23 juni 2022

Berlicum internationaal biljartmekka tijdens EK Driebanden

BERLICUM – Het NK Masters Driebanden vind al jaren in het Beneluxtheater van Den Durpsherd plaats. Dit jaar kwam daar een mooi eenmalig project bij. De BEM, Biljart Evenementen Nederland kreeg het verzoek om het EK Driebanden te organiseren van 14 tot en met 18 juni en koos het Beneluxtheater in Berlicum als locatie voor dit Europees kampioenschap.

Door Corrianne Schijvens- van Hassel

Met de komst van dit grote toernooi stonden Den Durpsherd en het Beneluxtheater weer even in de Europese spotlights. Harry Mathijssen (BEM): “Door goede recensies met andere toernooien werden we als BEM gevraagd om de organisatie van het EK Driebanden te organiseren. We organiseren jaarlijks het EK Driebanden en hebben al twee keer een van de zeven World Cup evenementen mogen organiseren aan de Noordkade in Veghel. We zijn als BEM dus bekend met grote toernooien. Den Durpsherd is uitermate geschikt voor dergelijke evenementen, we hebben goede technische faciliteiten en doen alles met een glimlach.”

Er wordt tijdens het EK Driebanden gewerkt met twee arena’s in de hoofdzaal en in de achterzaal. Harry Mathijssen: “Nederlandse biljarters trekken behoorlijk wat publiek naar hun wedstrijden. We hebben in de zaal van het Beneluxtheater een tribune gebouwd zodat het publiek hun favorieten biljarters kunnen volgen. Er kunnen 280 mensen plaats nemen op die tribune. We zijn het toernooi gestart met 64 spelers, waarvan acht Nederlanders. Dit EK stond al in 2020 gepland maar is door de corona pandemie twee keer uitgesteld. Het toernooi is boven verwachting goed verlopen, het niveau van de spelers was hoog en de publieke belangstelling goed. De drempel voor de bezoekers was laag, de eerste twee dagen waren de wedstrijden gratis te bezoeken en tijdens het hoofdtoernooi werd de entree laag gehouden.”

De deelnemers aan deze Europese kampioenschappen kwamen uit twaalf landen. Nederland is een populair biljartland waar de sport hard groeit met name in gemeenschapshuizen. Harry: “Zoals gehoopt stond titelverdediger en regerend kampioen Dick Jaspers in de finale. Helaas heeft hij de finale niet kunnen winnen en ging hij met de zilveren titel naar huis. Doordat ik ondernemer ben in de biljartbranche had ik vaak met biljarters te maken die klaagden over slecht georganiseerde toernooien. Samen met een man uit Waalwijk heb ik de Stichting BEM opgericht in 2014. In overleg met de KNBB organiseren we sindsdien biljart evenementen. Inmiddels hebben we een mooi team met vaste mensen om ons heen verzameld om de toernooien te kunnen organiseren, aangevuld met vrijwilligers. Eind oktober zal de volgende World Cup wedstrijd in Veghel plaats vinden.”

Het EK driebanden in het Beneluxtheater (Foto: Ton Smilde).

Foto's:


0

Geef een reactie