01 april 2021

25 staanplaatsen op camping Namasté: de familie Hamers krijgt niet alleen de gasten, ook hun verhalen

De gemeente Sint-Michielsgestel bestaat in 2021 25 jaar. Weekblad de Brug maakt in samenwerking met de gemeente Sint-Michielsgestel daarom een serie van 25 portretten van gewone inwoners, die een bijzondere band met het getal 25 hebben.
Deze week aflevering 5: De familie Hamers is sinds de zomer van vorige jaar eigenaar van de 25 plaatsen tellende camping Namasté in Berlicum.
Heb jij een speciale relatie met het getal 25? Stuur een mailtje naar smg25@janenjanmedia.nl en misschien word jij in deze rubriek geportretteerd. Deelnemers krijgen een vergroting van hun door Jan Zandee gemaakte portretfoto cadeau.

BERLICUM – Met de paasdagen in aantocht begint het kampeerseizoen. Vrijdagmiddag zijn de eerste gasten van het komend weekeinde gearriveerd: een man is helemaal vanuit Middelburg naar Berlicum gefietst, zijn vrouw is hem met de camper voorgegaan. Maar de komende weken gaat het drukker worden op de camping aan het Schellekensveld, die sinds de zomer van vorig jaar in handen is van de familie Hamers.

Door Wim Poels

Volgens verschillende websites heeft de camping 25 staanplaatsen. Al moeten we dat volgens de vier eigenaren met een korreltje zout nemen. “Onze plekken hebben geen nummers, mensen zetten hun tent of caravan daar waar ze willen. Meestal nemen ze de plekken vrij ruim en dan kom je rond dat getal uit”, legt Mark Hamers uit. Hij is samen met zijn vrouw Marieke, zijn tweelingbroer en diens vrouw Jill eigenaar van Namasté.
De vier namen de camping in de zomer van vorig jaar over en wonen er vanaf dat moment bij. “Tot dan toe woonden Marieke en ik in Rosmalen, zeven kilometer verderop”, vertelt Mark. “We wisten tot voor kort helemaal niet dat hier een camping was. Eigenlijk gingen we nooit deze kant op.”

Ten onrechte, beseffen ze nu. “Je zit hier zo ontzettend mooi, heel rustig in het buitengebied, midden in het groen”, aldus Jill. Als nieuwbakken dorpsbewoners en werkzaam in de toeristische sector gingen de families natuurlijk snel de omgeving verkennen. Een van de grote verrassingen voor Jill is Seldensate. Mark kijkt op zijn beurt graag net over de gemeentegrens. “De Heeswijkse bossen zijn zo ontzettend mooi. Net als het natuurtheater, De Kersouwe. Heel raar dat ik daar nog nooit geweest was.”

Het verhaal van de vier laat zien hoe toeval het leven kan bepalen. Drie jaar geleden had nog geen enkele Hamers ooit bedacht een camping te beginnen. Marieke en Mark woonden in Rosmalen en hadden behoefte aan meer ruimte. Zouden ze hun huis verbouwen of gaan verkassen? Regelmatig keek Marieke op Funda, maar de ideale woning was ze nog niet tegengekomen. Tot ze een huis aan het Schellekensveld in Berlicum tegenkwam. Met een wel heel grote tuin. Een camping, zo bleek al snel.
De twee werden er meteen enthousiast van. Zelf kamperen Marieke en Mark regelmatig in Zeeland of Frankrijk. Gastvrijheid staat hoog in hun vaandel. Het zou perfect bij hen passen, dus waarom ook niet? “Al begrepen we ook snel dat er een groot nadeel is. Als je een camping hebt, kun je van Pasen tot oktober echt zelf niet weg”, vertelt Mark. “Onze eigen vakantie is ons te dierbaar om op te geven, dus we moesten dit niet alleen doen.”
De oplossing lag voor de hand. Marks tweelingbroer en zijn vrouw Jill woonden in Boxtel en zijn al net zo gek van kamperen. De gezinnen zoeken elkaar vaak op, gingen al eens samen op vakantie en komen uit dezelfde vriendengroep. Tijdens het kerstdiner van 2019 kwam de vraag: Hebben jullie zin om mee te doen? En ook Jill en haar man hoefden niet lang na te denken.
Al moest er natuurlijk praktisch wel het een en ander geregeld worden. Want alle vier hebben ze een goede baan, die ze wilden houden. De camping moest een activiteit ter ontspanning naast het werk zijn. Het lukte om een werkbaar rooster op te stellen en de camping echt met vieren te drijven, waarbij iedereen een vaste dag beheerder is. “De een ontvangt de gasten, de ander is bezig met het groen en maait het gras”, vertelt Mark.

Een klein jaar later zijn de gezinnen nog altijd blij met hun keuze. Vooral de stilte is voor de vier een verademing. Jill: “’s Avonds hoor je helemaal niks, behalve natuurlijk de vogels.” “Ik geloof dat ik nog nooit in mijn leven een specht gezien had”, voegt Mark toe. “Afgelopen week zaten er hier zes in het gras te pikken. Marieke en mijn dochter zagen ’s avonds zelfs een vos die net een konijn gevangen had.”
Het is precies die rust die ook de gasten naar Namasté doet trekken. Ze komen van heinde en verre, maar ook van dichtbij. Toeristen uit plaatsen waar wij in vakanties heentrekken, zoals Zeeland en de Waddeneilanden, komen op hun beurt onze kant op. Maar er zijn ook bezoekers uit Rosmalen of zelfs Berlicum. Ze willen het gevoel hebben er toch even uit te zijn. Of ze hebben bijvoorbeeld een nieuwe vouwwagen gekocht en vinden het wel zo veilig die eerst vlak bij huis te testen. Een heel duidelijk beeld van hun vaste publiek hebben ze overigens nog niet. Ze kregen de camping immers tijdens de corona-pandemie in handen en kennen geen andere omstandigheden dan waarin het buitenland grotendeels taboe is en reizen in Nederland populair.

Inmiddels hebben ze een half jaar ervaring en hun enthousiasme is alleen maar gegroeid. Wat Jill verraste, is het feit dat er veel verschillende motieven blijken te bestaan om naar een camping te gaan. “Voor mij staat kamperen puur voor vakantie”, zegt ze. “Maar dat geldt niet voor iedereen. We krijgen bijvoorbeeld gasten die net een scheiding achter de rug hebben en iets nieuws zoeken. Mensen die hun huis verbouwen. Ouderen die net hun eerste kleinkind hebben gekregen en een tijdje in de buurt van willen blijven, zodat ze vaak op bezoek kunnen gaan. Of juist bezoekers van wie een dierbare op sterven ligt, waar ze graag vlakbij willen zijn. We ontvangen niet alleen de gasten, we krijgen ook hun verhaal.” En daar worden ze gelukkig van.

De familie Hamers

 

Foto's:


0