04 augustus 2022

Open dagen Vijfambachten in Sint-Michielsgestel

SINT-MICHIELSGESTEL – Drie woensdagen achtereen zetten de smid, de bakker en de brouwer de deuren van het VijfAmbachten museum open voor publiek. Van 12.00 tot 19.00 uur is op 10, 17 en 24 augustus een gevarieerd aanbod van ambachten te bewonderen aan Venkant 17 in Sint-Michielsgestel

In de oude boerderij is de smederij gevestigd waar de smid het aloude vak beoefent. Het smidsvuur brandt, er wordt gesmeed en de smid laat machines draaien, aangedreven door leren banden aan houten wielen.
Ook zal de smid een aantal keren tijdens deze middag bierstachelen. Dit is een verrassend verschijnsel met ijzer, vuur en bier.
Ondertussen is de bakker bezig met het draaien van deeg en bakken van brood en worstenbroodjes in de oude houtoven. Deze wordt gestookt met musters (takkenbossen). Zodra de oven witheet is, gaat de houtskool eruit en schuift de bakker het brood in de oven. Door de hoge temperatuur van de stenen wordt het brood gebakken. Dit versgebakken brood kan geproefd en gekocht worden.

Jullie kunnen een kijkje nemen in de brouwerij en de gistkamer, de brouwer toont de benodigde attributen en geeft uitleg van het brouwproces van het Mieghelmbier.
Op de zolder van het smederijmuseum is de blikslager gevestigd. Wat nu van plastic (denk aan tupperware) is, werd vroeger van blik gemaakt. Een instrumentenmaker werkt met veelal dezelfde materialen en gereedschappen als een blikslager. Tijdens de open dag van 24 augustus is de instrumentenmaker in de blikslagerij om te demonstreren hoe hij muziekinstrumenten repareert.

Even zitten met iets lekkers? Zeker! Aan de lange tuintafel in het zonnetje of bij regen in het knusse “bakhuis” met proeflokaal. Er is koffie en thee met zelfgebakken taart en volop zelf gebrouwen bier plus lekkers uit eigen keuken. Kom kijken, luisteren en proeven. De entree is gratis.

Foto's:


0