16 augustus 2022

Dr. Feelgood naar grotere podia

DEN DUNGEN/BERLICUM –. Het muzikale gezelschap Dr. Feelgood Live bestaat uit vier zeer ervaren muzikanten uit onder andere Den Dungen en Berlicum die allemaal al nagenoeg hun hele leven muziek maken en zodoende dus een bult ervaring in the pocket hebben. Naast de gewone werkweek vullen de heren hun vrije tijd bij voorkeur in met het her en der brengen van, zoals ze zelf stellen en refererend aan hun naam ‘Live music that makes you feel good.’

Door Wendy van Lijssel

Gitarist Bert Akkermans uit Berlicum, zanger/gitarist Rob Otten uit Haaren, Remko Gouw uit Den Bosch op gigpig (Dat is een bijzonder vorm gegeven slagwerkinstrument in cajón vorm dus als een houten kist waaraan alle slagwerkonderdelen van een drumstel zoals iedereen het kent, bevestigd zijn) en zanger/basgitarist Ben Kok uit Den Dungen vormen sinds 2015 met elkaar Dr. Feelgood Live. Eerstgenoemde drie muzikanten speelden decennialang met veel plezier én succes samen met nog een aantal andere muzikanten in de Pizza Quickband. In goed overleg met elkaar stopte de band er na 30 jaar mee.

Hoewel een aantal Pizza Quik’ers geen moeite had met de ruimte die vervolgens in het weekend ontstond, waren er ook die tóch muziek wilden blijven maken samen. In eerste instantie werd bedacht om de focus te leggen op Americana. Een muziekstijl die afgeleid is van authentieke country, folk en blues en verpakt is een modern jasje. Voorbeelden zijn John Hiatt, Emmylou Harris, Steve Earle en Ryan Adams. De bedoeling was verder niet om grote podia te veroveren. “Het plan was om akoestisch, muziek te gaan maken met huiskamer- en tuinconcerten. Niet groots en super uitversterkt, maar klein, intiem met easy listening muziek”, blikken de heren terug om nadrukkelijk uit te leggen: “We wilden liedjes tot de basis uitkleden, kijken wat er overblijft als je de toeters en bellen eraf haalt en dat dan zonder opsmuk opdienen.” Ze voegen met een lachje toe: “Het is uiteindelijk allemaal toch nét iets anders dan gepland gaan lopen.”

Om te beginnen echter niet. De aftrap was klein en ‘gewoon’ bij vrienden en familie in de huiskamer en tuin. Ook was de groep niet groot. “We begonnen met zogenaamde easy listening muziek. Vrij te vertalen als rustige popmuziek. Omdat bleek dat er behoefte aan was kwamen daar toch al snel wat stevigere nummers bij van bijvoorbeeld The Rolling Stones, The Cure en anderen. Tijdens die ‘kleine’ feestjes thuis waren er altijd gasten die het zó leuk vonden dat de band aansluitend elders gevraagd werd. En zo ging het balletje rollen. Harder en harder.

Het repertoire is groot en zeer divers. “Wij spelen van U2 en Nirvana tot Jan Biggel, Hazes, John de Bever en alles ertussen”, klinkt het. Niet zomaar, maar in een bijzondere setting, want de band zorgt dat alles in warme huiskamersferen wordt aangekleed. Intussen wel versterkt, maar dat is dan zodanig aangekleed dat het geen afbreuk doet aan de inrichting van de ‘praktijkruimte’ van Dr. Feelgood Live. Lees: het huiskamergevoel blijft ook na de opbouw intact. Over de naam van de band hoefden de heren na oprichting niet lang na te denken. “Wij maken ‘Live music that makes you feel good’. Daarom hebben we ons zo genoemd”, melden ze.

Zoals het oorspronkelijk de bedoeling was, speelt de band nog steeds bij mensen thuis of in de tuin, maar al vrij snel werden tot hun grote plezier ook overal de wat grotere podia veroverd. “We spelen ook op festivals. Dat is ook ontzettend leuk om te doen”, aldus de heren. Veel meer wensen dan er met en voor iedereen een muziekfeestje van maken, zijn er niet hoewel: “Paaspop zou heel leuk zijn”, knipogen de heren, om toe te voegen: “Daar bijvoorbeeld de Restolounge op zijn kop zetten zou mooi zijn.”
Dr. Feelgood Live zien en beleven kan de komende maand onder meer in Den Bosch en Heeswijk-Dinther. Voor meer informatie zie Facebookpagina Dr. Feelgood Live.

Dr. Feelgood

Foto's:


0