19 maart 2022

Huub ‘den Boer’ Goossens beeft als Bertje: ‘Ik ben er eigenlijk altijd graag bij’

 

DEN DUNGEN – Willem Verhoeven, Sjors van der Aa, Peer van Daal, Leon School en Lieke Leijten kunnen niet wáchten en staan ze te trappelen van ongeduld voor hun deelname aan de komende editie van De Krabberklets. Hét tonproatersspektakel in Den Dungen dat gehouden wordt op donderdag 24, vrijdag 25 en zaterdag 26 maart bij Boer Goossens in Den Dungen. Uiteraard ontbreekt ook ‘den boer’ niet want na circa 45 jaar in de ton is oudgediende Huub Goossens nog altijd goed van de tongriem gesneden en er heel graag bij.

 

Door Wendy van Lijssel

Als het over tonproaten gaat kent Den Dungen een rijke historie die decennia terugvoert. Huub ‘den Boer’ Goossens stond echter al voor het een écht tonproatersfestijn werd al op de kansel. “In die tijd zat ik nog tot over mijn oren in de zaak. Uit hoofde van mijn beroep als kastelein werd er min of meer van me verwacht dat ik een goede ‘bak’ (mop red.) uit mijn mouw kon schudden. Ik kon dat niet zoals ons vader, maar ik had er altijd wel een serie paraat. Vervolgens werd ik benaderd mee te doen aan d’n Opwermer naar carnaval. Dat was de eerste keer dat ik iets dergelijks deed. Ik zette me neer als ober. We waren met drieën want ook Jantje ’van ut Moaskantje’ Minkels en Wim van Drunen waren er als tonproater”, blikt Huub terug.

D’n Opwermer was een gemêleerde avond met van alles wé. Het Moestruupke maakte er uiteindelijk een échte tonproatersavond van. Iets wat later overgenomen werd door Ut Moes Mar Us. Een aantal jaren geleden werd het hele gebeuren opnieuw vormgegeven en ging het verder als Krabberklets. Huub is gezegend met humor en zelfkennis. “Ik ben er eigenlijk altijd graag bij”, meldt hij met een lach. Ondanks zijn drukke baan en agenda liet hij in een dikke vier decennia slechts één keer verstek gaan. “Toen had ik een nieuwe heup en vond vooral mijn vrouw het niet verantwoord”, licht hij dat toe en vervolgt: “Naast tonproaten heb ik ook geregeld iets gepresenteerd en vond ik het ook altijd leuk om de pias uit te hangen bij het Krabberconcert. Voor mij is dat allemaal pure ontspanning.”

Het aantal typetjes dat hij door de jaren heen neerzette is inmiddels ontelbaar en zelfs Huub kan ze niet meer allemaal noemen. Wél dat hij de laatste twee edities als overall winnaar op zijn naam heeft weten te zetten. Hij legt uit: “Bezoekers aan de Krabberklets kunnen op hun toegangskaartje aangeven wie zij de beste tonproater van de avond vinden. Degene die op het einde van de avond de meeste stemmen heeft wordt uitgeroepen tot avondwinnaar. De tonproater die geteld over drie avonden de meeste stemmen heeft, is de overall winnaar. Hij of zij krijgt de wisselbeker.” En uiteraard eeuwige roem tot in ieder geval een jaar later.

Normaal gesproken wordt De Krabberklets vóór carnaval gehouden. Vanwege dat wat we niet meer noemen zat dat er nu niet in. “We hebben even overwogen om een digitale Krabberklets te houden, maar dat wilde uiteindelijk niemand. Dan hoor of zie je niets. Zonder publiek geeft het geen kick en geen voldoening. De insteek met tonproaten is dat je een zaal met mensen aan het lachen wil maken met de klets die je verkondigt. Dat doe je niet ter eer en glorie van jezelf. Het gaat niet om de knikkers, maar om het spel. Tonproaten is echt iets wat wij allemaal heel leuk vinden om te doen. We willen mensen laten lachen”, aldus Huub. Die legt de lat voor zichzelf behoorlijk hoog: “Ik wil mensen minstens 15 minuten van de 20 minuten durende act in een deuk laten liggen.”

Uiteindelijk is iedereen natuurlijk blij dat van uitstel geen afstel komt maar een Krabberklets in real life. Donderdag 24, vrijdag 25 en zaterdag 26 maart staat het te gebeuren. Zoals gebruikelijk laten Huub en zijn collega’s niets aan het toeval over. “We hebben bierkratsessies waarbij we onze act aan elkaar opvoeren. Dat zorgt ervoor dat eventuele dubbele grappen geschrapt worden, maar we kijken ook kritisch naar wat de ander doet en geven het aan als we denken dat iets scherper of beter kan”, aldus Huub.

Hoewel hij nog steeds met plezier een typetje bedenkt en daar een tekst op loslaat en heel veel plezier beleeft aan De Krabberklets en de weg ernaartoe, overweegt Huub inmiddels toch om het na de komende editie los te gaan laten. “Ik vind dat het tonproaten gedragen zou moeten worden door jonge(re) mensen. Tijdens De Krabberklets hebben we diezelfde avond na de prijsuitreiking aanwas genoeg. Dan zijn er zelfs tientallen mensen die aanbieden om een jaar later mee te doen. Als je hen tegen de tijd dat het zover is echt benaderd geven ze echter doorgaans niet thuis en haken ze af”, weet hij. Iets wat hij ontzettend jammer vindt want: “Het is echt heel leuk om mee te doen en je wordt niet zomaar in het diepe gegooid, maar begeleid zoveel en zo weinig als je wilt.” Nadenkend: “Ik wil best een stap terug doen en nieuwe mensen helpen”, om met een lachje te constateren: “Dan blijf ik toch betrokken.” Als Bertje Beef is Huub dit jaar echter nog als vanouds in de Krabberkletston te vinden. Kaartjes voor de avonden zijn te verkrijgen bij Boer Goossens en de plaatselijke DA-drogist.

Foto: BOX-images.

Foto's:


0