17 juni 2022

17 juni 2022

BERLICUM – Ter gelegenheid van het uitgestelde 70-jarige jubileumviering laat de vrijwillige brandweer in Berlicum het weekend van zaterdag 25 juni vanaf 08.00 uur tijdens de Gewestelijke wedstrijden 112 én zondag 26 juni met een Open Dag van 11.00 uur tot 16.00 uur in en rondom de kazerne aan de Runweg 25 in Berlicum iedereen een kijkje nemen in hun keuken. Dat doen zij door op alle brandweerfronten uit te pakken met hun diverse wagenpark, rondleiding, demonstraties, fotoarchief en informatie. Voor kinderen staat er een springkussen en zijn er interactieve brandweeractiviteiten voor alle leeftijden.

Door Wendy van Lijssel

Het zijn allemaal hulpverleners die geheel belangeloos dag én nacht klaar staan om een medemens in nood te helpen. In deze hebben we het over iedereen die aangesloten is bij de vrijwillige brandweer en in deze specifiek over de 18 dames en heren van het korps in Berlicum. Ook zonder uitruk treffen zij elkaar wekelijks in de kazerne om te zorgen dat zij qua praktijk en theorie up to date blijven. De groep heeft allemaal de neuzen dezelfde kant opstaan en is ontzettend hecht. “Als de nood aan de man is moeten we blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en dat kunnen we”, vertelt postcommandant René Hoezen. Hij is trots op zijn ‘club’ die in actie komt als de pieper gaat om adequaat hulp te verlenen bij grote en kleine branden, ongevallen en dieren in nood.

De vrijwillige brandweer in Berlicum werd in 1951 opgericht. Het waren natuurlijk hele andere tijden waarop er ook op een hele andere manier gewerkt werd. Berlicum was nog een zelfstandige gemeente en het korps bestond alleen uit mannen. Die kwamen allemaal uit Middelrode en Berlicum. Anno 2022 valt korps Berlicum onder veiligheidsregio Brabant Noord, heeft het de beschikking over een compleet en uitgebreid (brandweer)wagenpark, zijn dames allang net zo welkom als heren om aan te sluiten en zijn mensen die niet in Berlicum wonen, maar er wél werken dat ook. Sterker nog: René juicht dat ook toe want: “Als er hulp nodig is van de brandweer is ook overdag snelheid geboden. We hebben een chauffeur die in Zaltbommel woont, maar een baan in Berlicum heeft. Die is er overdag altijd heel snel en dat is heel fijn.”

Er zijn nog een aantal plekken vrij bij het korps in Berlicum. De eerlijkheid gebiedt er gelijk bij te vertellen dat aansluiting vrijwillig is, maar niet vrijblijvend. Na een keuring begin je aan de opleiding tot Manschap A en wordt je als stagiair brandweer gelijk onderdeel van het team. Dat is om te beginnen best pittig want gedurende twee jaar ben je voor een avondopleiding zowel een avond kwijt voor de opleiding en een voor de oefenavond bij het team. Bij een dagopleiding is dat maar één jaar. In beide gevallen is dat zowel theoretisch als praktisch. Daar tegenover staat zoals genoemd een hechte en saamhorige club die het ook gezellig hebben en heel veel voldoening halen uit de hulp die zij geven.

Wát zij doen en waar zij mee te maken hebben is het weekend van zaterdag 25 en zondag 26 juni te zien. Zaterdag 25 juni organiseert het korps de 2e ronde van de gewestelijke wedstrijden 112. “Dat wil zeggen dat we een 112- ongeluk nabootsen. Dat kan van alles zijn. We krijgen deze dag tien landelijke korpsen op visite die ermee aan de slag moeten. Wat zij doen wordt bekeken door een jury. Het is een belangrijke wedstrijd want drie korpsen stromen door naar de landelijke wedstrijden”, legt René uit. Zoals het bij een 112-melding gaat, is zowel wat er aan de hand is als waar het te doen is, tot op het laatste moment onbekend. Toch zijn mensen die de korpsen in actie willen zien van harte welkom. Vanaf 09.00 uur ’s morgen kan iedereen zich melden bij Dorpshuis de Moerkoal. Daar wordt op verzoek dan de locatie bekend gemaakt.

Die locatie is op zondag 26 juni geen geheim. Dan is jong en oud van 11.00 uur tot 16.00 uur welkom bij de kazerne aan de Runweg 25 in Berlicum. René licht een tipje van de sluier op. “We laten ons hele wagenpark zien. Het hulpverleningsvoertuig, groot watertransport, de slangenwagens, maar ook de verlichtingsbak en het ‘schuimblusgebeuren’. We gaan rondleidingen geven door de kazerne en er is een informatiestand over brandveilig leven. Vanaf 1 juli is iedereen verplicht om rookmelders in huis te hebben. Wij adviseren hoe deze het beste te plaatsen en beantwoorden we vragen die mensen hebben. Ook geven we diverse demonstraties zoals een vlam in de pan en hoe iemand uit een auto geknipt wordt na een ernstig ongeval.” Ook aan kinderen is gedacht. Voor hen staat er een springkussen en zij mogen met een brandweerslang aan de slag. Last but nog least is er uiteraard informatie verkrijgbaar over toetreding tot het korps. Voor dames en heren die het overwegen zijn beide dagen een ultieme kans om te zien wat de brandweer allemaal doet, de onderlinge sfeer te ervaren en eventueel ter plekke informatie in te winnen. Dat kan overigens ook altijd via r.hoezen@brwbn.nl of 06-51742743

Verleden jaar bestond de brandweer in Berlicum 70 jaar. De feestelijkheden moesten worden doorgeschoven en staan in genoemd weekend gepland. Het zou een mooi cadeautje zijn als de vacante plekken die er zijn ingevuld gaan worden met nieuwe brandweerkanjers.

Foto's:


0