19 mei 2022

Levenswijs stopt ermee

SINT-MICHIELSGESTEL – Stoppen op je hoogtepunt, zo noemt kartrekker Marlies van Hout het. Afgelopen weekeinde liet Levenswijs nog vol trots de film ‘Het gras aan deze kant van de heuvel’ zien. Een dag later namen bestuur en vrijwilligers met pijn in het hart het besluit om op te houden met de organisatie die verschillende generaties met elkaar in contact brengt.

Door Wim Poels

Sinds 2015 gebeurde dat om de twee jaar met een theaterproductie, waarin de verhalen van oudere inwoners werden verteld en bezongen. Gedwongen door corona koos de organisatie vorig jaar voor een wagenspel en een film. De première werd door de lockdown uitgesteld en vond pas afgelopen weekeinde plaats.
In de film gaan jongeren voor een podcast op zoek naar verhalen van ouderen en ontdekken zo dat er meer in Sint-Michielsgestel te zien is dan ze dachten. “We wisten dat het een hele goede productie was, waarin alles klopte”, zegt Van Hout. “We hebben dan ook veel positieve en geen enkele negatieve reactie gehad.”
Maar het is niet alleen maar hosanna. “Zoals zoveel organisaties hebben we een tekort aan vrijwilligers. Er zijn er nu nog maar vijf”, weet Van Hout. Ofwel: een eventuele nieuwe productie gaat niet meer het niveau halen van de film. Zelf vindt Van Hout het bovendien leuk om ideeën te leveren en de kar bij een project te trekken, maar ze kan en wil niet de hele organisatie runnen. Er is ook niemand anders die dat wil. “Als je een nieuwe productie maakt, moeten er eerst geld zijn bijvoorbeeld. Subsidie binnenhalen valt niet mee”, noemt ze een van de kanten die er bij zo’n organisatie komen kijken. Levenswijs werkt weliswaar met vrijwilligers, maar er zijn ook betaalde medewerkers. Voor een regisseur bijvoorbeeld is het gewoon werk.
De conclusie is dat het beter is om op te houden. Van Hout hoopt en verwacht nog wel dat de film op andere locaties gedraaid gaat worden, bijvoorbeeld bij KBO’s of in zorgcentra. Het is dan wel de bedoeling dat zij faciliteren en alles regelen, Levenswijs stelt alleen de film ter beschikking.
Zelf heeft Van Hout nog wel ideeën. Mogelijk gaat ze nog kleinschalige initiatieven ondernemen, maar dus niet meer onder de vlag van Levenswijs. Wie meer informatie wil over Levenswijs of de film, kan contact opnemen met Marlies van Hout: 06-53250776.

Marlies van Hout

Foto's:


0