14 mei 2022

Romkanklets in Gemonde: We wilden niet nóg een jaar wachten

 

GEMONDE – In het lange weekend van Hemelvaart op donderdag 26 mei en aansluitend vrijdag 27 en zaterdag 28 mei wordt de grote zaal bij Kloosterzicht in Gemonde getransformeerd tot walhalla van de lach tijdens de 37e editie van het Romkankletsen. Maar liefst zeven typetjes trappelen van ongeduld om de Romkan in te klimmen en vanaf 20.00 uur hun slappe klets te delen met iedereen. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij Kloosterzicht, benzinepomp Schellekens en Doe Het Zelf Zaak Schellekens.

 

Door Wendy van Lijssel

Normaal gesproken wordt het Romkankletsen in Gemonde altijd na carnaval gehouden tijdens halfvasten. De kaartverkoop was al in volle gang geweest, de buutreedners hadden hun verhaaltje al samen geoefend en de decors stonden bij wijze van spreken al klaar toen er in 2020 direct na carnaval een streep doorheen moest. Ook nu is carnaval en halfvasten al voorbij maar: “We wilden zéker niet nóg een jaar wachten”, meldt Christ Goossens uit Gemonde resoluut.

Hij staat samen met Jan Schellekens, Suus van den Berg en Anita van den Berk aan het organisatieroer. Daarnaast kunnen zij rekenen op een groep vrijwilligers die hen helpen met onder andere licht en geluid, bij de kassa, de p.r., opbouwen en afbreken van de decors, het filmen van de avond en schminken van de deelnemers.

De buutreedners die twee jaar terug bij wijze van spreken de eerste treden van de Romkan al beklommen hadden en vervolgens terug gefloten werden is gelukkig ongewijzigd. Ben van der Sangen, Willian Schellekens, Paul van der Heijden, René Goossens, Jan Schellekens, Teun van Oorschot en Steef Schellekens kunnen volgens Christ bijna niet wachten tot ze vanaf de kansel hun publiek mogen gaan vermaken met een partij slappe klets. Met name voor Steef duurde het nagelbijten wel erg lang. “Dat was en is nog steeds onze debutant. Hij heeft twee jaar in de wachtkamer gezeten. Al die tijd zit hij al in de zenuwen. Daar hebben we inmiddels diverse hulporganisaties voor ingeschakeld en een hulphond voor aangeschaft”, grapt Christ.

Genoemde zeven buutreedners hebben allemaal weer gezorgd voor een pakkend type en dito verhaal. “Er zijn erbij die de buut van eerder erbij pakken, maar er zijn er ook die een nieuw typetje en verhaal gemaakt hebben”, weet Christ. De babbelaars zijn allemaal al een paar keer bij elkaar geweest. De groep telt een aantal zeer ervaren kletsers die de wat minder ervaren tonproaters indien gewenst met raad en daad bijstaan. Om ‘dubbele’ karakters en grappen te voorkomen, maar ook om het verhaal soms nog nét wat scherper of komischer te maken en neer te zetten, worden de buuts in een gemoedelijke sfeer vooraf al een keer met elkaar doorgenomen.

Die sfeer zet zich door tijdens de avonden zelf maar ondanks dat wordt er toch gestreden om een titel. “Bezoekers bepalen dagelijks wie de beste buut had door dat in te vullen op het toegangskaartje. Er komt een dag winnaar uit. De laatste dag tellen we alle stemmen en gaat er iemand met de Christ-Cup aan de haal”, legt Christ uit. Hij voegt toe: “Het verleden laat zien dat ook degene met minder vlieguren daar nét zoveel kans op maken dan de ervaren en al gelauwerde tonproaters.” Bezoekers worden de komende editie vermaakt met een praatje van Bob de Bouwer. L. Vis. Edje Pakketje, Kamp Sjaak, Olie Pietje, Janus Kroes en 50 ringen.

Zoals gemeld stond iedereen in 2020 al zo’n beetje in startblokken en was de kaartverkoop allang van start toen het evenement gecanceld werd. Iedereen die thuis nog een of meerdere kaartjes heeft liggen uit 2020 kan deze tot eind mei gedurende openingstijden inleveren bij Kloosterzicht en krijgt zijn geld terug. Deze actie loopt t/m 31 mei. Erna kunnen kaartjes niet meer ingeleverd worden. De kaartverkoop voor 2022 is helemaal opnieuw gestart. Kaartjes kosten € 10,- p.p. en zijn te verkrijgen bij Kloosterzicht, benzinepomp Schellekens en Doe Het Zelf Zaak Schellekens.

René Goossens en Paul van der Heijden

Foto's:


0