20 juni 2022

Heilig Hartpark Den Dungen bijna in oude glorie hersteld

DEN DUNGEN – De speciaal voor de gelegenheid samengestelde werkgroep, heel veel plaatselijke inwoners en lokale bedrijven hebben allemaal ‘hart voor Den Dungen.’ Zij hebben de afgelopen tijd samen de schouders gezet onder de herinrichting van het Heilig Hartpark in Den Dungen. De grote Christus heeft door alle straat-, graaf-, maai, snoei-, en, ploegwerkzaamheden weer volop de kans om zijn licht te laten schijnen over de voor iedereen toegankelijke en totaal vernieuwde ontmoetingsplek. Het is nog niet helemaal af en de officiële opening staat later gepland, maar er kan wel al doorheen gewandeld worden én om alles voor elkaar te boksen wordt nog steeds geld ingezameld.

Door Wendy van LIjssel

Woensdag 22 juni is het honderd jaar geleden dat op een stukje grond van de parochie tegenover de kerk en pastorie in Den Dungen een Heilig Hartbeeld werd geplaatst. Vervolgens maakte plaatselijk tuinarchitect en hovenier Gerrit Jacobs een ontwerp voor de inrichting van de ruimte eromheen. Refererend aan het enorme Christusbeeld ontstond zo het Heilig Hartpark. Een plek waarin onder andere in processie naartoe getrokken werd voor devotie aan het beeld, maar ook een waar jong geliefden elkaar (soms stiekem) ontmoette en vele bruidsparen hun fotoreportages lieten maken.

Den Dungen is een hechte gemeenschap waarbij een grote groep mensen verdeeld in allerlei ‘takken van sport’ doende zijn om de leefbaarheid goed te hebben en houden. Zij zetten zich belangeloos in voor het reilen en zeilen in het dorp. Zoals de werkgroep die met hulp van particulieren en bedrijven maanden de handjes lieten wapperen om van het Heilig Hartpark een vernieuwde ontmoetingsplek te maken. Eentje die ook in de toekomst weer geschikt is voor activiteiten, ontmoetingen en het maken van mooie fotoreportages bij feestelijke gelegenheden. Dát het park onder handen genomen is, kwam voort uit een ander project. “We waren met een werkgroep bezig met de restauratie van het Smits-orgel in de Heilige Jacobus de Meerdere Kerk. Terwijl we daarmee doende waren viel ons oog op het Heilig Hartbeeld in het tegenover de kerk gelegen park. Dat is een enorme Christusfiguur die er vanwege het inmiddels zwarte mos dat erop groeide tamelijk troosteloos bijstond. Ook daar wilden we graag iets aandoen. Na groen licht van het parochiebestuur en een oproep meldde Zef van de Wering uit Maaskantje zich met zijn Nationale Reinigings & Voegdienst. Met vaardige en voorzichtige hand zorgde hij er om te beginnen voor dat Christus zijn licht weer kon laten schijnen over het dorp”, aldus de Heilig Hartpark Werkgroep. Deze bestaat uit Christel Heijmans, Annette Jacobs, Jaap Claerhoudt, Chantal van der Steen en Arno Pijnappels.

Nadat het Smits-orgel weer als vanouds klonk en het Heilig Hartbeeld zijn oorspronkelijke kleur terug had ontstond in een iets andere samenstelling de genoemde Heilig Hartwerkgroep. Doordat het in de schaduw stond, de uit de kluiten gewassen begroeiing rondom het beeld en allerlei stoffen uit anderen nabije bomen en struiken, werd het beeld al snel weer op enkele plekken groen. Om dat verder te voorkomen en het park in ere te herstellen ging na overleg, toestemming en enig budget van het parochiebestuur de werkgroep aan de slag om het park in oude glorie te herstellen. Bijzonder is dat de eerste ontwerpschets gemaakt werd door Annette Jacobs. Zij is de kleindochter van Gerrit die in 1922 letterlijk tekende voor het allereerste ontwerp. Hierna is het verder uitgewerkt door het plaatselijke landschapsarchitectenbureau Houtman + Sander. Zij waren gelijk ook niet de enige die belangeloos hun steentje bijdroegen. “We hebben van de gemeente Sint-Michielsgestel twee banken gekregen en opgeknapt. Frank van den Bersselaar grondwerken heeft zonder rekening mega veel werk verzet, er zijn bloemen geschonken door Eric Sleutjes bloemen, boomkwekerij van den Berk had een hele vriendelijke offerte en gepensioneerd stratenmaker Piet heeft samen met vier upperlui belangeloos de paden aangelegd. Het is ondoenlijk om iedereen te benoemen die ons geholpen heeft met zaken zoals het schoonmaken van het bushokje, onkruid wieden, aanplanten en noem het allemaal maar op. We willen wel graag dat ze weten dat we heel dankbaar zijn. De klus kon alleen geklaard worden dankzij ieders hulp en inzet”, aldus de werkgroep.

Een eeuw na oprichting is het Heilig Hartpark klaar. Omdat de plannen grootser waren dan het budget toelieten wordt er geld ingezameld zodat alles toch door kon en kan gaan. Er zijn nieuwe ingangen, bomen zijn gesnoeid, bloemen, struiken, haag en borders geplant, wandelpaden aangelegd en bankjes gezet waar je gezeteld een mooi zicht hebt op de oude Dungense kern. Een plek om elkaar te ontmoeten, picknicken, een spelletje te spelen en zeker weer een hotspot voor het maken van mooie foto en filmreportages. De werkgroep enthousiast: “Vroeger liep je er ómheen en nu loop je er dóórheen.” De opening van het Heilig Hartpark staat later dit jaar op het programma. Er kan natuurlijk al door het park gewandeld worden en er wordt nog steeds geld ingezameld om alles af te werken.

Foto's:


0