24 juni 2022

Meters maken in het water bij 45e Zwem4daagse Sint-Michielsgestel

SINT-MICHIELSGESTEL – Verleden jaar werd het door omstandigheden in de zomervakantie gehouden. Dit jaar kunnen sportievelingen, waterratten en mensen die graag wat kilo’s kwijt zouden raken nóg voor zij in de chill modus gaan, deelnemen aan de Zwem4daagse van Zwem- en Poloclub Zegenwerp uit Sint-Michielsgestel. Van maandag 4 t/m vrijdag 8 juli is het buitenbad van 18.00 uur tot 20.00 uur voor deze 45e editie geopend en staan vrijwilligers klaar om alles in goede banen te leiden. Uiteraard wacht er een beloning voor iedereen die de uitdaging aangaat en voltooid op het einde van de (zwem)rit.

Door Wendy van Lijssel

Meters maken. Niet te voet, maar in het water. Iedereen met een zwemdiploma wordt daarvoor van harte uitgenodigd door Zwem- en Polovereniging Zegenwerp. De club staat jaarlijks aan het roer van een Zwem4daagse die anders dan de titel aangeeft in vijf dagen gehouden wordt. “Dat geeft deelnemers de gelegenheid om als zij door omstandigheden een keer moeten overslaan, dat een andere dag kunnen inhalen en zodoende tóch de uitdaging kunnen voltooien”, vertelt woordvoerster en vrijwilliger Tosca Sporrel namens de organisatie.

En een uitdaging is het! Een waarbij er overigens wel keuzemogelijkheden zijn afgestemd op leeftijd. “De standaard afstand is 500 meter per dag. Er wordt gezwommen in het 25-meter bad. Dat wil dus zeggen dat er 20 baantjes gemaakt moeten worden. Ouderen en de allerjongsten kunnen zich aanmelden om 250 meter per dag te gaan zwemmen. Dat is vijf keer op en neer. De allerjongsten laten we overigens aan de buitenzijde zwemmen zodat zij indien dat nodig is even kunnen hangen en uitrusten of er gemakkelijk uitkunnen als de nood aan de man is. Voor de écht getrainde die de standaard afstand niet gek genoeg vinden, is er de mogelijkheid om zich uit te leven op 1000 meter oftewel 40 baantjes per dag”, zet Tosca alle mogelijkheden op een rijtje.

Het ‘diepe’ bad is verdeeld in vier banen. Daarbij zit aan elke ‘rij’ een vrijwilliger die de gemaakte baantjes telt. Andere vrijwilligers houden toezicht op het goed reilen en zeilen en de veiligheid. Omdat er meerdere afstanden zijn kan echt iedereen die kan zwemmen meedoen. Tot plezier en tevredenheid van de vereniging konden zij verleden jaar op de laatste dag veel bronzen medailles uitreiken. “Na je eerste goed afgeronde deelname krijg je een bronzen medaille. De tweede keer een zilveren en na de derde keer een gouden medaille. Aansluitend wordt het goud met een cijfer dus vier, vijf enzovoort”, legt Tosca uit. Natuurlijk wordt gehoopt dat het de komende editie óók bronzen en zilveren medailles gaat regenen. Dat zou betekenen dat deelnemers van verleden jaar het zo leuk en goed geregeld vonden, dat zij ook dit jaar aan de start verschijnen en het event wederom nieuwe mensen trekt.

Dat de organisatie het goed voor elkaar heeft laat niet alleen het feit zien dat dit jaar getekend wordt voor de 45e editie. Er zijn deelnemers die echt al tientallen keren deelgenomen hebben en er is zelfs één die, áls hij de start verschijnt, er bijna alle edities bij was. “Er is een harde kern die we al vele jaren begroeten. Die doen dan mee voor de 12e -,18e-, 24e-, 25e-, 27e- keer mee en meer. Zoals Edwin van de Oetelaar. Die deed al 43 keer mee. Die wil het elk jaar afstrepen op zijn to-do-lijstje. Verleden jaar kon hij door omstandigheden de eerste dagen niet meedoen. Toen is hij eerst als vrijwilliger actief geweest en vervolgens is hij toen het kon alsnog het water ingegaan en heeft letterlijk een inhaalslag gemaakt. Zodoende kreeg hij uiteindelijk op vrijdag toch een medaille uitgereikt voor zijn 43e deelname”, blikt Tosca terug. Ze voegt toe: “We gaan ervan uit dat Edwin er ook dit jaar voor de 44e keer weer bij is.”

Zijn naam en die van, zo wordt gehoopt vele andere zwemlustigen, wordt voor het evenement plaats vindt aangemeld voor deelname. Er kan maandag 4 en dinsdag 5 juli nog ter plekke bij het zwembad ingeschreven worden maar: “Vooraf inschrijven kost € 6,00 en ter plekke € 7,50. Dat dient dan ook contant en gepast afgerekend te worden. Voor ons als organisatie is het handig om te weten op hoeveel deelnemers en dus medailles we moeten rekenen, dus vragen we iedereen om zich zoveel mogelijk vooraf aan te melden”, aldus Tosca. Naast het genoemde ligt er voor kinderen naast een medaille ook nog een oorkonde en een ijsje klaar. Aanmeldingsformulieren voor deelname zijn tijdens openingstijden te verkrijgen bij het buiten zwembad Zegenwerp in Sint-Michielsgestel.

Foto's:


0