25 juni 2022

Eerste editie van Burgerkoningschieten in Den Dungen

DEN DUNGEN – Het Gilde Sint Catharina uit Den Dungen nodigt jong en oud van harte uit om op zondag 3 juli niet langs maar áán te komen bij hun accommodatie aan de Paterstraat 65B voor deelname aan de eerste editie van het Burgerkoning schieten. Inschrijven kan vanaf 11.00 uur. Ook is er een speciale mini-competitie schieten voor jeugd tussen 10 en 15 jaar en andere spelactiviteiten, een gilde tentoonstelling, een tombola voor een goed doel en tot slot is er gelegenheid om gewoon te chillen op het speciaal voor de gelegenheid opgestelde terras. Voor de kleintjes staat een springkussen opgesteld. Ook voor de inwendige mens wordt gezorgd.

Door Wendy van Lijssel

Eigenlijk is het zelden lang stil in en rondom de mooi gelegen en sfeervol ingerichte accommodatie van Gilde Sint Catharina in Den Dungen. Niet alleen kunnen leden er darten, sjoelen, jeu de boules spelen, luchtbuks-, laser- en kruisboogschieten, vendelen en trommelen. Ook andere verenigingen zijn er welkom. “Wij zijn ook een thuis voor Bint jongerenwerk Sint-Michielsgestel, de portretgroep van Henk Groenendaal, de vrijwillige brandweer houdt bij ons kaartavonden en we ontvangen een club die middeleeuwse gevechtsporten beoefend”, somt dekenschrijver Annie Maas op. En daarnaast zijn er regelmatig externe groepen voor een familiebijeenkomst of personeelsuitje. Het Gilde Catharina streeft ernaar om oude tradities zoals het vendelen, trommen en Koningschieten in ere te houden, maar dan op eigentijdse wijze. Daarbij vinden ze het belangrijk om zoveel mogelijk mensen plezier te laten beleven aan alle mogelijkheden die er zijn.

Annie is trots op deze club, de activiteiten en de jeugdleden die er zijn en het zo leuk vinden. Zo is daar de 22-jarige Jelle Geerts. Hij sloot zich op 11-jarige leeftijd aan. Inmiddels maakt hij al enkele jaren onderdeel uit van het bestuur en sinds 2020 is hij Hoofdman. “Ik heb mij vanaf dag één welkom gevoeld en maakte direct onderdeel uit van de groep. Ik ben na aansluiting begonnen met vendelen. Zeker als je met meer gildes samen bent is dat heel mooi om te zien. Vanaf mijn 14e ben ik begonnen met kruisboog schieten. Dat is naast alles wat er kan, nog steeds mijn favoriete bezigheid”, laat hij weten. Jelle is inmiddels een gildebroeder in hart en nieren en roept iedereen op om eens sfeer te komen proeven. “Het maakt niet uit wie of wat je bent. Bij het Gilde Sint Catharina is iedereen welkom. Iedereen is eensgezind en het is er altijd gezellig.”

Zijn statement wordt bevestigd door de bijna 18-jarige Johnny Schoonus. Ook hij sloot zich op 11-jarige leeftijd aan na een basisschoolproject van het gilde. “Het gilde is veel meer dan een oud mannenclubje”, stelt hij resoluut en vervolgt: “Door het scholenproject zag ik dat ook toen al direct. Doordat er zoveel uiteenlopende activiteiten worden gehouden is het is juist een vereniging voor jong en oud. Ook de traditionele zaken zorgen dat alle leeftijden samen optrekken. Ik vind dat persoonlijk juist heel leuk”, betoogt Johnny enthousiast. Hij vervolgt: “Het gilde doet van alles. Van Koningschieten, Kermisschieten, kampioenschappen kruisboog schieten, maar we zijn ook betrokken bij evenementen zoals de optocht met Sinterklaas, bedevaart naar de kapel en naamdagviering.” Tevreden constateert hij: “Omdat er zoveel te doen is en het altijd leuk is ben en blijf ik met veel plezier aangesloten.” Johnny is tamboer, schiet met kruisboog, luchtbuks, geweer en laser en onderhoudt voor de club alle social media, de website, het YouTube-kanaal en is de toekomstige Dekenschrijver.

Ook Stan de Goey sloot zich als 12-jarig menneke aan en heeft al 11 jaar lidmaatschap op de teller. “Omdat we mochten schieten met een luchtbuks en handboog sloot ik me destijds aan samen met mijn vrienden Jelle Geerts en Jan Goossens. Naast schieten ben ik toen begonnen met vendelen, maar uiteindelijk ben ik overgestapt op trommen. Dat doe ik nog steeds en bevalt me uitstekend. Ik schiet inmiddels ook met kruisboog en geweer. We hebben altijd lol bij het gilde en dus ben ik met veel plezier lid”, vertelt hij opgewekt.

Hij hoopt dat velen zondag 3 juli deel gaan nemen aan de 1e editie van het Burgerkoningschieten waarbij er op een houten vogel geschoten gaat worden, een andere activiteit of gewoon de gelegenheid nemen om sfeer te proeven. De kans om als burger uitgeroepen te worden tot Koning is deze dag niet het enige wat gedaan wordt. “Jongeren vanaf 10 tot 15 jaar kunnen meedoen met een mini-competitie luchtbuks en laserschieten. Daar zijn kleine prijsjes mee te winnen. Er is een gildetentoonstelling met attributen en foto’s in onze kantine. Verder kleden we het gezellig aan met terrasjes voor een hapje en een drankje. We plaatsen een springkussen voor de allerkleinsten en houden een tombola”, wordt opgesomd. De opbrengst van de loterij is bestemd voor KWF. “Dat doen we ter nagedachtenis aan Hoofdman Cor van Ewijk die in december 2019 stierf”, vertelt Annie. Deelname aan alles is gratis maar geen moetje. Het wordt ook op prijs gesteld als er een kijkje wordt genomen en sfeer geproefd. Annie, maar ook Jelle, Johnny, Stan, Heinz en Piet verheugen zich en hopen op een grote opkomst én nieuwe leden. Vol vuur melden ze: “We organiseren van alles, iedereen is welkom en het is hier hartstikke gezellig.”

Meer info: www.gildedendungen.nl.

Drie jongere leden van gilde Sint Catherina

Foto's:


0