30 september 2021

De nieuwe ‘Rondom de Plaets’ is uit

BERLICUM – In de nieuwe ‘Rondom de Plaets’ no 3, van september 2021 staan weer veel lezenswaardige artikelen over de geschiedenis van Berlicum en Middelrode, voorzien van vele duidelijke foto’s.

Dit nummer van ‘Rondom de Plaets’ begint met een gedachtenis aan onze oud-secretaris en werkend lid Leo van Beek. Hij overleed in juni 2021, was een kundig bestuurder en gesprekspartner, hij was scherp op de kern van de zaak gericht en bekwaam in het in stand houden en uitbreiden van relaties. Onze gedachten zijn nog vaak bij hem.

Het interview werd gehouden met een van de oudste inwoners van Berlicum. Met haar 97 jaar is Marie Hanegraaf- van Zoggel nog helder van geest en weet nog heel veel te vertellen over gebeurtenissen van vroeger. Ze is geboren op de Hooghei, de Koop, vlak bij de Wetering. Lees haar hele verhaal.

50 Jaar geleden werd de foto-filmclub opgericht. Naar het oprichtingsjaar werd de club Shot 71 genoemd. Het is een bloeiende vereniging met vele leden uit Berlicum en Middelrode en verre omgeving. De vele tentoonstellingen en prijzen gehaald door leden vormen de kern van het verhaal. Het uitgebreide verhaal beschrijft de historie van deze bloeiende club.
Het beeldverhaal In dit nummer laat een aantal afbeeldingen zien afkomstig van ansichtkaarten van het laatste gedeelte van de Hoogstraat: de hoge huisnummers. Verlucht met vele oude foto’s van verdwenen gebouwen en oude situaties. Voor velen onder ons roept dit oude herinneringen op. Foto’s Weer vele passende foto’s bij alle artikelen. Op de voorpagina een foto van een van de oprichters van Shot 71: Jos van Sonsbeek in 1971. En op de achterpagina een mooie kleurenfoto van een zandpad richting Werststeeg.

Vele boeken van de kring zijn nog verkrijgbaar. Deze boeken staan op de website. U kunt ook iemand lid of abonnee maken van heemkundekring De Plaets! Ieder nieuw lid of abonnee krijgt 4 nummers van het vorige jaar cadeau. Abonnement doorgeven aan een bestuurslid, of ook via de website www.deplaets.nl , met de knop ‘contact’. Een verzamel map voor vier jaargangen is eveneens beschikbaar. Ook de laatste aanwinst, ‘Oorlogsdagboek’ van Rita Bijnen is een prachtig cadeau. Het beschrijft prachtig de laatste maanden van de oorlog van dag tot dag met alle persoonlijke belevenissen.

Open Monumentendag Onze heemkundekring was weer actief op de Monumentendag. De vele bezoekers konden terecht op de Wamberg, bij Seldensate en op Engelenstede-Zeebroek. De prachtige wandelingen werden door gidsen begeleid, ze kregen veel nieuws over onbekende zaken te horen. Een geslaagde dag.

Tekst bij de foto: Deze boerderij was het geboortehuis van Marie Hanegraaf-van Zoggel in de Koop. Nu woont er de familie Steenbergen.

Foto's:


0