07 juli 2022

Zo sta je veilig achter de barbecue

Een heerlijk mals stuk barbecue vlees op de grill, een glas wijn en de late avondzon in je gezicht: niets gezelligers dan op een zomeravond barbecueën in de tuin met vrienden en familie. Toch moet je met barbecueën ook altijd goed blijven opletten, want brandgevaar en brandwonden liggen op de loer. Hoe sta je veilig achter de barbecue? In dit artikel leggen we het uit.

Bescherm jezelf, de kinderen en je huisdier

Het belangrijkste is dat je jezelf altijd goed beschermd als je achter de barbecue staat. Zorg er daarom voor dat je geen ontbloot bovenlijf hebt, maar ook geen schort van een brandbare stof. Houd altijd een veilige afstand van de barbecue zelf. Zorg er tot slot voor dat kinderen op een grote afstand blijven, net zoals huisdieren. Ook een emmer zand is onmisbaar naast de barbecue als eventueel blusmiddel.

 Zet de barbecue op een veilige afstand

Als je besluit te gaan barbecueën is het belangrijk dat je deze op een veilige plek neerzet. Dat betekent: weg van de heggen, schuttingen, tenten, tuinmeubels of zelfs laaghangende takken en bladeren van een boom. Woon je in een appartement? Dan is het ontzettend gevaarlijk om te gaan barbecueën op het balkon. De koolmonoxide van de barbecue kan vanwege een balkon de woning in worden ingeblazen, ook bij de buren.

Laat de barbecue staan en altijd buiten

Staat de barbecue aan? Verplaats deze dan niet meer. Ook niet als het onverhoopt begint te regenen. Het klinkt misschien logisch, maar wanneer je aan het barbecueën bent, komen er grote hoeveelheden koolmonoxide van de barbecue. Dit is een stof die erg giftig is wanneer je deze inademt. Als je een barbecue binnen zou zetten, dan kan deze rook in de woning blijven hangen. Je kunt hier ziek van worden en zelfs aan overlijden. Laat de barbecue dus altijd buiten, wat het weer ook doet.

Foto's:


b