18 juni 2022

Excursie Zandpaden Groot Duijfhuis

LIEMPDE – Op zondag 26 juni is het Groot Duijfhuis in Liempde weer geopend voor publiek. Deze keer organiseren vrijwilligers van Brabants Landschap een excursie over zandpaden. Ooit lagen er heel veel in Brabant, maar ze worden steeds schaarser. Zandpaden en hun bermen zijn heel waardevol voor insecten, vogels en planten. Ook mensen genieten er van! Wandel mee en sta even stil bij de waarde van zandpaden. Daarnaast is er in de voormalige stal van het Groot Duijfhuis een expositie te zien over zandpaden. Het infopunt is geopend van 10.00 tot 16.00 uur en is te vinden op het adres Hoevedreef 2 in Liempde.

De excursie is gratis en start om 10.30 uur bij de ingang van het Groot Duijfhuis. Aanmelden is noodzakelijk via www.brabantslandschap.nl/activiteiten. De zomer is net begonnen, dus er staan veel planten in bloei en het gonst van de insecten. Het is echt de moeite waard om aan te sluiten bij de wandeling.

De expositie bevat een collectie foto’s en andere afbeeldingen die de Stichting De Brabantse Hoeders verzameld heeft over Brabantse zandpaden. Er draait een korte film van natuurfilmer Mark Kapteijns en er is informatie beschikbaar over de bescherming van zandpaden.

Brabants Landschap heeft een onderzoek uit laten voeren naar de natuurwaarde van zandwegen in het agrarisch gebied. Het toont aan dat zandwegen van groot ecologisch belang zijn. De paden en bermen herbergen opvallend veel diersoorten, waaronder ook zeldzame soorten. Het rapport en een video-opname van een lezing hierover, zijn te vinden op www.brabantslandschap.nl/zandpaden

Op een steenworp afstand van het Groot Duijfhuis liggen zandpaden die vroeger als kerkepad dienden. Nog steeds is dat de kortste weg naar het centrum van Liempde. Daar zijn bij bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd verschillende routes verkrijgbaar die over zandpaden lopen.

Een van de zandpaden (Foto: Huub Smeding).

Foto's:


0