26 juli 2022

GFT-inzameling vanaf 1 augustus weer tweewekelijks wegens personeelstekort inzamelaar

SINT-MICHIELSGESTEL – Vanaf 1 augustus wordt het GFT-afval in de gemeente Sint-Michielsgestel weer om de week opgehaald. Inzamelaar Van Kaathoven kan door personeelstekort niet alle routes en voertuigen bemannen om de GFTcontainers wekelijks te legen.

Wethouder Sam Goossens: “Daar balen we enorm van, want we zien dat inwoners goed gebruik maken van de GFT-container. Helaas is dit echt overmacht en moeten we de wekelijkse inzameling eerder dan gepland weer terugbrengen naar tweewekelijks.” Dit jaar wordt GFT-afval voor het eerst gratis en in de zomerperiode wekelijks opgehaald. Vanaf volgende week staat de nieuwe afvalkalender in de digitale Afvalwijzer en app. De vaste ophaaldag voor GFT blijft hetzelfde, maar wijzigt naar 1x per twee weken.

Een combinatie van krapte op de arbeidsmarkt, vakanties en extra uitval door corona-besmettingen heeft geleid tot het terugbrengen van de GFT-inzameling. “We hebben alle registers opengetrokken om de dienstverlening te continueren. Diverse gemeenten en afvalinzamelaars hebben inmiddels maatregelen moeten nemen in verband met een flink personeelstekort. Helaas hebben ook wij moeten concluderen dat het simpelweg niet meer haalbaar is zonder maatregelen te nemen”, aldus Van Kaathoven.
CDA-raadslid Kirk den Otter had er in de raadsvergadering van vorige week nog wel wat vragen over. Bijvoorbeeld wat de financiële gevolgen zijn. Wordt de gemeente gecompenseerd nu de inzamelaar niet levert wat is afgesproken? Goossens kon er nog geen antwoord op geven. Hij verwees naar een gesprek dat gisteren gehouden is, waarin dat soort onderwerpen aan de orde gesteld zouden worden. De resultaten daarvan deelt Goossens zo snel mogelijk met de raad.
 

Foto's:


0