09 juni 2022

Dansimprovisatie in Den Dungen: uit het hoofd en in het lichaam

DEN DUNGEN – Veel mensen zijn op zoek naar manieren om het hoofd los te laten en te leren luisteren naar het lichaam. Meditatie-apps en yoga-cursussen zijn dan ook ontzettend populair. Dansimprovisatie is minder bekend, maar minstens zo effectief.

 

In Den Dungen wordt op woensdagochtend dansimprovisatie voor volwassenen aangeboden. In deze lessen hoef je geen pasjes te onthouden en kun je daarom je hoofd als het ware uitschakelen. Niet nadenken, niet tellen, maar alleen de focus op de beleving van het thema. Dansen vanuit al je zintuigen, waarbij je gaandeweg steeds meer in een flow komt waarin het bewegen vanzelf gaat. Neuropsycholoog Erik Scherder vertelt vaak dat dansen heel goed is voor je brein. Dat komt door deze flow: door al improviserend los te laten, lukt dat in het dagelijks leven ook beter. Het brein past zich aan, aan de vaardigheden die je tijdens het dansen opdoet.

 

Tijdens dansimprovisatie verdiep je je altijd in een thema, bijvoorbeeld een kunstwerk of natuurverschijnsel. Er worden geen pasjes voorgedaan, maar de docent geeft concrete dansopdrachten en vanuit de beleving van het thema komen de dansers zelf in beweging. Je gaat op onderzoek uit met je lichaam. Dansers dansen zelfstandig en in samenwerking met de groep. Het mooie van dansimprovisatie is dat het geschikt is voor iedereen die van bewegen houdt, danservaring is niet vereist.

 

De docent is Laurie Korsten uit Den Dungen. Zij is gefascineerd geraakt door het effect van dansimprovisatie bij volwassenen: “Het is zo mooi om te zien wat improvisatie voor mensen kan doen. Zoveel mensen worstelen met loslaten, dansimprovisatie kan daarbij helpen. Ik heb zelf door dansexpressie geleerd om meer naar mijn lichaam te luisteren en dingen gewoon te laten gebeuren. Met een uurtje dansexpressie kun je je focus echt even compleet verleggen.”

 

Op 15 juni start een blok van 5 lessen. Elke woensdagochtend om 9.00uur, als het weer het toelaat aan de Meerse Plas (Dungens Gat) en bij koud of nat weer in een zaal van LiFe Dance (Bodenven, Den Dungen). De kosten bedragen €45,- voor het hele blok. Meer info, aanmelden, of een proefles: via laurie.korsten@hotmail.com, Facebook: @lapizdansendleren of Instagram: @laurie.danst.

Foto's:


D