17 september 2022

Jordy Beekwilder, ambtenaar en kickbokser: ‘Kickboksers zijn niet altijd schoffies’

 

DEN DUNGEN – Het kickboksen geeft hem veel. Hij krijgt er energie van, het zorg ervoor dat hij ook buiten de ring scherp kan blijven. De 26-jarige Jordy Beekwilder heeft op 24 september zijn vierde gevecht als professioneel kickbokser.

Door Wim Poels

Je mag Jordy, die lang in Den Dungen woonde maar onlangs vanuit het ouderlijk huis naar Den Bosch verhuisde, gerust een druk baasje noemen. Een dag in de week is hij onderwijsassistent bij zijn oude opleiding Avans. En daarnaast is de kickbokser Rijksambtenaar bij het ministerie van VWS in Den Haag. Hij heeft er een coördinerende functie in de beveiliging.
Ambtenaar en kickbokser, het is een onwaarschijnlijke combinatie. “Collega’s reageerden in het begin verbaasd. Dan is het van: ‘je bent zo’n nette jongen’.” Jordy vindt het dubieuze imago dat bij veel mensen nog rond zijn sport hangt dan ook onterecht. “Het zijn echt niet alleen schoffies. Ja, bij het kickboksen is de afgelopen tien jaar een paar keer misgegaan. Vergelijk dat eens met het voetbal.”
Kickboksen zit bij Jordy in de familie. Het begon met een oom, die zijn vader aanstak. Pa begon zelfs een sportschool. Na een aantal neven viel ook Jordy voor de sport. Zijn eerste lessen kreeg hij van zijn vader, tegenwoordig traint hij bij Boschweg Kickboxing Schijndel en Den Bosch. Geleidelijk groeide hij door tot het hoogste niveau: A.
Op zaterdag 24 september speelt Jordy dus zijn vierde professionele partij. Al moet je je bij dat professionele niet te veel voorstellen. Hij wordt voor zijn wedstrijden betaald, maar kan er niet van leven. “Dat zou ik ook niet willen. Ik probeer een goede balans tussen werk en sport te vinden.”
Tegenstander is de Duitser Artur Derksen. De oorspronkelijke opponent zegde af. Lastig, want nu moet Jordy een gewichtsklasse hoger vechten en is er maar weinig tijd de strijdwijze van Derksen te analyseren. “Maar ik kan nu wel wat vetter eten. Niet erg, ik ben een lekkerbek.” Toch ergert hij er zich aan dat tegenstanders kort voor een wedstrijd afhaken. “Twee keer al ging een wedstrijd van me helemaal niet door.”
Daar baalt hij van. Want natuurlijk traint Jordy het hele jaar door, maar in de maanden voor een wedstrijd een tandje extra. Bovendien let hij in die periode meer op voeding, drinkt geen alcohol en gaat op tijd naar bed. “Ik houd wel van een feestje, zeker carnaval. Dat heb ik dit jaar niet gevierd omdat er een wedstrijd aankwam. Die werd plotseling afgelast.”
Dat soort zaken motiveerden hem om ja te zeggen toen hij gevraagd werd lid te worden van de Sportersraad van de Gevechtssport Autoriteit. “Sommige dingen moeten echt anders”, stelt hij. Zoals hij zich als ambassadeur van Be Proud ook inzet voor een dopingvrije sport.
Volgende week zaterdag vecht Jordy dus in Eindhoven. “Op zo’n bijna-thuiswedstrijd zit natuurlijk extra spanning. Mijn achterban komt kijken. Vrienden uit Den Dungen, maar ook collega’s uit Den Haag. Bovendien wordt de wedstrijd op Viaplay uitgezonden.”
Zijn drie eerdere wedstrijden als prof verloor Jordy. Over de uitslag van de eerste twee heeft hij zijn twijfels, maar de laatste wedstrijd was de tegenstander echt sterker. “Ik besef wat mijn zwakke plekken zijn. Zo ben ik soms net te afwachtend. Daar hebben we hard op getraind. Na corona heb ik weer wedstrijdritme en ik heb er dan ook alle vertrouwen in. Het moet nu maar eens gebeuren.”
 

Jordy Beekwilder heeft vertrouwen in zijn volgende gevecht

Foto's:


0