20 augustus 2022

Natuur om de hoek: de pechvogel(?)

BERLICUM – Iedereen kent het woord. Als ik het opzoek in een verklarend woordenboek, kom ik de volgende omschrijvingen tegen: een boom werd door jagers ingesmeerd met pek (later omgevormd naar pech) en vogels die op die plek landen, kwamen vast te zitten en konden gevangen worden. Het houdt ook verband met een vogelpop die een meester naar een kind gooide dat in zijn ogen gestraft moest worden: het kind moest de pop terugbrengen en kreeg dan slaag.

Tot zover de geschiedenis, maar er bestaan ook echte pechvogels. Op bijgaande foto zit er één: een jong puttertje in het gras. De vogel is alert genoeg om naar de fotograaf te kijken, maar daar houdt het dan ook wel mee op.
Gezien de plek – een grasveld omzoomd met lindebomen – is dit jong waarschijnlijk wat te avontuurlijk geweest, is op de rand van het nest terecht gekomen en gevallen. De val is niet de echte pech: jonge vogels zijn zo elastisch dat ze een dergelijke val van een kleine tien meter wel overleven. Nee, de pech bestaat uit de optelsom van een drietal problemen.

Het eerste probleem zit in de situatie waarin het beestje zich nu bevindt: terug naar het nest is gezien de ontwikkeling van de vleugels geen optie. Dan is de enige kans om te overleven zoveel lawaai te maken dat de ouders door hebben dat op de grond ook een jong zit dat gevoerd moet worden, als de ouders al het besef hebben dat het geluid dat van de grond komt van één van hun jongen is.

Maar veel kabaal maken is waarschijnlijk ook niet zo’n goed idee, want daarmee komen we bij het tweede probleem: toen ik de foto maakte, zag ik op en rond het veldje sowieso twee poezen rondlopen en als die het geluid oppikken en komen kijken is het einde oefening voor het puttertje.
Misschien is de avond-nacht nog het kleinste probleem: zo op het open veld koelt het jong te hard af en zal het sterven door onderkoeling, maar linden hebben vaak veel wortelschot aan de voet van de boom en als het jong zich daar weet te verstoppen, is het niet zichtbaar en is er ook een kans om de nachtelijke kou door te komen.
Al met al is de kans groot dat het puttertje de situatie niet overleefd en slechts een heel korte periode deel uitmaakt van de kringloop die leven heet.

Kees van der Lee

Foto's:


0