30 maart 2022

Bijzondere passieviering in Abdij van Berne

 

HEESWIJK-DINTHER – Op zaterdag 9 april, op de avond voor Palmzondag, wordt in de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther een bijzondere passieviering gehouden. Door Kamerkoor Muzimare en de aanwezige luisteraars, wordt in hedendaagse teksten en symbolen, in koormuziek en samenzang, een passieverhaal op nieuwe wijze verteld.

De titel van deze bijeenkomst is “Door de Stille Week”. Net als bij de Mattheus Passion is het verhaal van Palmzondag naar Pasen uitgangspunt van een uitvoering met muziek, teksten en symboliek. Kamerkoor Muzimare gebruikt hierbij onder andere muziek uit “The Crucifixion” van William Lloyd Webber en het “Stabat Mater” van Karl Jenkins. Teksten en symbolen worden gepresenteerd, als verbinding en verbeelding in het verhaal.

Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor samenzang. Het passieverhaal wordt zo gehoord en uitgezongen, waarbij dat oude verhaal op intense en indringende wijze tevens een verhaal wordt van nu en van ons allemaal. Het verhaal opent met het feest van Palmpasen en de vrolijke klanken bij de intocht van Jezus in Jeruzalem. Maar die vrolijke sfeer slaat snel om na de viering van zijn laatste Avondmaal. Er breekt een tijd aan van duisternis en rouw als we samen de dagen van lijden en sterven
herdenken, als we naast een moeder staan die huilt om het verlies van haar kind, en als men een leeg graf aantreft. Bij het sluiten van de viering kijken we vooruit naar het Licht van de Opstanding met Pasen.

Iedereen is van harte welkom om gezamenlijk dit verhaal “Door de Stille Week” te beleven. Juist in deze tijd van het jaar is het een uitnodiging voor wie stil wil staan bij dit passieverhaal. Maar ook voor iedereen die zich wil bezinnen op het thema lijden en sterven en ieder die zoekend is naar licht na diepe duisternis. Het verhaal blijkt nog actueler in de wereld dan gedacht, in deze tijd van geweld tegen onschuldigen.

De viering begint om 19.00 uur. Voor aanvang, vanaf ongeveer 18.30 uur, is er voor ieder die wil, gelegenheid om samen met het koor de samenzang-liederen door te nemen. Op die manier kan men ook helemaal meegaan met het verhaal. De uitvoering wordt mede mogelijk door medewerking van de Abdij, de parochies Veghel en de PKN gemeente Rosmalen-Berlicum. Het geheel wordt begeleid door organist Tommy van Doorn en staat onder leiding van Sophia Brink.

De entree is gratis. Een vrijwillige bijdrage na afloop wordt bijzonder op prijs gesteld. Tevens is er na afloop nog de mogelijkheid om bij een kopje koffie/thee na te praten.
 

Foto's:


0