21 mei 2022

Gestelse Toppers schrapen de kelen en hebben al vele goede doelen gesteund

SINT-MICHIELSGESTEL – Toen in 2011 de Samenloop voor Hoop voor het eerst georganiseerd werd in Sint-Michielsgestel besloten vier plaatselijke ondernemers middels een ludieke zangact een financiële bijdrage te leveren. Het was de geboorte van De Gestelse Toppers en een dusdanige hit dat er een vervolg aan werd gegeven. Doelstelling was en is nog altijd om het plezier dat de heren zelf hebben te delen met publiek én gelijktijdig goede doelen te ondersteunen. Na een noodgedwongen periode van stilte zijn de keeltjes weer geschraapt en zijn zij te horen tijdens het Bierpompfeest in Esch.

 

Door Wendy van Lijssel

Op initiatief van Richard Jouvenaar werd in 2011 de Gestelse Toppers geboren. Jouvenaar is commercieel directeur van Hotel- en Congrescentrum De Ruwenberg dat dat jaar belangeloos het terrein beschikbaar stelde voor het houden van een Samenloop voor Hoop. Een 24-uurs wandelevenement waar door velen geld ingezameld werd voor KWF.
Naast wandelaars die gedurende die tijd een bepaald parcours liepen, werd het event opgeluisterd met een keur van activiteiten en entertainment die geld in het laatje brachten. “Ik heb daarop aan collega-ondernemers René Wittens, Piërre Immens en Marcel van Leeuwen voorgesteld om een bijdrage te leveren door samen een optreden te verzorgen. Iedereen wilde er graag aan meewerken. In aanloop naar het hele gebeuren zochten we een feestelijke medley uit. Die hebben we vervolgens ingezongen in de studio. Dat deden we uit voorzorg zodat als er iemand zijn tekst zou vergeten het optreden niet in duigen zou vallen”, blikt Richard met een lach terug.

Een en ander was onnodig. De heren leenden vier glitterjasjes en zongen live het hoogste lied. Het was meteen een dusdanig succes dat het gelijk naar meer smaakte, dus werd er een vervolg aan gegeven. Aangetekend moet worden dat van het kwartet er al drie enige ervaring hadden. René was al actief in de band Purple Haze en Marcel en Piërre zongen als gelegenheidsduo weleens op feestjes. Richard had, zo meldt hij, de minste ervaring maar ook de minste gêne. De heren concluderen: ““En nu zijn we tien jaar, een avondvullend repertoire, vele optredens en een dik boek vol goede herinneringen verder.””

Om te beginnen werd met elkaar een repertoire samengesteld van vooral hele feestelijke nummers. “We hebben diverse medleys variërend van De Toppers, André Hazes jr., The Village People, maar ook the Beatles. Daarnaast zingen we uiteraard nog andere Engels- en Nederlandstalige nummers”, zo wordt enthousiast uit de doeken gedaan. Tot slot schreef ook plaatselijk tekstschrijver Faas Sengers speciaal een aantal nummers. Op bestaande melodieën kwam zo ‘Kroelen met elkaar’, ‘Code geel, code rood’ en ‘Stil in mei” tot stand. Half werk daar houden de ondernemers niet van, dus er werden bij dat laatste ook videoclips gemaakt.
Wat niet onbenoemd mag blijven is het feit dat de heren nooit voor eigen gewin zingen. “We treden altijd belangeloos op. Dat doen we op diverse manieren. Dat kan bijvoorbeeld door kosteloos op te treden bij een evenement waar een goed doel aanhangt. Soms worden we wel betaald en zetten we dat geld op een speciaal ervoor bestemde rekening. Als we uiteindelijk een mooi bedrag bij elkaar hebben dan schenken we dat aan een goed doel. Dat kan van alles zijn. Onlangs hebben we nog € 1.500,- overgemaakt naar giro 555 voor Oekraïne”, leggen de heren uit. Ook plaatselijk hospice Parunashia, de voedselbank en stichting zwerfhond werden zo al eens verrast met Topperssteun. Het is slechts een greep uit wat de heren al deden.

Inmiddels gaan de Gestelse Toppers al ruim tien jaar on toer. Natuurlijk ontwikkelden zij zich en veranderde er wel het een en ander. “We kunnen inmiddels een hele avond vullen en kleding lenen hoeft niet meer. We hebben diverse setjes en zoals Toppers betaamt dragen we daar altijd zilveren schoenen bij. Tot slot hebben we in de praktijk geleerd dat goede geluidsapparatuur heel belangrijk is en (hele kleine) feestjes waarvan we op voorhand weten dat dit niet goed geregeld is of kan worden, doen we niet meer”, melden de Gestelse Toppers.

Na al die tijd is er een inmiddels een dik boek vol goede herinneringen aan lokale en regionale optredens. “Op enig moment moesten we met carnaval optreden in het centrum van Den Bosch. Het was hartstikke druk. Wij kregen allemaal een microfoon en liepen zingend naar het podium terwijl ervoor en achter ons bewaking liep die zorgde dat we niet in de verdrukking kwamen. Toen voelden we ons echt artiest”, wordt met een lach teruggeblikt.
Nadat alles lang stil lag zijn onlangs de repetities weer hervat. De heren melden met een knipoog: “We repeteren doorgaans een keer per maand. Ons manco is daarbij dat we elkaar dan zoveel te vertellen hebben dat we nauwelijks aan zingen toekomen.” Op Hemelvaartsdag worden de keeltjes echter geschraapt. Dan zijn de Gestelse Toppers om 15.30 en 18.30 te horen en zien tijdens het Bierpompfeest in het naburige Esch.

Foto's:


0