25 januari 2022

Kruispunt Schijndelseweg – Hezelaar wordt overzichtelijker

SINT-MICHIELSGESTEL – Het kruispunt van de Schijndelseweg met de Hezelaar en de Vestdijkstraat heeft een aantal aandachtspunten. De snelheid op de Schijndelseweg is relatief hoog, het is voor fietsers lastig om over te steken en het zicht vanuit de Vestdijkstraat op het fietspad is beperkt. Daarom laat de gemeente Sint-Michielsgestel het kruispunt aanpassen, waardoor het overzichtelijker wordt. Het college stelde onlangs het definitieve ontwerp voor het kruispunt vast. De werkzaamheden staan gepland voor half juni dit jaar en duren ongeveer zes weken.

In het nieuwe ontwerp liggen de Vestdijkstraat en de Hezelaar tegenover elkaar. Dat maakt het voor fietsers veiliger om over te steken. De Schijndelseweg buigt uit waardoor de snelheid omlaag gaat. De Hezelaar en de Vestdijkstraat krijgen nieuwe klinkers, de Schijndelseweg blijft geasfalteerd.

Bij de aanpassing van het kruispunt moest rekening worden gehouden met veel verschillende factoren. Wethouder Eric van den Dungen (verkeer): “Het lijkt heel eenvoudig, maar er is maar een beperkte ruimte. Daarnaast wil je met minimale middelen een maximaal resultaat halen. Het is puzzelen op een postzegel.” Zo moest er grond aangekocht worden om de Schijndelseweg uit te buigen en zijn meerdere vergunningen nodig voor de aanpassingen.

Vorig jaar juni is het voorlopig ontwerp voor het kruispunt vastgesteld. Naar aanleiding van aanvullende onderzoeken en wensen van bewoners is het ontwerp verder uitgewerkt. Zo leggen we geluidsarme bestrating aan in de Vestdijkstraat en komt er op verzoek van bewoners een voetpad langs de weg. Ook het afwateringsprobleem wordt aangepakt. “De nieuwe wijk Parkhagen ligt wat hoger dan de weg, waardoor er na een fikse regenbui water op blijft staan. Dat lossen we nu op door de weg schuin af te laten lopen en een goot aan te leggen,” legt de wethouder uit.

Nu het definitieve ontwerp gemaakt is, wordt het werk aanbesteed en moeten de benodigde vergunningen worden aangevraagd. In totaal is er zo’n drie ton beschikbaar. De aanpassingen aan het kruispunt zullen zo’n zes weken duren. De bedoeling dat het kruispunt vóór de bouwvak (week 32) klaar is. Wethouder Van den Dungen: “Samen met de aannemer bespreken we de mogelijkheden om het verkeer tijdens de bouw in goede banen te leiden. We realiseren ons dat dit een belangrijke toegangsweg van en naar SintMichielsgestel is.”

Nieuw ontwerp kruispunt Schijndelseweg-Hezelaar

Foto's:


0