28 maart 2022

Rijlessen in Utrecht? Kies je rijschool met zorg

Je rijbewijs halen, het is niet iets om lichtzinnig over te doen. Er zijn tal van redenen om zowel rijschool als -leraar met een kritische blik uit te kiezen. Als eerste is de locatie een vaak vergeten maar cruciaal aspect, maar we noemen nog vier tips waarom je niet direct bij het eerste telefoonnummer dat je tegenkomt op ‘bellen’ moet drukken.

Neem lessen in je eigen woonplaats

Niet zozeer vanwege het gemak, maar ook om andere redenen neem je de lessen in een vertrouwde omgeving – je eigen woonplaats dus. Logisch, zou je zeggen, echter combineren veel leerlingen de rijlessen met hun werk, in een andere stad. Je begint dan met een achterstand omdat je de omgeving niet goed kent. Woon je bijvoorbeeld in Utrecht, neem daar dan je rijlessen. Rijschool Individu  is daar een alom gerespecteerd instituut. Dat dit een niet te onderschatten factor is, blijkt ook uit de volgende tip.

Je kiest een opleiding, geen cursus of workshop

Chauffeur zijn is een vak. Dat vergeten we nog wel eens. Je volgt geen cursus laat staan workshop, maar een opleiding. In een tijd waarin men dankzij internet en sociale media behoorlijk eigengereid wordt – want ‘alles is op te zoeken en te leren’ – delft het gezonde verstand wel eens het onderspit. Natuurlijk zijn er lijsten met ‘best life hacks’, dat is alleen maar goed. Autorijden is echter iets dat in een wat serieuzere categorie valt. Benader het ook zo.

Plan een kennismakingsgesprek

Heb je angsten of andere mentale drempels, wil je in een automaat leren rijden met het oog op de toekomst, ben je niet snel op je gemak met een vreemde in één auto, het zijn allemaal redenen om eerst de kat uit de boom te kijken en je gerust te laten stellen. Je instructeur is tenslotte de persoon waar je een klik mee moet hebben om samen zo snel mogelijk resultaten te boeken. Onderzoek tevens de mogelijkheid van proeflessen!

Check de flexibiliteit van de rijschool

Hou rekening met je eigen (werk of school)rooster: als er weinig overlappende uren zijn waarin je kunt leren rijden, schiet het niet op met die opleiding. Maak dus afspraken voor vaste tijden in de week, en een soort reserve-opties voor wanneer er iets tussenkomt. Dat kan immers zowel bij jou als je instructeur het geval zijn.

Recensies en slagingspercentages?

Noemden we net het internet in minder positieve zin, je kunt hier wel recensies en soms ook slagingspercentages vinden. Het is ook wel voorgekomen dat instructeurs de leerling langere tijd aan het lijntje houden (onnodig veel lessen laten nemen).

Foto's:


U