22 september 2022

De Gestelse kermis is samen delen en verbinden

SINT-MICHIELSGESTEL – Het weekend van zaterdag 24 september t/m dinsdag 27 september hoeft niemand zich te vervelen want als bijzondere toevoeging aan de attracties op de kermis op het Petrus Dondersplein in Sint-Michielsgestel is wederom plek gereserveerd voor de nostalgische Spiegeltent.

Door Wendy van Lijssel

In de tent worden dezer dagen De Gèsselse Kermisfeesten gehouden met aan de hand van het thema ‘Net een achtbaan’, een duizelingwekkend programma vol muziek, vermaak en nostalgisch kermisvertier en alle dagen gratis toegang. Nieuw dit jaar is het ‘Oliebollenhollen.’
In 2006 organiseerde Stichting de Gestelse Pomp tijdens de kermis voor het eerst een Michaëldag. Een ochtend waarop er een duik genomen werd in het verleden en in relaxte sfeer op luchtige wijze aan de hand van interviews en oud beeldmateriaal een duik werd genomen in het kermisverleden. De Michaëldag op maandag was van meet af aan een succes. Zeker nadat er in 2010 voor het eerst een Spiegeltent geplaatst werd en het matinée zijn rentree maakte aangevuld met variété. Jaar na jaar ontwikkelde het hele gebeuren zich tot de hit die het inmiddels al jaren is. Onder de noemer Gèsselse Kermisfeesten is het óók zwieren en zwaaien in de Spiegeltent met van zaterdag t/m dinsdag een vol en druk programma.

Noot de Kort mag niet onbenoemd blijven. Hij is niet alleen voorzitter van De Gestelse Pomp, maar ook een enorme liefhebber van de kermis, aanjager en medeorganisator van het genoemde volksfeest in de spiegeltent. Het programma begint op zaterdagmiddag met een warm welkom voor alle nieuwe Gestelse inwoners vanaf augustus 2019 tot heden.
“Normaal gesproken hebben we elk jaar een speciale welkomsmiddag voor nieuwe dorpsgenoten. Vanwege COVID-19 kon dat de afgelopen jaren niet. We maken vanaf 15.00 uur een inhaalslag. Onze gasten krijgen een bierpul met inscriptie die ze kunnen laten vullen tot het fustje leeg is. Voor kinderen is er frisdrank en een verrassing. Iedereen is welkom om erbij te zijn en kennis met elkaar te maken”, steekt Noot van wal. Nieuwe inwoners kunnen zich aanmelden via het e-mailadres: rondomdepomp@gmail.com.

In de avonduren is het tijd voor de Vinyl Po(m)p Quiz. Vanaf 19.00 uur tot 20.30 uur krijgen teams van maximaal 5 personen geluids- en videobeelden en vragen over muziek uit de jaren ’60-, ’70- en ’80. De strijd draait om de eer een eeuwige roem. Aanmelden voor deelname kan nog t/m dinsdag 20 september via vinylpopkwis@gmail.com Plezier gegarandeerd. Ook in de vinylavond die erop aansluit. Een bijzondere want er bemannen maar liefst 9 Dj’s de draaitafel. Decennia geleden was Noot samen met broer Peter actief als Dj. De heren bezitten een enorme collectie vinyl én kennen het wereldje. “Als oud Dj’s was het geen moeite om Carly van Lieshout, Hans Happelman, Marcel van Hout, mijn broer Peter de Kort, Piet Verhagen, Ron Palubski, Ron Smits, Silvo Steenkamer en Toon Schuurmans over de streep te krijgen”, aldus Noot tevreden. Zondagmiddag opent ‘de tent’ om 14.00 uur en speelt vanaf 15.00 uur de band Serenade. “Zij spelen gouwe ouwe dansmuziek”, weet Noot die gelijk iedereen uitnodigt een dansje te komen maken.

Maandagochtend is traditiegetrouw de Michaëldag. Het ‘kindje’ van Noot. “We beginnen om 10.30 uur met een openingsdienst door aalmoezenier van Welzenis. Dat is een bekende kermispastoor. Omdat zij het 4-jaarlijkse Koningschieten houden is het Gestelse Gilde Sint Anthonius en Sint Barbara er ook bij. Na de dienst vervolgen we het programma met onder andere aandacht voor de achtbaan, maar ook een producent van attributen voor draaimolens en meer. Er zijn modellen aanwezig en we gaan nader kennis maken met de bekende kermisfamilie Paashuis”, licht Noot vast een tipje van de sluier op. Omstreeks 12.15 uur is het tijd voor een splinternieuw onderdeel. Het Oliebollenhollen. Noot lacht: “Deelnemers moeten over een parcours rondom de Spiegeltent en over de kermis een parcours met hindernissen afleggen en daarbij zoveel mogelijk oliebollen van A naar B brengen. Het zijn veelal neppers van kunststof want het is natuurlijk zonde om echte onderweg te laten vallen. Degene die de meeste bollen overbrengt, verdiend een mooie prijs.” Aansluitend start het matinée met de bands Buzz Of Classic met 60er jaren rockcovers en all round coverband The Crown Selection.

De Gèsselse Kermisfeesten worden dinsdag besloten met van 13.00 uur tot 17.30 uur een dansmiddag met Frankies Combo en vanaf 20.00 uur is het tijd voor kermisvariété. Een gevarieerde (theater)avondje met een mix van cabaret, acrobatiek en muziek van Gerlof Trommelen. Aan de hand van eigen inzicht, maar ook tips van anderen heeft Noot onder de vlag van de Gestelse Pomp weer veel tijd gestoken in een vermakelijk programma met voor elk wat wils. Iets wat hij eerder een must dan moeite vindt want: “De kermis is een heel oud volksfeest. Het is intussen uitgeroepen tot immaterieel erfgoed. Het is een feest met vermaak voor jong en oud en heeft, met name in een dorp, zeker een verbindende factor. Voor oud Gestelnaren is het een soort reünie. Voor inwoners is het een mooie gelegenheid om elkaar te ontmoeten en bij te praten en voor buiten dorpse is het mooi om te zien dat er zo feest gevierd kan worden en daarbij op een gemakkelijke manier mee aan te haken”, stelt Noot om te besluiten: “De Gestelse kermis is samen delen en verbinden.

Foto's:


0