streaming. Daar spreekt waarschijnlijk onder anderen Greta Thunberg.

Cobben benadrukt dat de Klimaatcrisis Coalitie niet politiek gebonden is. Wel willen de deelnemers politici en kiezers aanspreken. “Kiezers doen er wel verstandig aan te kiezen voor een partij die een stevig klimaatbeleid voorstaat”, vindt Cobben. “Als individuele burgers kunnen we veel doen. Van eenvoudige dingen als stekkerdozen uitzetten en minder vlees eten tot je huis isoleren en zonnecollectoren plaatsen. Maar zelfs als we dat allemaal zouden doen, komen we er niet zonder maatregelen van de grote spelers als de overheid.”
De Grootouders voor het klimaat voeren meer acties. In verband met het coronavirus ligt het al een tijdje stil, maar voor de pandemie en afgelopen zomer stonden ze eens per twee weken in het Bossche centrum om mensen aan te spreken. “Daar wordt heel verschillend op gereageerd. Sommige mensen gaan open de discussie aan of vertellen dat ze al het een en ander doen. Maar het gebeurde bijvoorbeeld ook dat een moeder met kinderwagen snel doorliep. ‘Het klimaat, daar wil ik niks van horen’, riep ze. Hoe kun je dat nou zeggen?”
Ze hoort bijvoorbeeld ook vaak dat het nemen van klimaatmaatregelen zo duur is. “Het zal best wat geld kosten, maar veel deskundigen zeggen dat er juist ook veel aan nieuwe technieken te verdienen valt”, zegt Cobben. Daarbij gaat het nog veel meer kosten als er niets gebeurt.

Anderzijds put Cobben hoop uit het feit dat volgens onderzoek 75 procent van onze landgenoten vindt dat er maatregelen moeten worden genomen. “Dat is veel. Maar het belangrijkste vind ik dat politici moeten zorgen voor draagvlak. Dat kan door goed uit te leggen wat er aan de hand is. We zien het al dagelijks: smeltende gletsjers, veel meer bosbranden en hittegolven dan normaal. Als we niets doen, wordt het alleen maar erger.”

Wie naar de manifestatie wil komen, kan zich aanmelden via bit.ly/Klimaatalarm2021. Uiteraard houden de organisatoren zich aan de coronamaatregelen. Ook vanuit huis, balkon of tuin kan je je alarm laten horen. En via de landelijke live-uitzending kan je volgen hoe verspreid over het hele land het Klimaatalarm klinkt.

Leny Cobben slaat alarm voor haar drie kleindochters

Foto's:


0