25 oktober 2021

Masterclass Carnaval voor basisschool De Bolster

SINT-MICHIELSGESTEL – De jeugd heeft de toekomst, dat weten we allemaal. Maar als die toekomst zich tijdens carnaval afspeelt in Oeteldonk, zou dat het einde betekenen voor het Bokkendonkse carnaval. Om dit scenario te voorkomen, togen twee oud-Jeugdprinsen deze week naar twee basisscholen in Sint-Michielsgestel om een masterclass carnaval te geven.

Door Sophie Fleur Verbiesen

Bram van Hulten (24) Job Megens (15) zijn al bij groep 8 geweest, als ze zich om 9.30 uur melden bij meneer Dennis van groep 7. De meeste leerlingen kennen het feest op zich wel, maar hebben of ouders die geen carnaval vieren, of ouders die naar Den Bosch gaan. Gelukkig zijn er ook een aantal die heus wel weten ‘waar dat feestje is’: in Bokkendonk!
Om de leerlingen enthousiast te maken komen de twee oud-Jeugdprinsen op maandagochtend op basisschool de Bolster om tekst en uitleg te geven. Bram: “De jeugd gaat steeds vaker naar Oeteldonk om daar carnaval te vieren. Dat is niet goed voor het dorpse carnaval. Aangezien we dit jaar een 66-jarig jubileum vieren op 13 november met een middag voor de kinderen, hopen we ze enthousiast te maken. Wie hier begint met carnavallen, blijft dat wellicht ook hier doen.”

Na een korte uitleg, is het tijd voor een digitale quiz. De leerlingen werken in tweetallen op een laptop en willen natuurlijk allemaal winnen. De eerste vraag is meteen een moeilijke, blijkt. Wat vieren we tijdens carnaval, is de vraag. Sommige leerlingen kiezen als antwoord ‘het begin van de lente’, anderen gaan toch voor ‘het Laatste Avondmaal van Jezus’. Het goede antwoord (namelijk: de laatste dagen voor de vastenperiode) hebben maar enkele leerlingen goed. Toch wordt dat met luid gejuich gevierd.
En zo zijn er meer moeilijke vragen. Hoelang de vastentijd duurt bijvoorbeeld. Twee weken, denken ze. Bram: “Ja, dat is vaak wel de periode dat mensen het volhouden, maar het juiste antwoord is 40 dagen.” Verder wordt er gevraagd hoe de staf van de Prins heet en hoe die muts eigenlijk genoemd wordt, die de Prins op zijn hoofd heeft (hint: geen mijter). De vraag hoe de woensdag na carnaval heet, wordt met enig onbegrip ontvangen. Want was is Aswoensdag eigenlijk? “Dat heet zo, omdat iedereen heeft gerookt!”, wordt er geroepen, en: “Omdat alle troep opgeruimd moet worden.” Geduldig leggen Bram en Job uit dat het gaat om een katholiek feest dat begint met een mis en eindigt met een mis met een askruisje.

Dan is het ook tijd voor de makkelijkere vragen. Over hoe Sint-Michielsgestel heet met Carnaval en welke kleuren het dorp draagt. Of een vraag met welke van de vier woorden géén carnavalsclub is. Het blijken de Dommelduikers te zijn. Een meisje merkt op: “Ik heb wel gehoord dat mensen vaak in de Dommel duiken met carnaval.” Bram reageert: “Dat heb ik ook gehoord. Misschien moet die club nog opgericht worden dan.”
Als het einde van de quiz gaat het over het 66-jarig jubileum. En dat carnaval op 11-11 begint, omdat elf het gekkengetal is. Een leerling roept: “Ik ben op 12 november jarig!” Helaas, antwoordt Bram: “dan ben je net niet gek genoeg.”

Na de quiz mogen de leerlingen vragen stellen. Zo willen ze weten hoe oud Job en Bram waren, toen ze zelf carnaval gingen vieren (vanuit de maxicosi en de kinderwagen) en hoe oud ze zijn. Bram wordt op 73 jaar geschat. Gelukkig zitten ze bij Job dichter in de buurt. Op de vraag of ze enthousiast zijn geworden, barst de klas in luid gejuich uit. Maar liefst zestien leerlingen hebben zin om zich in te schrijven voor de Jeugdprinsenclub na het carnaval van volgend jaar. Ook willen ze allemaal graag naar het jubileumfeest komen in de Meander op 13 november. Om 15.11 uur wordt de jeugdmiddag geopend en er is een circusact en een jeugdkroegentocht. Als het aan de kinderen ligt, willen ze allemaal wel gaan. Bram en Job hopen daar natuurlijk ook op. “Het is een beetje vechten tegen de bierkaai, want veel kinderen gaan natuurlijk met hun ouders mee naar Oeteldonk. Daarom wilden we ook echt iets voor de jeugd organiseren met ons jubileum. Als we zelf niks hebben voor de jeugd, gaan ze helemaal lopen.”
Bij de Jeugdprinsenclub zit het in ieder geval wel goed. Job: “Er komen nu nog steeds aanmeldingen binnen, terwijl de jeugdprins, jeugdprinses en de adjudant al zijn gekozen.” Ook Bram heeft wel vertrouwen in de toekomst: “Het moet wel goed komen, maar we blijven er wel aan trekken.”

Groep 7 van De Bolster luistert naar de uitleg van oud-Jeugdprins Bram van Hulten.

Foto's:


0