20 september 2022

Burgerkoning Sint Joris Gilde

BERLICUM – Traditiegetrouw werd er tijdens de kermisdagen weer veel geschoten. Het begon op zaterdag, de finale voor de competitie die in april begonnen was. Arnold van Lith werd eerste in de A-klasse, in de B-klasse was dat Jeff van Venrooij. Bij de 65+-klasse werd Peter van Helvoort kampioen. Arnold van Lith werd tevens winnaar van Kunst en Geluk.

Helaas was het weer niet zo best en moesten we naar binnen. De wedstrijden voor de kermisprijsjes werden dus indoor gehouden. Debby van Buuren, Tiny Pijnenburg en Michel de Bijl de winnaars met het lasergeweer.

Zondag trokken de gildebroeders en –zusters naar de kerk, voor een H. Mis, die voorgegaan werd door gildeheer Frank van Roermund en Isabelle van Baal. Na de dienst werd de traditionele vendelgroet gebracht, gevolgd door de pannenkoek. Helaas kon het gilde door het slechte weer niet in vol ornaat over de Berlicumse braderie gaan.
Later was er wel een mogelijkheid om tussen de buien door te schieten op de vogel. Met dank aan Ineke Hoevenaars voor het fraaie schilderwerk. Will van Casteren kon na 76 schoten gekroond worden bij de heren en Greetje van Lith werd na 108 schoten koningin.

35 gasten meldden zich op maandag aan om te strijden om de titel burgerkoning 2022. De openingsschoten werden gelost door burgemeester Han Looijen, gildeheer Frank van Roermund, bijgestaan door de wethouders Peter Raaijmakers en Bert van Druenen. Nadat Wilhelmien van de Wassenberg er het grootste stuk af had geschoten en de mooie vogel strategisch klaargezet had, was het haar man, die met het 136e schot de vogel neerhaalde. Door dit teamwerk werd het Gijs van de Wassenberg dus koning. Hij ontving het prachtige wisselschild.
Gelukkig was het weer iets beter dan de dagen ervoor, dus werd er begonnen aan de overige wedstrijden. In de pool van geoefende heren werd Ben Vissers eerste, bij de ongeoefende heren was dat debutant Martin Kastelijn. Bij de dames werd Willy Klerkx eerste bij de geoefende en Gerda van Helvoirt eerste bij de ongeoefende dames.

De middag werd besloten met een wedstrijd voor viertallen. Vijf teams verschenen onder de boom en na een spannende finale werd het team van de brandweer kampioen.
Voor de kermis was ook de jaarlijkse donateursactie van start gegaan. Alle inwoners van Berlicum en Middelrode kregen een flyer in de bus. U kunt ook informatie vinden op www.sint-joris-berlicum.nl.
Aankomende activiteiten van het gilde: maandagavond 10 oktober 20:00 uur start het kaartseizoen weer.

Foto's:


0