11 maart 2022

Kledingbank Gestel blikt terug en vooruit

SINT-MICHIELSGESTEL – Na noeste arbeid en een verhuizing opende ruim een jaar geleden Kledingbank Gestel zijn deuren in de tot kledingzaak getransformeerde kantine van voormalig voetbalclub SCI aan de Theereheide 5 in Sint-Michielsgestel. Een winkel die meerdere goede doelen dient en gerund wordt door vrijwilligers. Een wapenfeit waar alle enthousiaste betrokkenen destijds graag met iedereen het glas op hadden geheven. Inmiddels is besloten dat het raar is om zo lang na dato nog een opening te houden, maar wordt graag even terug- en vooral vooruitgeblikt.

Door Wendy van Lijssel

Het initiatief voor de Gestelse Kledingbank komt van Anbertien Donders. Zij zamelde jarenlang kleding in voor een goed doel. Via de plaatselijke tamtam kreeg ze in verloop van tijd steeds meer aangeboden. Ondertussen groeide bij haar de wens om daar ook lokaal mensen mee te helpen. Die droom kwam in 2016 uit toen onderdak werd gevonden bij het Wijkplein dat destijds nog gevestigd was aan de Irenestraat. Daar begon zij bijgestaan door een aantal vrijwilligers Kledingbank Gestel. Minima mogen er via een puntensysteem twee keer per jaar hun zomer- en winterkleding uitzoeken. Na er jarenlang gastvrij onderdak genoten te hebben, verhuisde het wijkplein en kreeg de Gestelse Kledingbank in ieder geval voor de komende jaren vanaf 2021 een onderkomen bij het voormalige SCI.

Het pand werd door een klein groepje vrijwilligers helemaal van de voetbalschil ontdaan. Er werd gesloopt, opgebouwd, geschilderd en gepoetst. In alle ruimtes op de benedenverdieping hangen keurig gesorteerd in elke denkbare maatkleding voor mannen, vrouwen en kinderen. Ook is er een assortiment zwangerschaps- en bruidskleding, galajurken en een collectie voor degene met een of meerdere maatjes meer en baby’s vanaf maatje 50/56. Het is nog steeds niet alles. Er zijn accessoires zoals tassen, riemen en sieraden en een hele voorraad schoenen in, wederom, allerlei maten voor beide seksen en alle leeftijden. Het gaat in deze om goede, gedragen kleding. Tweedehands doet in deze geen recht aan hoe alles erbij staat, ligt en hangt.

Met de verhuizing veranderde er een aantal zaken ten goede maar niet alles. “De ruimte die we hebben gekregen is ontzettend fijn. Voorheen moesten we doorlopend alles van hot naar her slepen en (her)inrichten en klaarzetten. Dat hoeven we niet meer. Alles heeft veel meer een eigen vaste plaats gekregen”, vertellen Anbertien Donders, Marina Kersbergen, Anja Kooiman, Ine van Doorn, Ans Janssen en Tilly de Vos. Er werd een stichting gevormd met een bestuur. Het groepje dat het fundament al legde bestond voor de verhuizing uit onder andere Anbertien, Ans en Marina maar is tot hun blijdschap intussen uitgegroeid tot een 12-koppig gezelschap dat allemaal de neus dezelfde kant in heeft staan en het onderling erg gezellig heeft.

Negatief willen ze het niet noemen, maar wat wel als een last op hun schouders drukt is het feit dat met de verhuizing er voortaan maandelijks kosten zijn voor huur en energie. Vooral dat laatste is met de huidige prijzen reden tot zorg. “We weten dat er veel meer zijn die het heel moeilijk hebben (gehad). We doen ons best ons hoofd boven water te houden. De kosteloze uitgifte van kleding aan mensen met een smalle beurs staat nog altijd centraal. Daar kunnen we de rekeningen echter niet van betalen. Onder de vlag van de Kledingbank is er daarom onder de noemer Gestels Goei Goed ook elke 3e weekend van de maand van donderdag t/m zaterdag verkoop van kleding voor iedereen die wil”, zo wordt uitgelegd.

Wekelijks zijn de dames enkele dagen doende om alle kleding die elke vrijdag tussen 10.00 uur en 12.00 uur ingeleverd wordt, te sorteren. Niet alleen voor minima en de openbare verkoop. Een plaatselijk inwoonster die zich inzet voor een goed doel in Afrika krijgt kinderkleding en maandelijks gaan er 100 dozen met kleding én linnengoed zoals handdoeken, dekbedovertrekken, lakens en dergelijke naar Stichting Caritas Oost-Europa Schijndel die zorgt dat het naar goede doelen in Roemenië gaat.

Gehoopt wordt dat mensen die nét buiten alle regelingen voor minima vallen eens een kijkje komen nemen als zij kleding nodig hebben voor zichzelf of hun kinderen. Ondanks zorgen over de opbrengst die gehaald moet worden om hun eigen rekening(en) te betalen maken de reacties van mensen die zich voor een habbekrats in het ‘nieuw’ kunnen steken en glunderend vertrekken veel goed. De dames eensgezind en enthousiast: “Dat geeft echt heel veel voldoening.” Het weekend van donderdag 17 t/m zaterdag 19 maart is de winkel weer geopend voor iedereen. www.kledingbanksint-michielsgestel.nl

Foto's:


0