06 augustus 2022

Brozan/Mystique debuteert op 24-Uurs Solexrace Festival: ‘Wij gaan voor de top tien!’

BERLICUM – Op het moment van gesprek ‘zit er nog geen blok’ op, maar Thijs van Doremalen, Morris van der Doelen en Luuk van der Zanden uit Berlicum en Kian van Dongen uit Vinkel maken zich er geen zorgen over of het wel goed komt met hun solex.

Door Wendy van Lijssel

Als Team Brozan/Mystique doen ze voor de eerste keer mee aan het 24-Uurs Solexrace Festival, dat van vrijdag 26 t/m zondag 28 augustus wordt gehouden op een terrein aan de Heibloemsedijk in Heeswijk-Dinther. Sterker nog. De heren hebben er heel veel vertrouwen in: “Wij gaan voor de top tien!”

De 16-jarige Thijs, 15-jarige Morris, 16-jarige Luuk en 16-jarige Kian kennen elkaar van de basisschool en voetbalclub BMC in Berlicum. De jongens zijn vrienden. De heren vinden het leuk om doende te zijn met alles waar een motor op zit en pruttelt. Thijs was daarbij de eerste die in coronatijd een brommertje aanschafte en Morris volgde een week later. Een en ander was net zo besmettelijk als het virus, want Luuk die al een quad reed, verkocht deze terstond om ook over te stappen op een brommer. Ook Kian reed al eerder op een quad.

De brommer van Thijs ging al snel kapot zonder aanwijsbare reden. Het vehicle van Morris volgde al snel. Daarvan was bekend dat ‘midden in de blok’ iets niet goed was. Het ‘kreng’ werd niet naar de garage gebracht, maar zelf onder de loep gelegd. “We hebben hem helemaal opengetrokken. Dan begint eigenlijk de ellende”, lachen de jongens om toe te voegen: “We zagen onderdelen die we nog nooit gezien hadden”, om te constateren: “Maar we hebben er ook veel van geleerd.”

Met het sleutelen en tussen de bedrijven door rondrijden ontstond op enig moment het idee om deel te nemen aan het 24-Uurs Solexrace Festival. Een idee dat, zo melden de jongens eerlijk, vooral uit de koker van Luuk kwam. “Mijn vader heeft vanaf de eerste editie in 2007 drie jaar achter elkaar deelgenomen. Ik heb de race nog ooit mogen openen door op een driewieler door het café te rijden”, blikt genoemde met een lachje terug.

Zijn vrienden hoefden er geen nachtje over te slapen. “We hebben het er inmiddels al twee jaar over”, melden ze enthousiast. Omdat de leeftijdsgrens voor deelname 16 jaar is en Morris dat nog nét niet is fungeert hij als monteur. De jongens lachen: “We hadden ons al ingeschreven vóór we zelfs een solex hadden.”

Hun deelname is intussen wel afgerond en ook het knaloranje solexframe is al in the house. Een blok ontbreekt nog, maar daar wordt elders aan gewerkt. Half werk doen de jongemannen overigens niet aan. “We zijn in onze naaste omgeving op zoek gegaan naar sponsoren en laten een complete solex bouwen. We hebben een kant en klaar frame gekocht en een echte kenner is doende met ons blok”, verklappen ze. Er zijn teamshirts waarop keurig alle bedrijven staan vermeld die de jongens steunen en de teamnaam Brozan/Mystique refereert aan de hoofdsponsors. Uiteraard is ook het inschrijfgeld dat rechtstreeks naar KiKa gaat, voldaan.

De heren zijn er eigenlijk nu al helemaal klaar voor en verheugen zich: “Winnen is belangrijker dan meedoen”, grappen ze. Er dingen voor doen of laten is volgens hen niet nodig. “Wij zijn geen bankhangers, maar sporten allemaal en hebben een goede conditie”, melden ze. Over een strategie is ook al nagedacht. Na het startsignaal op zaterdag om 17.00 uur moeten de eerste rijders om te beginnen enkele honderden meters hardlopen naar het punt waar alle solexen klaar staan. Kian trapt af. “Op een tank kunnen we een uur rondrijden. Daarom gaan we elk uur rouleren en wisselen”, vertellen ze. Hardop wordt bedacht hoe de race tot een goed einde gebracht kan worden: “We hoeven niet snel te zijn, maar wel zorgen dat we blijven rijden en niet vallen”, aldus de jongens.

Over de lange nacht maken ze zich geen zorgen. “Wij zijn nog jong en kunnen gemakkelijk een nachtje doorhalen”, klinkt het vol vertrouwen. Zorg is er slechts over de houdbaarheid van de solex: “We hebben een hele snelle blok. We hopen echt dat deze het volhoudt. Als deze vastloopt, dan is het over en uit. Als alles blijft lopen, komt het goed. Wij gaan voor de top tien.” Dan resoluut: “Het wordt sowieso een heel gezellig weekend waarin we heel veel lol gaan hebben.” www.24uurssolexrace.nl

Team Brozan Mystique: Kian, Luuk, Morris en Thijs.

Foto's:


0